? Как получить кредит?
Головна - Блог - Кредит для фізичних осіб - Кредити і борги у спадок в Україні

Кредити і борги у спадок в Україні

Порядок вступу в спадкові права в 2018 році в Україні регламентується Цивільним Кодексом України, книга 6, «Спадкове право». Згідно з цим законодавчим актом, спадкоємцю переходять не тільки права спадкодавця, але також його фінансові обов'язки. Тобто, в разі, наприклад, наявності у спадкодавця непогашених заборгованостей, спадкоємцю за законом можуть бути пред'явлені претензії з боку банківських і кредитних організацій за кредитними договорами, розписками, судовим рішенням і іншими документами.

 

Відзначимо, однак, що зобов'язання (наприклад, виконання певних робіт і т.д.), які повинен був виконати спадкодавець при житті, у спадок не переходять іншим особам. Такі зобов'язання вважаються розірваними автоматично після смерті спадкодавця.

 

За правилами: пред'явлення вимог до спадкоємців про погашення боргів.

 

Кредити і борги у спадок в Україні

Згідно із законом про факт смерті спадкодавця всім банківським і кредитним організаціям і установам, перед якими він мав грошові зобов'язання, повинні повідомити спадкоємці. Кредитори, в свою чергу, протягом шести місяців після звістки про кончину, зобов'язані пред'явити спадкоємцям свої вимоги за позикою.

 

У разі, якщо кредитні організації не були сповіщені про смерть боржника, вони мають право пред'явити претензії спадкоємцям протягом одного року з моменту настання дати погашення заборгованості. Плюс до всього, кредитори в праві відправити претензію про борг безпосередньо в нотаріальну контору.

 

Відповідно до закону, отримавши кредит в спадок, людина може погасити його в сумі, яка не перевищує вартості успадкованого ним майна. У разі якщо спадкове майно відсутнє, борги не є дійсними (вони списуються). Для визначення точної вартості успадкованого майна спадкоємець повинен звернутися до фахівців з оцінки майна. Якщо майно є і спадкоємець не бажає погашати кредит спадкодавця, кредитор має повне право подати на нього судовий позов з метою винесення рішення про конфіскацію спадкового майна.

 

Погоджуватися або відмовитися?

Важливо знати, що Ви, як спадкоємець, за законом маєте право прийняти спадщину або відмовитися від нього. Якщо Вам відомо про непогашені заборгованості спадкодавця, знайте, що борги у спадок, як і майно, передаються Вам.

 

А кредитори вправі пред'являти претензії тільки вже набравшим прав на спадщину спадкоємцям. Тому, перш ніж прийняти рішення про прийняття спадщини, важливо ретельно проаналізувати різницю між вартістю боргу та можливого успадкованого Вами майна. І якщо ви розумієте, що в цій справі тільки програєте, краще відмовитися від майна.

 

Варто враховувати також важливий нюанс: якщо Ви з спадкодавцем не були прописані за однією адресою, то заяву про відмову подавати не обов'язково - відсутність заяви сама по собі буде свідчити про Ваш відмову.

 

Але якщо Ви з спадкодавцем були прописані за однією адресою, то після його смерті Ви вступаєте в спадкові права автоматично (якщо ніхто раніше не подав заяву про вступ до права спадкоємця). У цьому випадку для того щоб відмовитися від спадщини (і, відповідно, від боргів) Вам необхідно протягом 6 місяців після смерті спадкодавця подати заяву про відмову від спадщини до нотаріальної контори.

 

пред'явлення вимог до спадкоємців про погашення боргів.

Судові тяжби

При самому несприятливому результаті, коли кредитори подадуть на Вас до суду для стягнення боргів спадкодавця, почнуться судові розгляди. Тут на допомогу Вам прийде консультація кваліфікованого юриста. Разом з фахівцем важливо:

  • в точності встановити, чи не вийшли терміни фінансового стягнення до спадкоємця;
  • переконатися в достовірності оцінки майна та її відповідності кредитній заборгованості;
  • дізнатися чи актуальний борг на момент виставлення претензії кредитора.

 

Висновок

  • Який би борг не залишився у людини після смерті (будь то кредит, який він узяв без довідки про доходи або іпотека), він стає обов'язком спадкоємця.
  • У спадкоємця є право вступити в спадкові права або відмовитися від них.
  • Кредитори вправі пред'являти вимоги тільки до спадкоємців, які прийняли спадщину.
  • Сума погашення боргу по кредиту спадкодавця не повинна перевищувати вартості спадщини.
  • Якщо спадкоємець відмовляється платити, кредитор може звертатися до суду для вирішення питання.
  • Заява на відмову подається в нотаріальну контору, яка завела спадкову справу.

 

Подавати заяву слід лише в разі, коли спадкоємець і спадкодавець були прописані за однією адресою. Якщо ж вони були прописані за різними адресами на момент смерті спадкодавця, і спадкоємець не подав заяву про вступ в право спадщини, відмова у цій справі буде прийнята автоматично.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...