? Как получить кредит?
Головна - Блог - Банківські кредити - Як вибрати іпотечний кредит

Як вибрати іпотечний кредит

Для багатьох українців іпотечний кредит є єдиним виходом із ситуації, коли немає потрібної суми на власне житло, але придбати його необхідно. У той же час це непросте і відповідальне рішення, адже погашати такий кредит доведеться кілька десятків років. Підходити до вибору іпотечного кредиту потрібно дуже серйозно. Важливо розуміти, що навіть незначні нюанси, наприклад, майже непомітна різниця у відсотках, може обернутися для вас кругленькою сумою по результату кредитного періоду. Давайте розберемося, як вибрати іпотеку і не прогадати.

Можливості

Як вибрати іпотечний кредит

Умови кредитування залежать від виду покупки. Навіть один кредитор може пропонувати різні умови кредиту на квартиру в старому будинку, квартиру в новому будинку або будинок. Важливо знати, що деякі житлові приміщення неможливо купити в іпотеку через технічні обмеження (наприклад, рік побудови будівлі, матеріали стін, поверховість і т.д.).

Коли обраний банк, варто потурбуватися про свої можливості:

Кредит на житло - справа серйозна. Тому для початку ретельно проаналізуйте свій бюджет. Точно визначте, яку суму без фінансового збитку для сім'ї Ви зможете віддавати банку щомісяця. Ні в якому разі не погоджуйтесь на умови, в яких вам доведеться голодувати, щоб виплатити іпотеку.

Іпотека - це не швидкий кредит з 18 років, до цього питання потрібно підходити відповідально. Визначтеся точно, який початковий внесок Ви можете внести. Не поспішайте віддавати кредитору всі накопичені кошти, оскільки іпотека зажадає від вас додаткові витрати.

Майте на увазі: важливо показати себе з кращого боку перед банком, тому що ваша "привабливість" для кредитора впливає на рішення по кредиту і процентну ставку. Щоб банк дав добро і запропонував вам вигідні умови кредитування, ви повинні мати стабільний високий дохід, робочий стаж, хорошу кредитну історію, позитивну репутацію в інших банках. Це не та ситуація, коли людині можуть видати позику навіть з поганою кредитною історією.

Як знайти кредитора

Щоб взяти іпотеку, вибирайте серед великих фінансових організацій. Повністю довіряти можна тільки банкам, які на ринку існують вже давно. З ними можна бути впевненими, що при кредитуванні не виникне неприємних сюрпризів і під час довгострокового кредитного договору банк не збанкрутує.

Крім великих банків існують також кредитні організації, які займаються виключно іпотечними договорами. Це теж непоганий варіант, тому що на укладення угоди тут йде мінімум часу і людині надається можливість підібрати оптимальну програму кредитування.

Основні ознаки того, що в банку вам гарантована вигідна іпотека:

  1. У розпорядженні кредитора - кілька іпотечних програм. Партнери кредитора - надійні забудовники та ріелтори;
  2. Наявність бази проданого житла;
  3. Позитивні відгуки від клієнтів банку. Це не ті відгуки, що опубліковані на сайті компанії, це відгуки реальних людей, які скористалися послугами банку, з якими ви можете особисто поспілкуватися.

Не "ведіться" на привабливу низьку процентну ставку. Знайте, що спочатку невеликий відсоток зазвичай обтяжується переліком додаткових витрат, тому важливо дізнатися про повну вартість іпотеки. На ціну можуть вплинути:

Як знайти кредитора

  • Процентна ставка. На низький відсоток можуть розраховувати тільки діючі позичальники з гарною репутацією.
  • Додаткова комісія.
  • Страховка. Вона йде в якості застави. Зазвичай банки поряд з низькою процентною ставкою пропонують «свої» страхові компанії, які можуть нав'язати титульне страхування, а це клієнту зовсім не вигідно.

Деякі фінансові організації заради залучення нових клієнтів влаштовують різні акції. Іноді скористатися ними буває дуже вигідно, але перш ніж погоджуватися на будь-які умови, уважно вивчіть пропозицію. За такими "приманками" можуть ховатися додаткові комісії або обмеження, що не дозволяють погасити кредит достроково.

Особливості погашення кредиту

Можливість погасити кредит достроково - приваблива умова, що дозволяє при можливості позбутися від іпотеки і зберегти гроші. Але деякі кредитори висувають особливі умови дострокового погашення. Наприклад, банк може висунути обмеження по сумі і т.д. У разі прострочення банк може нарахувати позичальнику штраф. Уточніть його розміри до підписання договору. Також поцікавтеся про:

  • можливі дії кредитної організації в разі несплати кредиту
  • про можливість отримання кредитних канікул,
  • про реструктуризацію заборгованості в разі форс-мажорних обставин.

Також обов'язково попросити у кредитора розрахунок графіка і додаткових витрат в письмовому вигляді, щоб ви наочно бачили повну картину своїх майбутніх фінансових витрат. І особливо важливий момент: дуже уважно читайте кожне речення договору, вникати в сенс, якщо щось не зрозуміли - запитуйте і уточнюйте. Не пошкодуйте часу і грошей на консультацію з юристом, щоб в майбутньому неуважність при оформленні іпотеки не обернулася для вас серйозним фінансовим ускладненням.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...