? Как получить кредит?
Головна - Блог - Кредити для Бізнесу - “Кредит 5-7-9” розбір від А до Я

“Кредит 5-7-9” розбір від А до Я

Знаючи як тяжко та дорого взяти будь -який кредит в Україні, ця програма дає можливість молодим підприємцям почати свій бізнес, не сплачуючи величезні відсотки. Тому на мою думку це однозначно позитивна програма. Але на даний момент ще рано робити висновки, тому що програма тільки почала діяти.

Олена Акимова

Бізнес експерт, редактор в Kredit-ok.

Стало відомо, що до лютого 2021 року підприємці встигли отримати 8 600 позик на суму понад 20 мільярдів гривень за пільговими відсотками. Це стало можливим завдяки уряду Зеленського, яке намагається поліпшити ситуацію в країні, працюючи по всім важливим напрямком. Одним з них є і економічний розвиток України. Була реалізована програма підтримки бізнесу: «Доступний кредит 5 7 9%».

Вже зараз можна підбити деякі підсумки. Програма «доступне кредитування 5 7 9%» допомогла ряду бізнесменів отримати необхідні кошти для продовження ведення підприємницької діяльності, а також створити значну кількість робочих місць.

Державна програма кредитування 5-7-9%

Як працює програма кредитування 5 7 9%: банк в Україні видає звичайний кредит для бізнесу під 20%, а держава в свою чергу виплачує різницю, щоб Ви платили від 5 до 9%. Необхідно лише відповідати ряду вимог, що виставляються банками.


Хоча дані кредити позиціонуються як доступні, на ділі позику досить складно отримати. Підтвердженням цьому є значна кількість скарг в інтернеті, виражених в відео- та текстовому форматі. Популярні причини відмови: погана ділова репутація або недостатня кредитоспроможність. Позичальникам явно натякають, що необхідно дати хабар.


За даною програмою всього існує два види кредитів: інвестиційний і кредит на поповнення оборотних коштів. Впровадженням їх займається ФРП.


Дані про процентні ставки при кредитуванні


Як зрозуміло з назви, всього існує три розміри процентних ставок:

  • 5% для підприємств з річним доходом до 50 млн ₴. Головною умовою є найм як мінімум двох нових працівників протягом одного кварталу;
  • 7% для підприємств з доходом за рік до 50 млн ₴. Кожне нове робоче місце знизить процентну ставку на 0,5% річних, але не менше 5% в цілому;
  • 9% для підприємств з річним доходом понад 50 млн ₴. Є можливість зниження процентної ставки при тих же умовах, що і в попередньому варіанті.


Кредити 5 7 9. Умови, про які потрібно знати


Є незначна кількість важливих умов:

  • максимальний розмір комісії банку становить 1%;
  • максимальна сума держдопомоги не повинна бути більше еквівалента 200 тис. € за трирічний період;
  • перший внесок для діючих підприємств: 20%, а для нових - 30% від суми проекту;
  • тим, хто не володіє достатнім розміром майна для застави або стикається з підвищеними кредитними ризиками, надаються кредитні гарантії;
  • максимальний період кредиту: для інвесткредітов - до 5 років, а для кредитів на поповнення оборотного капіталу - до 2 років.


Кредит видається в гривні, але гроші не можна отримати на руки. Кошти перераховуватимуться банком тільки безпосередньо продавцеві або постачальнику необхідних товарів / послуг.


Здійснюється ряд заходів, спрямованих на підтримку інвестпроектів і рефінансування кредитів, пов'язаних з виготовленням ліків і медичного обладнання. Також підтримується ліквідність ММП і відбувається рефінансування існуючої заборгованості. Пакет підтримки доступний на час проведення обмежувальних заходів, до того ж він буде діяти протягом 90 днів з дня їх скасування.


Відбувається компенсація відсотків до рівня:

  1. 3% річних. На 5 років для інвесткредітов і 2 роки для кредитів на поповнення оборотного капіталу. Рівень покриття гарантією становить 80%;
  2. 0% річних. Діє дана можливість тільки до 31.03.2021.


Яким вимогам потрібно відповідати

  1. Потрібно бути резидентом України.
  2. Присутність обгрунтованого бізнес-плану.
  3. Виконана реєстрація в якості юридичної особи або ФОП.
  4. Ведення прибутковою підприємницької діяльності.
  5. На момент подачі заяви річний дохід не перевищує 10 млн €.
  6. Підприємство не підпадає під обмеження, визначені ЗУ № 4618-VI.
  7. Можливість реалізації забезпечення за допомогою застави або поручительства.
  8. Розмір державної допомоги не призведе до перевищення еквівалента 200 тис. € за трирічний період.


Більш докладний перелік умов можна знайти в державному постанові. Моя думка така: кредит по-доброму може взяти дуже маленький відсоток громадян - наявні вимоги необхідно знизити.


Як взяти участь у програмі з кредитування


Для прийняття участі в програмі стоїть виконати ряд вимог:

  1. Перевірити відповідність усім зазначеним критеріям участі в програмі.
  2. Подати заявку на участь в уповноважений банк.
  3. Надати необхідні документи.
  4. Підписати договір з банком.


Існує таке правило: вартість предмета застави завжди повинна бути більше суми кредиту. При цьому є можливість обійти дане правило, якщо звернутися до "спеціальним" оцінювачу. Він дозволить при невдалому збігу обставин не втратити по-справжньому цінне майно.


Кредити "5 7 9" Які банки беруть участь в програмі?


Станом на лютий 2021 року в державній програмі «Доступний кредит 5 7 9" бере участь 25 банків України. Їх співробітники і приймають рішення, видавати кредит чи ні.

Програма «Доступні кредити 5 7 9». Які банки є партнерами, або де можна отримати кредитні кошти

  1. ПриватБанк.
  2. УКРГАЗБАНК.
  3. ОЩАДБАНК.
  4. MTB BANK
  5. alliance bank.
  1. БАНК ЛЬВІВ.
  2. ПУМБ.
  3. Raiffeisen BANK AVAL.
  4. ТАСКОМБАНК.
  5. ВОСТОК БАНК.
  1. KredoBank.
  2. CREDIT AGRICOLE.
  3. Альфа-Банк.
  4. Глобус Банк.
  5. Creditwest Bank Ukraine.
  1. MGB.
  2. otpbank.
  3. ПОЛІКОМБАНК.
  4. AP Bank.
  5. ProCredit Bank.
  1. АСВІОБАНК.
  2. Банк «УКРАЇНСЬКИЙ КАПІТАЛ».
  3. АкордБАНК.
  4. Пірус Банк МКБ.
  5. Укрексімбанк

Важливо розуміти, що якщо Ви взяли кредит і не можете погасити його в строк, використовуєте отримані кошти не за призначенням або вказали неправдиву інформацію при оформленні документів, то Вам доведеться повертати кредит під стандартну ставку: 20% річних. Щоб умови договору не стали для Вас чимось несподіваним, обов'язково вивчіть кожну його сторінку.


Успішна програма з кредитування?


Про успішність програми з кредитування поки що рано судити. Разом з цим можна точно сказати, що вона є відмінним інструментом для розвитку бізнесу.

Отримати кредит

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...