? Как получить кредит?
Головна - Блог - Борги - Як проходить стягнення боргів за кредитом?

Як проходить стягнення боргів за кредитом?

Кредитування дозволяє вирішити безліч труднощів, що виникли через брак фінансів, але іноді воно саме здатне привести до проблем. Таке трапляється, якщо позичальник з якихось причин перестає обслуговувати свій кредит. До нього застосовуються штрафні санкції, а розмір заборгованості стрімко зростає, в результаті чого кредитору доводиться вдаватися до примусового стягнення боргу. Як проходить стягнення боргів за кредитом, і в яких випадках воно можливо читайте в цій статті.

Коли можливе примусове стягнення заборгованості?

Як проходить стягнення боргів за кредитом?

Цей пункт прописується в кредитному договорі, а тому якщо питання стоїть вже про судовий розгляд, позичальникові варто уважно перечитати документ і знайти вказаний пункт. Незалежно від способу, пункт про примусове стягнення обов'язково повинен бути присутнім. Він вказує, що якщо позичальник не обслуговує кредит (не оплачує його чи не просить відтермінувати) протягом 90 днів, то кредитор має право подати на нього судовий позов. Однак часто цього не відбувається, і в такому випадку можливі 2 варіанти розвитку подій:

  1. Проблемний займ передається відділу банку по стягненню заборгованостей;
  2. Чи залучається колекторська фірма.

Перший варіант використовується на початковій стадії вирішення проблеми повернення коштів і передбачає м'який тиск на клієнта, який не бажає платити. Йому на телефон дзвонять юристи банку і вимагають повернути гроші, погрожуючи судом, але до суду справа доходить у дуже рідкісних випадках. Справа в тому, що при подачі позову на позичальника, його договір з банком розривається, а значить, процентна ставка по ньому перестає нараховуватися, що вкрай невигідно кредитору. Для боржника цей варіант має кілька переваг:

  • заборгованість по кредиту не буде збільшуватися;
  • погашати борг можна буде поза строками договору;
  • суд може скасувати виплату частини відсотків і штрафів;
  • стягувати заборгованість будуть судові пристави, а не колектори.

Останній пункт варто пояснити детально, так як його суть і вигода можуть бути неочевидними. Судові пристави - службовці державного відомства юстиції і діють строго в порядку встановленим законом, що не завжди можна сказати про колекторів.

Стягнення заборгованості судовими приставами

Пристави приступають до роботи з боржником відразу після набрання судовим рішенням чинності, що відбувається протягом 10 днів після його оголошення, але цей термін може розтягтися на місяць і більше. На першому етапі роботи боржника повісткою запросять з'явитися до відділу виконавчої служби для бесіди, якщо цього не відбувається, пристави самі приходять за адресою неплатника. У разі неможливості або небажання погасити заборгованість цілком і повністю до боржника можуть бути застосовані наступні заходи:

  1. Стягнення з заробітної плати. Найбільш поширений спосіб стягнення заборгованості по кредиту судовим шляхом. Місце роботи позичальника дізнається у нього самого або робиться відповідний запит в податкову, яка дає не тільки вказівка ​​на місце праці, а й розмір офіційної заробітної плати. У податкову відправляє виконавчий лист, в якому прописується сума щомісячного відрахування на сплату боргу, що досягає 50%. Роботодавець зобов'язаний виконати цю вимогу, але боржник має можливість оскаржити відсоток відрахування, якщо він необгрунтовано завищений.
  2. Накладення арешту на рахунки. Цей спосіб стягнення боргів завжди стає несподіванкою для неплатника, який вставивши карту в банкомат виявляє, що на його рахунку немає суми, яку він повинен був банку або там взагалі мінусовий баланс. Робота виконавчої служби проводиться наступним чином: відправляються запити в усі банки України з метою знайти приховані в документах рахунки боржника, після чого в установи направляється виконавчий лист і покладена сума знімається з рахунку. Але пристави не мають права накладати арешт на банківські рахунки з пенсіями або соціальною допомогою боржника.
  3. Конфіскація майна. Міра використовується тільки в крайньому випадку, якщо попередні способи неможливі або не здатні покрити всю суму заборгованості. В першу чергу накладається заборона на продаж нерухомості, автомобіля та іншого рухомого майна. З цією ж метою проводиться і опис майна, що знаходиться в житлі, без його негайної конфіскації. Спочатку боржникові пропонується виплатити суму заборгованості і якщо цього не відбувається, конфісковане майно виставляється на торги і продається в рахунок сплати боргу.

Крім перерахованих вище способів судові пристави не мають ніяких способів тиску на неплатника, чого не скажеш про колекторів. Факторингові фірми, що займаються стягненням боргів, теж зобов'язані діяти в рамках закону, але часто вони виходять за його рамки, використовуючи страх боржника або незнання ним своїх громадянських прав.

Стягнення боргу колекторами

Колекторські компанії часто залучаються банками в якості «важкої артилерії», працюючи за певний відсоток від стягненої з боржника суми, але іноді вони викуповують проблемний кредити, стаючи їх повноправними власниками. Процедура називається «переуступка» і повинна бути оформлена за всіма юридичними нормами, в іншому випадку вона буде вважатися недійсною, а вимоги колекторів незаконними.

Стягнення боргу колекторами

На відміну від судових приставів, колектори оперують не юридичними аспектами несплати боргу, а моральними, намагаючись психологічно натиснути на боржника і змусити його повернути гроші. Згідно із законом такий тиск не повинен виходити за рамки простого нагадування про відповідальність і можливий судовий позов, але часто трапляється так, що позичальник піддається серйозному моральному пресингу, приниженням і загрозам. Припиняти подібне потрібно тільки законними засобами, не допускаючи відповідних загроз або протиправних дій.

Згідно із законом колектори не мають права вимагати погашення відсотків, які нараховували вже після продажу кредиту або збільшувати їх розмір. Також вони не можуть претендувати на заставне та інше майно боржника, обмежуючись лише сумою боргу. Перевірити законність вимог колекторів боржник може, надіславши запит на документи про переуступку кредиту, розмір боргу та дозволу фірми на надання подібних послуг.

Підсумок

Рішення будь-яких питань через суд - це завжди довго, дорого і вкрай болісно. Навіть якщо всі процедури проходять в рамках закону, боржник неминуче відчуває почуття страху і тривоги, особливо якщо мова йде про конфіскацію і заморожування рахунків. Щоб уникнути подібного не варто затягувати з оплатою за боргами, навіть якщо грошей немає, і здається, що взяти їх просто нема звідки. Одним з варіантів вирішення проблеми стане звернення в компанію MyWallet, яка допомагає вирішувати фінансові проблеми, надаючи миттєвий онлайн кредит на карту позичальникам з поганою кредитною історією, без довідки про доходи, застави або поручителів.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...