? Как получить кредит?
Головна - Блог - Фінансова грамотність та планування - Як діляться борги по кредитах при розлученні?

Як діляться борги по кредитах при розлученні?

Розлучення це дуже неприємний та болісний процес, а розділ майна ще гірший. Для того щоб процес проходив легше, потрібно знати закони з цивільного кодексу України. Для того, щоб легше розібратись в них, в статті нижче описаний розбір ситуації однієї пари.
Анна Примаченко

Фінансовий експерт, юрист в Kredit-ok.

Після одруження багато молодят оформляють кредити для обустройкі свого житла і для проведення якісного ремонту. Кредитні кошти витрачаються на покупку побутової техніки та інших необхідних у побуті речей. Далеко не всі шлюби вінчаються успіхом і багато з них закінчуються розлученням. У цей момент подружжя задаються питанням, як розділити кредит при розлученні? Суд приймає рішення про те, як розділити кредит між подружжям при розлученні грунтуючись на законодавчих актах держави. У цивільному кодексі України вказується, що майно, придбане подружжям за весь час проведене в шлюбі, є спільну сумісну власність, якщо інше не було встановлено договором або законодавчим актом. Приписка "якщо" робить розділ майна проблематичним завданням.

Розглянемо як відбувається поділ майна при розлученні на прикладі.

У Києві проживає сім'я: від дідуся їм дісталася квартира в хрущовці і є автомобіль, оформлений під розписки і пара виплачує гроші за автопозиках. Після процедури одруження сім'я оформляє кредит на 90 тисяч гривень під 15 відсотків річних для організації ремонту в будинку. Дружина пішла в декрет, чоловік продовжував працювати. Всі фінансові кошти були вкладені в ремонт квартири протягом трьох місяців. Через фінансових зобов'язань перед банком, щомісяця пара виплачувала борг і вносила 2 тисячі гривень за кредит.

Через два роки пара зважилася розлучитися. Чоловік залишився у відремонтованій квартирі і з автомобілем, дружина і дитина переїхали до мами.

Як погасити загальні борги подружжя після розлучення

Під час розлучення представники суду постановили, що розділ майна і кредитів при розлученні буде розподілено між подружжям порівну. Колишня дружина не захотіла оплачувати кредит, фінансові кошти взяті в кредит були вкладені в ремонт квартири, де вона не живе. Чоловік не хоче оплачувати аліменти до того моменту, що не закриє кредит в банку. Чоловік зобов'язаний оплачувати старий кредит на авто крім розділеного загального кредиту. Як вийти з цієї ситуації і хто правий?

Як правило, під час розлучення подружжя поділяють спільно нажите майно, квартиру і борги. У даній ситуації дружина не повинна оплачувати старі борги чоловіка, розписка на машину була оформлена до вступу в шлюб. Даний пункт прописаний в законодавчих актах України. Також колишня дружина не користується придбаної в кредит машиною.

Як розділити квартиру куплену в кредит


Після розлучення більшість колишнього подружжя не знають, як розділити квартиру при розлученні якщо вона в кредиті? Розділ житлової площі купленої в іпотеку відбувається аналогічного алогрітму, що і розділ будь-якого майна, придбаного подружжям у шлюбі. У законодавчих актах України прописано, що придбане парою майно належить обом. Не важливо, якщо дружина не працювала і була в декреті, доглядала за дитиною або хворим родичем, майно розділяється порівну. Винятком може стати майно, куплене до одруження.

У законодавчих вказується - якщо член сімейної пари укладав договір в інтересах подружжя, то дане майно або виграш розділяється між подружжям під час розлучення. Аналогічно це правило працює з кредитним договором на покупку квартири. В такому випадку вигідніше вирішити проблему мирним шляхом і не звертатися до суду, це стане причиною появи додаткових витрат на адвокатів для судових розглядів. Під час поділу майна такі наслідки небажані для двох сторін.

Отримати кредит

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...