? Как получить кредит?

Фінансова грамотність

Згідно зі статистикою, фінансово грамотних українців меншість з усього населення країни, що відповідає рівню африканських країн. Причина цього в низькій зацікавленості громадян у фінансовій освіті і самоосвіті, що набагато важливіше, особливо це стосується сфери кредитування. Якщо вирішувати складні економічні завдання навряд чи доведеться, то з необхідністю кредитування стикається практично кожен повнолітній українець. Результатом фінансової неграмотності часто стають невигідні позики, борги та інші проблеми.

Що таке фінансова грамотність і навіщо вона потрібна

Що таке фінансова грамотність і навіщо вона потрібна

Під визначенням фінансової грамотності ховається цілий комплекс знань, що дозволяють правильно поводитися з грошима, тобто робити їх не просто засобом оптимізації витрат, а й способом економії і заробітку. Поняття може бути застосовано і до окремих людей, і до цілих товариств, найчастіше мешканцям конкретної держави. В Україні питаннями фінансової просвіти громадян займається НБУ, який реалізує ряд проектів і пропонує законодавчі ініціативи, що спрощують доступ громадян до фінансово-кредитних послуг. У світовому масштабі питаннями фінансової освіченості займається Організація Економічного Співробітництва та Розвитку, а також Всесвітній банк, які розробляють програми не для окремих громадян або груп, а для цілих держав.

Що входить в поняття «фінансова грамотність»

Під фінансовою грамотністю, насамперед, мається на увазі вміння грамотно витрачати наявні кошти, а не великий заробіток. Навіть людям з високим доходом необхідно контролювати свої витрати, інакше це може привести до банкрутства. Уміння правильно контролювати витрати включає в себе: зіставлення прибутку і витрат, планування великих покупок в найближчій перспективі і відкладання грошей на довгострокові цілі, наприклад, на навчання або поїздку за кордон.

У кредитно-фінансовій сфері до поняття можна віднести використання вільних грошових коштів в банківських програмах, наприклад відкриття депозиту або інвестування в цінні папери. Такий варіант використання грошей дозволяє отримувати пасивний прибуток, тобто вкладені гроші будуть приносити дохід з отриманих відсотків, які в кожному банку можуть відрізнятися. Звідси випливає наступний важливе вміння - відповідальний підхід до придбання фінансових послуг. При оформленні депозиту важливо не полінуватися і самостійно порахувати кількість, суми і відсотки по всіх місячних платежах, а також кінцевий прибуток вкладення. Те ж відноситься і до кредитування, але в ще більшому ступені, так як наслідки неправильного розподілу фінансових коштів може призвести до потрапляння в чорний список позичальників і навіть судового розгляду.

Навіщо вчитися фінансової грамотності

Згідно з дослідженнями USAID за 2017 рік значна частина українців переоцінюють рівень своєї фінансової грамотності, і тільки 15% можуть відповісти на прості запитання, пов'язані з кредитуванням і обслуговуванням в комерційних організаціях. Щоб підвищити освіченість в грошовій сфері потрібно уважно вивчати пропозиції банків та інших кредитних організацій, вивчати схожі пропозиції на ринку, проводити аналіз власних витрат за місяць або рік і багато іншого. При оформленні позик важливо уточнювати всі незрозумілі або неоднозначні терміни, які можуть бути невірно трактовані і привести до проблем з поверненням коштів.

Підвищити фінансову грамотність допоможуть економічні новини, а також спеціальна література на цю тему, в якій детально розбираються різні аспекти фінансової діяльності приватних осіб, комерційних структур і держав, як головних регуляторів торгових взаємин між суб'єктами. Корисними будуть семінари та лекції з управління грошима, які дозволять придбати деякі практичні навички і налагодити контакт з більш освіченими в цій сфері людьми.

Навіщо вчитися фінансової грамотності

Підвищення фінансової грамотності необхідно не тільки кожній людині, щоб правильно розпоряджатися своїми грошима, а й державі, сприяючи:

  • росту економіки;
  • притоку інвестицій;
  • скороченню числа непогашених позик перед банками і державними службами;
  • зниженню економічних злочинів і кримінальних злочинів на фінансовому ґрунті;
  • росту громадянської відповідальності.

Зростання інформаційного потоку і засобів комунікації сприяє підвищенню освіченості громадян в різних сферах, в тому числі і у фінансовій, але незважаючи на це значна частина українців вважає за краще покладатися на інших людей, делегуючи їм свої обов'язки.

У розрізі мікрокредитування - популярної фінансової послуги в Україні, число постійних клієнтів збільшується, що свідчить про підвищення грамотності широких верств населення. Зростає затребуваність в онлайн-кредитуванні, в сфері якого одним з лідерів залишається компанія MyWallet, що пропонує клієнтам позику без довідки про доходи, застави та поручителів з переказом грошей на карту будь-якого українського банку.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...