? Как получить кредит?
Головна - Блог - Фінансова грамотність та планування - Вплив коронавируса на малий і середній бізнес

Вплив коронавируса на малий і середній бізнес

Карантин дуже вдарив по малому та середньому бізнесі в світі, а в Україні тим більше. Нажаль, в Україні представники цієї ланки найменш захищені та в період карантину податкові стягнення держава не послаблювала. Позитивним в ситуації з коронавірусом є те, що підприємці швидше почали цифровізувати свій бізнес та адаптовувати під нові умови.

Анна Примаченко

Фінансовий експерт, юрист в Kredit-ok.

По всьому світу вплив коронавируса на бізнес переважно виявилося негативним, рівень безробіття підвищився на кілька відсотків. Поширення хвороби стало причиною безлічі проблем бізнесменів, примусивши їх адаптуватися до нових, більш жорстких умов. Найбільший удар при цьому було завдано по малому і середньому бізнесу, оскільки їх представники є найменш захищеними.

Малий і середній бізнес є основою економіки всіх розвинених країн. Їх представники - це більше половини всього працездатного населення. Тому досліджувати вплив коронавируса на бізнес вкрай важливо.

Що потрібно знати про коронавірус

Поширення COVID-19 почалося в грудні 2019 року зі міста Ухань в Китаї. Всього через кілька місяців не залишилося країни, в якій би не було зараженого. Які дані є важливими: до початку весни 2021 року зареєстроване більше 120 мільйонів випадків захворювання, померло вже понад 2,5 млн осіб. Разом з цим коронавірус викликав найбільшу світову рецесію і масовий голод в ряді країн.

Які є симптоми хвороби: підвищення температури, кашель, втома і втрата нюху. Через ускладнення виникають серйозні проблеми з дихальною системою.

Було винайдено декілька вакцин з різним ступенем ефективності і різними побічними ефектами. Процедура вакцинації почалася в усьому світі з кінця 2020 року. В Ізраїлі, наприклад, вакцину отримало вже більше половини населення.

Хто постраждав найсильніше

Безліч підприємців несуть величезні збитки, коли іншим доводиться взагалі перестати вести підприємницьку діяльність. Які є виклики епідемії: зараження персоналу компаній, зниження попиту і, відповідно, рівня виручки, труднощі в логістичних ланцюжках і невизначеність перспектив.

Найсильніше постраждали представники сфери туризму, громадського харчування та торгівлі. Також значного удару було завдано по ринках розваг і транспорту. Було скасовано безліч концертів, виставок і презентацій.

Притому постраждали маркетологи, оскільки компанії насамперед урізують фінансування маркетингових компаній. Поряд з цим зазнали шкоди фахівці, зайняті кіновиробництвом.

Якщо звернутися до реалій України, можна відзначити, що підприємці до цього стикалися з прогалинами у законодавстві, недобросовісністю з боку конкурентів і величезною процентною ставкою. Коронавірус лише збільшив кількість негативних сторін. Більше третини підприємців, зайнятих малим бізнесом, втратили половину або більшу частину свого доходу.

Хто зміг заробити

Збільшити свій прибуток змогли ряд компаній. Наприклад, постачальники фільмів і серіалів, ті, хто здійснює доставку їжі з супермаркетів і спеціалізується на забезпеченні онлайн-розрахунків. При цьому зріс попит на послуги творців сайтів.

В Україні почала швидко розвиватися сфера безготівкових розрахунків. Багато людей вперше спробували здійснювати різні покупки в інтернеті.

Які зміни довелося зробити компаніям

Для адаптації до наслідків коронавируса власникам бізнесу довелося витратити гроші на знезараження приміщень, покупку засобів захисту персоналу і підготовку до виносу продуктів харчування. Поряд з цим підприємці змушені були Ціфровізіровать свій бізнес. Значна кількість послуг стало доступно в інтернеті за допомогою створення сайтів і розробки мобільних додатків.

Яким чином держава допомагає бізнесу

У багатьох країнах турбуються не тільки про здоров'я і життя людей, а й про стан бізнесу. Були використані податкові та кредитні канікули, дотації на допомогу непрацюючим, почалася видача пільгових кредитів і грантів.

У США уряд схвалив антикризовий пакет, який має вартість в 2 трлн доларів. Півтрильйона за планом отримає середній і великий бізнес, 350 млрд - представники малого бізнесу у вигляді пільгових кредитів. Решту грошей перейдуть в руки звичайним американцям і людям, які втратили роботу через коронавируса. Окремі країни Європи на підтримку населення виділяють від десятків до сотень мільярдів євро. Дані суми дорівнюють кільком відсоткам їх ВВП.

Україна з боку Євросоюзу була виділена грошова допомога в розмірі 500 млн євро. Гроші були спрямовані на підтримку бізнесу і економіки. Поряд з цим в Україні здійснюється допомога у виплаті зарплати тим, хто тимчасово змушений перестати працювати. Були реалізовані кредитні канікули: при простроченні по платежах не нараховувались різні штрафи. Також під час певного терміну фізичні особи були звільнені від сплати ЄСВ та штрафів через прострочення подачі звітності до податкової.

Прогнози по відновленню економіки

Всесвітній банк прогнозує, що економіка США і єврозони виросте на 3,5% і 3,6% відповідно в 2021 році. У доповіді говориться, що попереду нас чекає довгий період незначною економічної активності і невтішних доходів. Стверджується, що для підтримки економіки необхідно стримувати поширення коронавируса, вакцинувати населення і залучати інвестиції.

Директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин прогнозує зростання економіки України на 2,5% в 2021 році. Але стійкого зростання чекати не доводиться. При цьому прискориться інфляція, на це вказують рішення регулюючих органів, через які комунальні послуги різко подорожчають. Василь Юрчишин вважає, що Україна має внутрішнім потенціалом для поліпшення економічної динаміки. Є надія, що вийде реалізувати його за допомогою інституційних змін.

Які висновки можна зробити щодо ситуації з коронавірусів

Коронавірусних пандемія в основному погано вплинула на малий і середній бізнес. Багато людей втратили роботу або змушені були взагалі припинити ведення підприємницької діяльності. Хоча є і позитивні моменти, наприклад, почалася прискорена цифровизация. Коронавірус дав зрозуміти підприємцям, наскільки це важливо вміти підлаштовуватися під нові умови.

 

 

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...