? Как получить кредит?
Головна - Блог - Фінансова грамотність та планування - Подвійна конвертація: як не переплачувати за кордоном?

Подвійна конвертація: як не переплачувати за кордоном?

Подвійна конвертація стала використовуватися користувачами пластикових карт з функцією онлайн-торгівлі, а також тими, хто часто подорожує за межами України. Знайшовши суму, меншу, ніж очікувалося, на рахунку - привід звернутися за роз'ясненнями в банк. Найчастіше виявляється, що причиною невідповідності залишків є різниця обмінного курсу, яка виникла, коли:

  • була здійснена онлайн покупка;
  • оплата готелю чи ресторану в іншій країні;
  • зняття готівки в банкоматах у валюті країни.

Причини і види конвертації

Причини і види конвертації

Як тільки валюта карти і оплачений рахунок не збігаються, виникає необхідність «перевести» одні грошові кошти в інші, тобто конвертувати їх. Кількість таких операцій залежить від наявності в схемі однієї з міжнародних валют. Наприклад, якщо користувач карти оплачує екскурсію в євро з гривневої карти, відбудеться одна конвертація, а також якщо клієнт знімає гривню з рахунку в євро. Подвійна конвертація з'явиться, якщо в транзакції бере участь третя валюта. У будь-якій країні, де гроші знаходяться в обігу, мандрівник буде платити подвійну комісію. Подорожуючи по Гонконгу, де ціни вказані в гонконзьких доларах і розплачуючись гривневою карткою, українець платить двічі: місцева валюта конвертується в долари США або євро, які потім конвертуються в гривні - банк перевіряє адекватність засобів.

Визначити проміжну валюту досить просто. Це залежить від платіжної системи, до якої належить карта. Visa проводить транзакції строго через долар США, MasterCard наприклад, демонструє фінансову гнучкість в цьому питанні - тут платежі можна здійснювати в доларах і євро.

Працюючи з претензіями клієнтів, банки пояснюють ще один момент у виникненні подвійний конверсії. Блокування та списання коштів відбуваються з перервою в кілька днів. Протягом цього часу можливі коливання валютних курсів. Якщо в день списання міжбанківський обмінний курс буде нижче, ніж був, коли він був заблокований, сума залишиться незмінною. У варіанті, коли вартість валюти збільшилася, з карткового рахунку буде списано більшу кількість, відповідне даними котирувань.

Деякі міжнародні інтернет-магазини використовують платформи, які відображають суму замовлення в національній валюті. У той же час, споживач часто вже не інформується про списання більшої суми грошей в еквіваленті в іноземній валюті, тому подвійна конверсія тут теж може бути присутнім.

Вибір вигідною карти для подорожей

Вибір вигідною карти для подорожей

Вибір карти є важливим кроком у підготовці до поїздки. Володіючи повною інформацією про банківську обробці (емісії), зберігати за кордоном буде не так складно. Давайте розглянемо, як це працює:

  1. Клієнту необхідно виключити необхідність конвертації. Дебетова карта в євро є оптимальною для країн-членів ЄС, об'єднаних спільною валютою. Для перельоту в США доцільніше відкрити доларовий рахунок.
  2. Скорочення витрат за рахунок знижок. Партнерські програми між магазинами і платіжними системами гарантують знижки власникам карт певного типу - Visa або MasterCard - або статус - золотий, чорний випуск і інші. Такі програми існують в ПУМБ, ПриватБанку та інших українських банках
  3. Важливо передбачити фінансові резерви.

Банки пропонують оформити спеціальні кредитні карти, щоб покрити всі непередбачені витрати під час поїздки. Рентабельність пропозиції визначається поєднанням процентної ставки, пільгового періоду і розміру кредиту.

Наприклад, клієнтам Альфа-банку надається взяти на карту до 200 000 гривен, інші дотримуються середньої суми - 75 000 -100 000 гривен. Мінімальна пропозиція є і в ПУМБ, але в поєднанні з безвідсотковим зняттям готівки в банкоматі за кордоном, воно привертає увагу. Найбільш часто пропонований варіант - коли відсотки не нараховуються протягом 55 днів. Форвард Банк пропонує унікальні позики до 90 днів в поєднанні з конкурентоспроможними процентними ставками - до 38% в рік. З появою опції cashback в пакеті послуг вартість використання позикових коштів зростає: з 40% в Альфа-Банку до 49% в ПУМБ. Сума відшкодування вартості покупки вказана в договорі на обслуговування, на промо-сайтах вказується розмір до 20% (Universal Bank) і навіть до 25% (Alfa Bank). Тим не менш, важливо розуміти, що повернення коштів є частиною комісії, яку торгові точки виплачують посереднику за залученого покупця. Розмір комісії визначається внутрішнім договором, а не банківським продуктом.

Можна зробити висновки, що пластикові карти допоможуть заощадити не тільки гроші, але і час людини, який подорожує. Досвідчені мандрівники знають, що привабливі для туризму місця збирають великі черги в касах для покупки квитків. У той час як система PayPass надає можливість швидкої оплатити безконтактний вхід - наприклад, в музей або метро. Більше половини карт виробництва України вже оснащені такими чіпами і користуються великою популярністю серед українців.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...