? Как получить кредит?
Головна - Блог - Борги - Як не платити кредит колекторам в Україні

Як не платити кредит колекторам в Україні

Ви не можете не платити кредит, тому що коли ви берете його, ви підписуєте договір, який має юридичну силу та зобов'язує вас повернути кошти. Тому тут не буде секрету, як уникнути плати за кредит. Натомість, я б радив раціонально оцінювати свої можливості та ресурси перед тим, як користуватись послугами МФО, щоб потім не було неприємних ситуацій з колекторами.

Володимир Мінкович

Засновник сервісу Kredit-Ok. Кредитний експерт компанії Mywallet.

Коли мова стосується банківських послуг, можна почути безліч домислів і страхів, які хоч і перебільшені, але не безпідставні. Саме до таких належить діяльність колекторських компаній. При оформленні кредитного договору, в ньому прописується не тільки сума і умови повернення, а й заходи, які можуть бути застосовані до позичальника, якщо той відмовиться платити за позикою. Якщо з виплатами за борговими зобов'язаннями проблем не виникає, то ці заходи залишаються тільки на папері, але якщо кількість і тривалість прострочень перевищує допустимі межі, банк йде на більш рішучі заходи, ніж попереджаючі смс. Крайнім заходом є продаж повисшого боргу колекторам, які беруться повертати його з відсотками. В такому випадку є варіант не платити кредит за законом, про що і буде розказано нижче.

Коли колектори можуть вимагати погасити кредит

Як не платити кредит колекторам в Україні

При виникненні невеликої прострочення по позиці причин для занепокоєння немає. Як правило, банк дає певний час позичальникові, щоб той мав можливість погасити заборгованість, що утворилася. Якщо нагадуючі смс і дзвінки від співробітників організації не діють, проблемний кредит передається у внутрішній відділ банку, який займається неплатниками. У такому випадку кількість смс і дзвінків збільшується в кілька разів, а риторика кредитора змінюється з ласкаво-доброзичливої на загрозливо-вимогливу. Подібна риторика має юридичні обґрунтування, так як банк може вимагати повернення грошей з відсотками через суд, але часто вважає за краще цього не робити.

Імовірність звернення кредитора до суду невисока, через те, що при бажанні і юридичної підкутості, позичальник може значно знизити розмір кінцевої виплати. Досить імовірно, що частина штрафів та процентна ставка могли бути нараховані з порушеннями і це може спливти в суді. Тому, якщо внутрішній колекторський відділ виявляється безсилий, в справу вступає третя особа, або факторингова компанія. При цьому важливо дізнатися, банк заборгованість переуступив чи привернув колекторів для її «обслуговування».

Незалежно від статусу третьої особи, при стягненні заборгованості вона не має права:

  • дзвонити пізніше 22:00 і раніше 7:00;
  • приходити до позичальника на роботу, додому, чекати в громадських місцях без його згоди;
  • залучати друзів, родичів і колег боржника для стягнення заборгованості;
  • загрожувати боржника, його рідним, близьким або погрожувати завдати шкоди майну;
  • принижувати гідність, честь та ділову репутацію громадянина;
  • надавати неправдиву інформацію про суму боргу, штрафу, пені, свідомо завищувати вартість кредиту;
  • розголошувати конфіденційні дані боржника, наявні в розпорядженні банку.

Ці дії є неприпустимими для колекторів, які залучаються на будь-якій основі, а тому, якщо подібне відбувається, це привід звернутися в поліцію і подати позов загрозу життю, неправомірні дії третіх осіб і моральної компенсації.  

У разі якщо факторингова компанія «обслуговує» проблемний кредит, вона не є його власником, а працює на банк за певний відсоток від того, що вдасться витребувати з позичальника. Якщо так, то співробітники таких фірм, не мають права звертатися до суду для стягнення заборгованості таким шляхом. Якщо позика була передана, і власником боргу стала факторингова компанія, варто перевірити кредитний договір на наявність такої можливості в ньому. Якщо така можливість там не вказана, а банк вже повідомив про переуступку кредиту, позичальник може звернутися до суду і нічого не виплачувати колекторам.

Якщо в договорі є пункт про можливість залучення третіх осіб і переуступку заборгованості їм, варто зв'язатися з організацією та уточнити умови повернення та суму. У разі якщо дії колекторів не виходять за рамки закону, важливо знати, що вони не можуть вимагати заставне майно під кредитом, а також ті суми, які банк нараховував за обслуговування позики. Такі вимоги можуть бути підкріплені тільки судовим рішенням, тому якщо його немає, їх можна вважати протизаконними.

Як не платити колекторам

Відразу варто сказати, що не платити кредит - це не тільки порушення Цивільного кодексу, а й ризик порушення кримінальної справи. Виконувати боргові зобов'язання, можна сказати, священний обов'язок громадянина. Але якщо виникли обставини непереборної сили, цим боргом можна знехтувати або відкласти його до кращих часів. Щоб зовсім не платити по кредиту на стадії, коли він уже був проданий третій особі, під час його отримання потрібно було дотримати кілька умов:

Як не платити колекторам

  • не мати поручителів;
  • не мати застави;
  • не мати у власності нерухомості та автотранспорту.

В такому випадку можна не платити за позикою, але тоді доведеться постійно ховатися від колекторів і ігнорувати безперервні дзвінки і смс. Якщо за боржником не значиться жодного ліквідного майна, кредитори незабаром припинять спроби дістати несумлінного позичальника, якщо сума його заборгованості не сильно висока. Це, звичайно, далеко не кращий варіант вирішення проблеми. Набагато простіше і ефективніше звернутися в компанію MyWallet, яка дозволяє взяти онлайн кредит на карту навіть клієнтам з простроченням перед банком.

Умови кредитування в MyWallet

Компанія працює виключно через інтернет, тому отримати потрібну суму можна не встаючи з-за комп'ютера або скориставшись смартфоном. Зробити це можуть громадяни України віком від 18 до 65 років, з постійним трудовим доходом. Їм потрібно лише відправити фото паспорта та коду ІПН вказавши розмір кредиту і термін його погашення. Клієнтам доступна сума до 10 000 гривень на термін від 5 до 30 днів з можливістю пролонгації. Виплачувати кредит можна:

  • через особистий кабінет на сайті MyWallet;
  • через відділення будь-якого українського банку;
  • через термінал самообслуговування.

Якщо з'явилося прострочення за банківською позикою краще не чекати, коли заборгованість буде продана колекторам, а відразу погасити її. Найкраще для цього підійде мікрокредит онлайн від компанії MyWallet, який швидко надходить на карту і може повертатися найбільш зручним позичальникові способом.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...