? Как получить кредит?

Що буде якщо не платити кредит

 

Сьогодні на території України сфера кредитування перебуває в стадії активного розвитку. Мікрофінансові організації стрімко набирають популярність і короткострокові позики невеликих сум грошей дуже актуальні. Популярність обумовлюється привабливими та доступними умовами. Більшість МФО пропонують новим клієнтам перший позику під нульовий відсоток. Для отримання позики людині необхідно укласти договір, який зобов'яже його своєчасно погасити заборгованість. У той же час є безліч причин, через які у позичальника може не вийде вчасно оплатити кредит. Так що  буде, якщо не платити кредит? У цій статті ви зможете дізнатися про те, що очікує боржника у мікрофінансової організації, і які важелі тиску використовують МФО для того, щоб повернути гроші при несплаті кредиту. Також ви дізнаєтеся, що робити якщо нема чим платити кредит і як на законних умовах уникнути сплати боргу в складній життєвій ситуації.

 

Що роблять МФО с боржниками

 

Усі мікрокредитні організації вдаються до деяких санкцій, щоб покарати позичальника за те, що він не виконує свої зобов'язання. Позичальникові доведеться оплачувати пеню за прострочення, також можуть виникнути й інші проблеми.

 

Давайте детально розглянемо, які можуть бути наслідки несплати мікропозик в Україні, і що роблять банки і ломбарди зі своїми боржниками.

 

Банк

 

У тому випадку, якщо боржник вчасно не повертає кредитні кошти в банківську установу йому нараховують додаткові відсотки і штрафи. У деяких договорах передбачається, що ці два заходи можуть бути задіяні одночасно. Пеня нараховується щодня.

 

У тому випадку, якщо клієнт не бажає приймати будь-які заходи для погашення кредиту, штрафні санкції і попередження ніяк не змінюють ситуацію, банк змушений вдатися до звернення в суд. У законодавчих актах вказується, що кредитор протягом трьох років може притягнути боржника до відповідальності. У тому випадку, якщо представники суду вирішили задовольнити позов зі сторони банку, сума заборгованості може бути стягнута за допомогою конфіскації майна боржника.

 

Ломбарди

 

При зверненні в ломбард позичальник може отримати кредитні кошти під заставу цінного майна. Загальна сума позики буде встановлена ​​після оцінки предмета, який видається під заставу. Як правило, для погашення позики у позичальника є від 5 до 30 днів. У разі прострочення кредиту ломбард має право накладати штрафи або продати майно, належне під заставу на законних підставах. Перед тим, як застосувати покарання кредитор вичікує кілька днів, весь час нагадуючи позичальникові про його зобов'язання.

 

Мікрофінансові організації

 

Що буде за несплату мікропозик? Якщо клієнт прострочив терміни, МФО має право підвищити ставку, а також вдатися до використання пені і штрафів. Розміри штрафних санкцій визначаються окремо кожним МФО. У деяких мікрофінансових організаціях неустойка здатна перевищити 50 відсотків від загальної суми заборгованості. У тому випадку, якщо клієнт ніяк не реагує на штрафні санкції, представники компанії можуть звернутися до колекторів або суд.

 

Які важелі тиску використовуються фінансовими компаніями

 

Кредитування в МФО є простою позикою, отримати яку може практично кожен повнолітній громадянин. У період кредитування відбувається нарахування процентної ставки. Перед тим, як взяти кредит в МФО потрібно все обдумати і бути переконаним в тому, що у вас не виникне труднощів для повернення фінансових коштів вчасно. Що буде за несплату мікропозик? Давайте розглянемо способи, які найчастіше використовують МФО для роботи з боржниками.

 

СМС повідомлення

 

На номер телефону, який використовувався для реєстрації в МФО будуть приходити СМС для того, щоб нагадати про зобов'язання перед компанією. Зазвичай повідомлення приходять за кілька днів до закінчення терміну кредитування. У тому випадку, якщо позичальником не була внесена плата, слід очікувати чимало СМС.

 

Дзвінки рідним і близьким

 

Якщо клієнт із заборгованістю відмовляє виплачувати кредит, представники МФО почнуть дзвонити його колегам і родичам.

 

Колектори

 

Якщо боржник не виплачує борг, дзвінки і штрафні санкції нічого не змінили, представники МФО звертаються до колекторів.

 

Заяву до суду

 

МФО вдаються до цього методу тільки в крайніх ситуаціях, оскільки звернення до суду займає багато часу і може стати причиною додаткових витрат.

 

Як не платити кредит

 

Звернення до кредиторів може стати справжнім порятунком в складній фінансовій ситуації. Однак якщо клієнт не розрахує свої фінансові можливості, є всі шанси що він потрапить до боргової ями.

 

Ось список причин через які позичальник може не вносити плату по кредиту в МФО:

  • Звільнення з роботи;
  • Важка хвороба;
  • Втрата годувальника;
  • Необхідність терміново змінити місце проживання;
  • Поява непередбачених витрат, які не дозволяють виділити фінансові кошти на оплату кредиту;
  • Неуважне вивчення договору.

 

Далі ми розповімо про способи, використовуючи які можна відстрочити сплату боргу, а також розповімо як законно не платити кредит в Україні.

 

Не оплачувати кредит можна в наступних ситуаціях:

  • Якщо є можливість оформлення кредитних канікул;
  • Нові обставини зробили укладений договір недійсним;
  • Якщо умови договору суперечать законодавству України;
  • Якщо кредитор діє незаконними способами;
  • Якщо боржник збанкрутів.

 

Як позбутися від боргів по кредитах? Якщо ви взяли мікропозик і не можете його вчасно повернути, варто обговорити це з кредиторами. Потрібно привести переконливі причини, чому ви не можете повернути гроші зараз і навіщо вам потрібна відстрочка. Якщо переговори не принесли ніяких результатів, можна позичити гроші у рідних і за їх рахунок погасити кредит. Таким чином ви можете уникнути нарахування відсотків і віддати позику вже своїм рідним.

 

 

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...