? Как получить кредит?
Головна - Блог - Борги - Як дізнатися чи є я в чорному списку боржників за кредитами?

Як дізнатися чи є я в чорному списку боржників за кредитами?

Ви можете перевірити цю інформацію в УБКІ. Раджу раз на рік робити цю процедуру, якщо ви частий клієнт кредитних установ, щоб уникнути неприємних ситуацій.

Володимир Мінкович

Засновник сервісу Kredit-Ok. Кредитний експерт компанії Mywallet.

Перед тим як брати наступний кредит в банку, позичальникові варто перевірити наявність свого імені в чорному списку. Найчастіше в нього потрапляють недобросовісні позичальники, котрі нехтували виконанням взятих на себе зобов'язань за договором, але навіть сумлінні клієнти не застраховані від занесення в стоп-лист. Про це не повідомляється листом і не надходить дзвінка на мобільний, тому щоб не потрапити в неприємну ситуацію або хоча б мати час на її рішення, варто знати, як перевірити наявність себе в чорному списку боржників.

Що таке чорний список і як в нього потрапляють?

Чорний список містить імена ненадійних клієнтів, які мали проблеми з поверненням позичених коштів або проявили себе злісними неплатниками. Потрапляють в ЧС ті, хто доставив кредитору найбільше проблем і збитків, і з ким банк не хотів би зв'язуватися знову. Крім цього внесення в стоп-лист є своєрідною каральною мірою, яка загрожує діє на недобросовісних клієнтів, мотивуючи їх повертати борги. Без права реабілітації залишаються будь-якого роду шахраї, які використовували фальшиві документи або неправдиву інформацію для отримання кредитів.

Як дізнатися чи є я в чорному списку боржників за кредитами?

Вкрай рідко кредитори вносять в ЧС позичальників, що мають невеликі затримки по виплатах або інші незначні труднощі в процесі повернення грошей. Їм знижується кредитний рейтинг, що ускладнює отримання наступної позики, але не виключає його повністю. Якщо громадянин потрапив у чорний список, значить він:

  • намагався обдурити банк;
  • використовував фальшиві документи;
  • витрачав кредитні кошти нецільовим чином;
  • навмисно знизив цінність заставного майна;
  • не виконав вимоги суду або кредитора;
  • не погасив заборгованість.

Всі ці пункти відносяться до недобросовісних позичальників, які навмисно зловживали можливостями користування позиковими засобами і відносинами з кредитором. У деяких наведених випадках, для отримання своїх грошей назад і компенсації понесених збитків, банківські установи вдаються до судового вирішення питання, що є рідкістю. Найчастіше банки вважають за краще просто додавати клієнтів, що провинилися, в ЧС, навіть не повідомляючи їм про це. В результаті, добропорядний позичальник може виявитися в нещасливій ​​базі з помилки самої організації або в результаті технічної помилки, не знаючи про це.

Існує кілька типів баз даних, де зберігається інформація про боржників:

  1. Внутрішній банківський. Доступний тільки співробітникам конкретної установи і містить імена його клієнтів, яким обмежений доступ користування послугами з різних причин. Часто в такі списки потрапляють позичальники, які не сподобалися банку в плані співпраці, і він не хотів би обслуговувати їх в подальшому, але не проти, якщо це буде робити хтось інший.
  2. Відкритий список УБКІ. Список бюро кредитних історій зберігає в собі інформацію про всі недобросовісних позичальників, що обслуговуються в будь-якій установі. Ця база відкрита для доступу всім громадянам України, досить зробити відповідний запит. Кредитні організації також користуються цим списком під час перевірки клієнтів, тому якщо громадянин потрапив в нього, він гарантовано буде внесений в закритий стоп-лист кредитора.

Як перевірити наявність себе в чорному списку

З огляду на те, що УБКІ не є закритою базою даних і отримати доступ до неї може кожен громадянин, перевірити наявність себе в ЧС можна абсолютно законно. Для цього можна скористатися наступними способами:

  • зробити письмовий запит до Українського бюро кредитних історій;
  • подати заявку на сайті УБКІ;
  • використовувати мобільний додаток «Приват24».

Перший спосіб довгий і неефективний, якщо потрібно терміново перевірити себе на присутність в ЧС перед зверненням в банк. Акт звернення і видачі письмової відповіді регламентований законом України «Про організацію формування та обігу кредитних історій», який встановлює час відповіді УБКІ до 14 робочих днів. При першому зверненні громадянина рекомендований лист відправляється на його домашню адресу безкоштовно, за рахунок держави. Згідно із законом кожен українець має право раз на рік безкоштовно перевірити свою кредитну історію і наявність себе в ЧС. За наступні звернення потрібно заплатити невелике державне мито.

Як перевірити наявність себе в чорному списку

Оформити заявку через сайт УБКІ більш зручно, так як там же можна запросити доступ до своїх даних через електронну базу організації. Для цього буде потрібно надати особисті дані і підтвердити свою особистість, що необхідно для захисту конфіденційної інформації. Подібним чином використовується і додаток «Приват24», але він розрахований тільки на клієнтів ПриватБанку і вкаже на занесення в чорний список автоматично. Як правило, це відбувається при наявності проблем з боку позичальника і банк, в такому випадку, заморожує виплати до судового рішення з цього питання.

Перевірити наявність своїх даних в чорному списку боржників не складно, а ось покинути його практично неможливо. Щоб не потрапити туди, потрібно сумлінно виконувати зобов'язання по кредиту, своєчасно вносити платежі і погашати відсотки. Якщо виникли проблеми з обслуговуванням позики і тимчасово немає коштів для погашення заборгованості, варто звернутися в компанію MyWallet. Оформити онлайн кредит з поганою кредитною історією можна через зручний інтернет-сервіс, не витративши часу на очне звернення до відділення і збір документів. Все що потрібно - це паспорт і ідентифікаційний код.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...