? Как получить кредит?
Головна - Блог - Кредитна історія - Через який термін очищається кредитна історія

Через який термін очищається кредитна історія

Кредитна історія - це найголовніший фактор для банків у рішенні видачі кредиту. Тому потрібно її залишати чистою та без прострочення. Якщо вже таке сталось, то близько 5 років ці дані будуть зберігатись в банку, а потім ідуть в архів. Тому я раджу при такій ситуації, брати невеликі кредити та вчасно їх сплачувати, таким чином ви можете покращити свою кредитну історію.

Володимир Мінкович

Засновник сервісу Kredit-Ok. Кредитний експерт компанії Mywallet.

Кредитна історія має ключове значення при розгляді заявки потенційного позичальника на отримання позики. В ідеалі вона повинна бути бездоганною, без прострочень, непогашених заборгованостей і закредитованості, які негативно впливають на рейтинг клієнта і зводять ймовірність позитивної відповіді по заявці до нуля. З огляду на крихкість документа і його значимість, українців, що мають в минулому проблеми з виплатами боргів перед банками, цікавить, через який термін очищається кредитна історія і як прискорити цей процес? Відповідаємо.

Скільки років зберігається інформація по оформленим кредитам

Через який термін очищається кредитна історія

Кредитна історія зберігає в собі не тільки дані про минулі позики, а й персональну інформацію про позичальника: паспортні дані, документи з місця роботи та інші папери, надані в ході оформлення кредиту. Прострочення, рефінансування, дострокове погашення та інші нюанси не залишаться без зазначення в досьє, яке може зберігатися у внутрішній системі банку, або в Бюро кредитних історій, доступ до якого мають всі українські фінансові організації.

Тривалість зберігання персональних даних викликає суперечки серед користувачів банківськими послугами. Деякі стверджують, що вони зберігаються не більше 3 років, інші, що більше 10. Насправді все залежить від місця зберігання. Звіти про платежі, що зберігаються у внутрішній системі банку, дійсно актуальні протягом 3-5 років, після чого дані відправляються в архів. Це необхідно для того, щоб клієнти, що проштрафились у минулому, мали можливість реабілітуватися і знову користуватися банківськими послугами, адже проблеми з виплатами є у кожного третього українця. У Бюро термін давності споживчого кредиту від 15 років і більше, що пояснюється державним типом структури і необхідністю збору статистичних даних про попит на кредитно-фінансові послуги.

Чому псується кредитна історія

Позитивність способу позичальника може зруйнуватися навіть від незначних причин, особливо якщо вони мають властивість повторюватися. Добре, якщо клієнт сам знає, що винен банку і розраховує свої сили і фінанси, намагаючись зберегти нормальні відносини з кредитором. Але іноді позичальник навіть не знає, що його кредитна історія зіпсована, а причиною став сторонній фактор. Найбільш частими причинами прострочень є:

  1. Часті прострочення. Банки досить терпляче ставляться до невеликих фінансових труднощів своїх клієнтів, пропонуючи безліч різних варіантів вирішення проблеми. Але якщо прострочення по кредиту набувають регулярного характеру, то в отриманні наступної позики вже гарантовано буде відмовлено, а дані про несумлінне позичальника потраплять в БКІ.
  2. Помилка співробітника банку. Незважаючи на комп'ютеризацію внесення даних і інших процесів ніхто не застрахований від випадковостей. Спеціаліст може помилитися при введенні інформації в комп'ютер і поставити неправильну дату або суму. Щоб цього не сталося позичальникові потрібно зберігати всі чеки про оплату та надати їх в разі виникнення непорозуміння.
  3. Технічний збій. Використання терміналів самообслуговування або онлайн-банкінгу для погашення кредиту може супроводжуватися деякими труднощами, пов'язаними з роботою самих сервісів. Платіж може «зависнути» і вступити в банк на наступний день або ще пізніше, що призведе до утворення прострочення. В такому випадку краще запитувати чек або підтвердження після проведення операції.
  4. Шахрайство в БКІ. Існує думка, що молоді фінансові організації, які гостро потребують постійних клієнтів, можуть навмисно подавати недостовірні дані про кредитну історію, відрізаючи одержувачам доступ до послуг інших банків. Перевірити це не так складно, достатньо зробити запит із БКІ, отримати які безкоштовно може кожен громадянин України.
  5. Шахрайство при оформленні позики. Випадки такого роду досить поширені, коли особисті дані позичальника без його відома, використовуються третіми особами для отримання кредиту в банку. Найчастіше людина про це дізнається тільки тоді, коли йому вже починають дзвонити з банку або колекторської фірми, вимагаючи повернути борг.

Як поліпшити кредитну історію

Чекати, поки негативна кредитна історія очиститься самостійно - нерозумно, адже на це може піти від 3-х до 15-и років, за які доступ до банківських послуг буде обмежений. Щоб знову мати можливість кредитуватися в фінансових установах України, можна скористатися наступними способами:

  1. Брати невеликі позики. Парадокс, але це найдієвіший спосіб відновити КІ, і довести банку свою платоспроможність і відповідальність. Маючи не найкраще досьє, отримати кредит може бути складно, тому потрібно подавати заявки в різні організації. Є й інші варіанти:
  • взяти споживчий займ на побутову техніку або електроніку в гіпермаркеті. Для його оформлення не потрібна буде кредитна історія і навіть довідка про доходи.
  • оформити кредитну карту. Відкрити лінію на невелику суму набагато простіше, ніж отримати цілий кредит готівкою або на картку. Ліміт може бути невеликим, головне вчасно вносити платежі і виконувати договірні зобов'язання в повному обсязі.

Як поліпшити кредитну історію

  1. Звернутися до брокерів. До послуг цих фахівців вдаються позичальники, які не можуть отримати позику своїми силами в силу об'єктивних причин, однією з яких нерідко стає погана кредитна історія. Їхні послуги коштують приблизно 3-5% від суми схваленого кредиту, максимально полегшуючи процес отримання позики.
  2. Взяти кредит в мікрофінансової організації. Цей спосіб можна розглядати в контексті підвищення рейтингу в очах банку або як самостійний варіант вирішення фінансових проблем. Щоб отримати позику, потрібні тільки паспорт і код ІПН, а багато МФО часто пропонують навіть більш вигідні умови кредитування, ніж банки. Однією з таких компаній є MyWallet.

Оформити термінову позику на карту в компанії MyWallet може кожен громадянин України від 18 до 65 років з регулярним трудовим доходом. Гроші переводяться на обрану карту будь-якого українського банку, а сума позики досягає 10 000 гривень і видається на термін до 30 днів з можливістю пролонгації.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...