? Как получить кредит?
Головна - Блог - Фінансова грамотність та планування - Податок на нерухомість: скільки платити за власне житло

Податок на нерухомість: скільки платити за власне житло

Податок необхідно сплачувати коли площа квартири перевищує встановлену норму. В 2021 році допустима площа квартири становила 60 м2, а приватних будинків - 120 м2. Ставка з податку розраховується державними органами управління і в кожному місті може бути різною.

Процентна ставка - це різниця між мінімальною зарплатою і відсоток від зайвих метрів квадратних. Головне правило полягає в тому, що цей відсоток не повинен вище ніж 1,5% від мінімалки за кожен перевищує, встановлений державою, метр квадратний. У 2020 році вона піднялася до 4723 грн, відповідно, податок за кожен перевищує норму квадратний метр складе не більше 70,84 грн. Застава за поточний рік оплачується в наступному.

Важливо розуміти, що податку підлягає не вся площа квартири. Наприклад, площа житлового приміщення становить 80 м2, то в такому випадку оплаті підлягають 20 м2.

Сумарна допустима площа (іншими словами - пільгова в даному випадку) при наявності декількох об'єктів становить 180 м2. Виходить, якщо у вас є приватне житло 100 м2 і квартира розміром 60 м2 - податок оплачувати не потрібно.

Як змінився податок на нерухомість в 2021 році

Вперше податок на нерухомість Україна ввела ще 2013 році. З того часу відбулося багато змін, постійно вносяться нові правки, правила і умови скорочуються і збільшуються.

Податковий кодекс України регулює розподілу податків згідно статті 266-ий. Платниками є фіз- та юридичні особи, нерезиденти (іноземці), які є власниками житла або промислових приміщень.

Коли нерухомість є спільно-частковою власністю, наприклад, чоловік володіє ½ і дружина ½ частиною, їх право власності зареєстровано, то платити податок доведеться власнику частки власності, тобто, платником буде чоловік і дружина.

Якщо житлове або будь-яке інше приміщення перебуває у спільній сумісній власності, наприклад, житло набуте подружжям у шлюбі як спільне майно, але оформлено на одного з подружжя - платником буде один з них, що раніше вони повинні узгодити.

База оподаткування - це сумарний метраж нерухомості. Для фізосіб даний податок нараховує відповідна інстанція. Цей процес проводиться і використанням даних, взятих з державного реєстру майнових прав або оригінальних документів, де вказана загальна площа нерухомості, яка ділиться на пільгу і множиться на ставку, сума якої затверджується місцевою радою за 1 м2.

Юридичні особи власноруч займаються розрахунками податку.

Податок на нерухомість 2 021 Україна для фізичних осіб передбачає виключення, доступні споживачам один раз на рік. Завдяки їм фізособи сплачують за різницю площі, яка перевищує норму, на яку зменшується база оподаткування.

Додаткові поступки встановлюються відповідними місцевими організаціями. Знижки не застосовуються:

  • якщо розмір нерухомості в п'ять разів перевищує неоподатковувану площу;
  • якщо нерухомість експлуатується з метою заробітку.

Коли кілька житлових недвижимостей знаходяться в праві власності, сума оподаткування збільшується до 25 000 грн в рік. Це відбувається коли квартира більше, ніж 300 м2, а житловий будинок - 500 м2.

Як розрахувати податок на нерухомість в Україні

В Україні замість вас це зроблять відповідальні органи влади. Вони позначають необхідну суму для сплати податку. Вона хоч і «плаваюча», але не повинна перевищувати 1,5% від мінімальної заробітної плати.

Отримати кредит

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...