? Как получить кредит?
Головна - Блог - Борги - Як оголосити себе банкрутом в Україні?

Як оголосити себе банкрутом в Україні?

Банкрутом може бути людина, яка має свій бізнес чи підприємство. Якщо ви ходите на роботу та отримуєте зарплату, то ця історія не для вас. Банкрутство доводиться через суд, тому наявність цього документа звільняє вас від сплати будь-яких кредитів та позик.

Володимир Мінкович

Засновник сервісу Kredit-Ok. Кредитний експерт компанії Mywallet.

Розвиток української економіки не стоїть на місці і в країні йде постійна розробка нових законопроектів. Наприклад в травні 2018 року було прийнято Проект Кодексу України за процедурою банкрутства. Даний Кодекс регламентує те, що організації, підприємства або навіть фізичні особи можуть заявити себе неплатоспроможних.

Як же може сприяти даний проект і які сторони можуть добре вплинути на фінансове положення людини яка оголосила себе неплатоспроможною?

В даному матеріалі будуть розглядатися кілька важливих питань пов'язаних з тим, як неплатоспроможність може допомогти при грошовому зобов'язанні перед банківським підприємством або ж яких умов необхідно дотримуватися для того щоб оголосити банкрутство.

Що таке банкрутство?

Що таке банкрутство? Поняття про банкрутство

У Кодексі банкрутом може бути як юридична, так і фізична особа не платіжними яка не створює підозр, а також інші зобов'язання або борги перед іншим фізичним / юридичною особою або організацією.

Банкротство - це дії людини має борг, які призводять до цілеспрямованому зміні структури компанії і входять до її елементів, часткове або повне її списання, ліквідація підприємства та багато іншого.

При зміні структури компанії може відбуватися частковий продаж майна на користь кредиторів. Також, для того, щоб оголосити себе банкротом, необхідно звернутися в суд з необхідною для цього заявою.

Банкрутство може бути:

  1. Добровільне - це коли людина сама звертається до суду для того, щоб оголосити себе банкрутом;
  2. Вимушене - це коли в суд звертається безпосередньо кредитор, який визнає ту чи іншу компанію банкрутом має борги перед заявником.

Хто може оголосити себе банкрутом?

На сьогоднішній день оголосити себе банкрутом - не є чимось поганим, а навпаки захищає людину, яка подала заяву (може бути як кредитор, так і позичальник) від небажаних наслідків пов'язаних із заборгованістю. В першу чергу процедура спрямована на вирішення проблеми з боку боржника і дає можливість людині уникнути жорстоких санкцій з боку, яка подала позов.

Проект Кодексу України передбачає умови для оголошення банкрутства фізичних осіб, ось кілька з них:

  • Якщо кредитор вимагає від боржника не менше ніж 100 min розміру зарплати;
  • Кредитор вимагає від фізичних осіб-представників 300 min заробітних плат;
  • Якщо неплатник протягом 2-х місяців не виробляє платежу на користь кредиторів;
  • Якщо прибуток банкрута скоротилася вдвічі при наявності заборгованостей перед кредиторами;
  • Якщо борги боржника перевищують 50% від вартості його майна;
  • Якщо прийнято постанову про те, що у боржника відсутнє майно для того, щоб покрити заборгованість;
  • Варіанти інших обставин для підтвердження неплатоспроможності.

Дані норми прописані в Проекті Кодексу статтею 127, де також йдеться про те, що до складу грошових вимог не включається сума по пені і штрафів, а в разі смерті платника заяву про його банкрутство можуть подати прямі спадкоємці.

Якщо дотримуватися правил і умов, які прописані в Кодексі, то позичальник може уникнути плачевних наслідків і навпаки навіть вийти з ситуації яка склалася з невеликим боргом або взагалі без заборгованостей.

На сьогоднішній день можна прийняти сучасне цивілізоване рішення по оголошенню себе боржником і при цьому не платити кредит. Звичайно ще необхідно мінімум десяток законів, які б відповідали сучасним вимогам і запитам як кредиторів, так і боржників.

Як оголосити себе боржником перед банком і не виплачувати кредит?

Як оголосити себе боржником перед банком і не виплачувати кредит? Як не виплачувати кредит?

Звичайно всі норми і правила зазначені в Кодексі будуть діяти за умови того, що людина яка взяла кредит і за певними обставинами став боржником. Але є одна важлива деталь, яку повинні знати абсолютно всі. Без допомоги професійного юриста людині, яка готова оголосити себе банкрутом - не обійтися. Крім того, що неплатнику необхідно виконати всі умови зазначені в Кодексі, йому необхідно буде подати пакет документів і тут вступає в роботу юрист.

Ось що входить в список необхідних документів:

  1. Список всіх кредиторів;
  2. Опис майна, яке знаходиться у власності боржника;
  3. Документи про майно в заставу;
  4. Трудова книжка (копія);
  5. Інформація про роботодавця банкрута;
  6. Папери, які доводять те, що людина не має підприємницької діяльності.

Звичайно, ці документи є лише частиною з усього переліку. Головне в цій справі зібрати якомога більше необхідних документів і тут теж без допомоги юриста не обійтися. Саме документи будуть відігравати вирішальну роль в судовому процесі.

Найпершим в судовому процесі буде перегляд боргу і зміна його термінів виплат. Це може бути часткове або повне списання відсотків від кредиту боржника. Якщо ж цей крок не береться, то може бути варіант, що майно банкрута буде виставлено на розпродаж.

В який момент боржникові необхідно оголосити про своє банкрутство?

Звичайно є причини і навіть зобов'язання до людини, якій необхідно оголосити себе банкрутом і звернутися до суду самостійно.

В який момент боржникові необхідно оголосити про своє банкрутство?

Перед Вам представлені умови, при яких необхідно самостійно звернутися до суду:

  • Борг людини перевищує 300 min заробітної плати (поширюється на фізичних осіб);
  • Борг перевищує 500 min зарплати (для фізичної особи-підприємця);
  • Загроза неплатоспроможності, яка виражається в тому, що платник не може оплатити борги після раніше узгоджених вимог кредитора;
  • Також бувають випадки при яких платник не має можливості платити кредит, в тому числі при тяжкому захворюванні.

Висновки

В даному матеріалі було розглянуто позиції і умови при яких людина може оголосити себе банкрутом. При уважному розгляді Кодексу, а також співпраці з професійними юристами і зборі всіх необхідних для цього документів, людина може підтвердити і виправдати своє фінансове становище, а також захистити себе від небажаних наслідків з боку кредиторів (якщо в суд звернувся боржник). Оголосити себе банкрутом означає захистити себе від небажаних наслідків і в підсумку зробити деякі правки, наприклад накласти автоматизований арешт на кошти, спростити ідею банкрутства, провести електронні торги на майно для того, щоб виключити тіньові схеми і можливості зловживати статусом.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...