? Как получить кредит?
Головна - Блог - Борги - Покарання за несплату кредиту. Які наслідки і що вам загрожує

Покарання за несплату кредиту. Які наслідки і що вам загрожує

Отримання кредиту в банку дає не тільки більше можливостей, але і накладає значні зобов'язання, невиконання яких може мати найсерйозніші наслідки. Для роботи з недобросовісними позичальниками у банків існують цілі відділи, які займаються поверненням грошей. Якщо вони не можуть вплинути на боржника, кредитор вдається до послуг колекторів, яким в результаті може продати незручний кредит, позбавивши себе від проблем. Вирішувати питання з колекторами набагато складніше, ніж з банком, а завершення такого розгляду може стати судовий позов і конфіскація майна. Які наслідки несплати кредиту і що робити, щоб їх уникнути, читайте в цій статті.

Що буде, якщо не платити кредит?

Покарання за несплату кредиту. Які наслідки і що вам загрожує

Незважаючи на всю неприємність ситуації, прострочення по кредитах є у кожного третього позичальника і викликані вони зрозумілими причинами, такими як затримка зарплати або раптова госпіталізація. Банки можуть лякати боржників судом і відповідальністю, але вкрай рідко використовують такий спосіб вирішення проблеми, вважаючи за краще діяти самостійно або залучати колекторів. Справа в тому, що судовий процес займає не один місяць, а в ході нього можуть бути переглянуті процентна ставка і сума боргу, що зовсім не вигідно банку. До того ж оплата роботи юристів і адвокатів теж вимагає витрат, сильно знижуючи вигоду від повернення заборгованості.

Якщо заборгованість зростає повільно і якщо платежі періодично надходять, банк може не реагувати на проблему, але якщо обслуговування позики припиняється, боржнику починають дзвонити з проханням погасити борг. В цілому відносини між банком і клієнтом після утворення прострочення можна розділити на три етапи, розповівши про нюанси кожного.

1. Досудовий етап

На цьому етапі банк вирішує, як буде повертати борг. Спершу справа передається внутрішньому відділу по стягненню заборгованостей, який починає дзвонити клієнтові, роз'яснюючи юридичну відповідальність і наслідки невиплати. Такий психологічний тиск виявляється виключно в правовому полі, без загроз і переходу на особистості. Найчастіше такий вплив малоефективний, тому банки або відразу, або через нетривалий час звертаються в факторингові компанії, які займаються поверненням боргів на професійній основі.

Перевірений і дієвий метод роботи колекторів - це телефонні дзвінки. Вони можуть надходити по кілька десятків за день, причому часто в ранковий і вечірній час, щоб викликати у боржника максимальний дискомфорт, чинячи психологічний тиск. У деяких випадках використовується автовідповідач, який просто повторює закладений текст, не вступаючи в діалог з співрозмовником, в інших дзвонить співробітник агентства, тон розмови якого може змінюватися від ввічливого, до жорсткого і брутального.

При спілкуванні з колекторами бажано записувати розмови на диктофон, попереджувально повідомляючи співрозмовникам про це. Навіть якщо прозвучать завуальовані погрози, варто ставитися до них лише як до слів, тому що випадків реального фізичного насильства з боку колекторів в Україні вкрай мало. Якщо загрози стають більш серйозними - це привід звернутися в поліцію або в прокуратуру, написавши заяву про загрозу життю і здоров'ю.

2. Судовий етап

Починається, якщо колекторам не вдалося вплинути на боржника і єдиний спосіб повернути гроші - судовий розгляд. Незважаючи на те, що правда не на боці боржника, судовий процес може бути йому навіть вигідний, так як в ході його може бути списана частина боргу і спрощені умови повернення. При цьому розгляд займає кілька місяців, даючи можливість позичальникові зібрати потрібну суму грошей і повернути кредит з вигодою для себе, уникнувши серйозних наслідків.

Найчастіше банки звертаються до мирового судді, який виносить рішення по подібних справах навіть без виклику боржника, автоматично. Але навіть в такому випадку переживати не варто, так як скасувати таке рішення можна, грамотно склавши заяву про скасування. Інший варіант - це позовна заява банку в районний суд, який проводить процес за всіма правилами, викликаючи обидві сторони конфлікту для з'ясування обставин. При цьому позичальникові потрібно буде оперувати виключно фактами і документами. Розповіді про затримку зарплати і тяжке життя суддю не зацікавлять. Навіть якщо у боржника є досить вагомі пояснення, чому він не виплачує кредит, рішенням суду майже з 100% вірогідністю буде задовольнити претензії банку.

3. Післясудовий етап

рішенням суду майже з 100% вірогідністю буде задовольнити претензії банку.

Після судового рішення починається завершальний етап розгляду, в ході якого боржнику буде запропоновано добровільно погасити заборгованість. Якщо цього не відбувається в справу вступають судові пристави, які заарештовують банківські рахунки, а в крайньому випадку і майно.

Судові пристави мають потужні інструменти впливу на боржників і можуть конфіскувати нерухомість, автомобіль, побутову техніку та інше. Крім того, подавши заяву в банк, вони можуть заморозити виплати по карті і перенаправити 50% від офіційної зарплати в рахунок погашення заборгованості. Але якщо у позичальника немає зарплатної картки, заморозити соціальні виплати вони не мають права, як і конфіскувати орендоване майно.

Судові спори і позови здатні відібрати не тільки моральні сили, а й цілком матеріальне майно, залишивши боржника фактично бездомним. Щоб не доводити до судового розгляду потрібно своєчасно погашати борги по кредитах, навіть якщо виникли тимчасові труднощі. Для цього можна взяти термінову позику онлайн від компанії MyWallet, яка переводить гроші на карту, а при оформленні не вимагає довідки про доходи, поручителів або застави.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...