? Как получить кредит?
Головна - Блог - Кредит для фізичних осіб - Скільки коштує життя студента в Києві

Скільки коштує життя студента в Києві

Життя студента завжди обходиться недешево, особливо якщо потрібно платити не тільки за гуртожиток, а ще й оплачувати саму освіту, вартість якої може варіюватися від 7 до 30 тисяч гривень за семестр. З урахуванням недавніх змін Кабміном правил розподілу і виплати стипендій, значна частина учнів вищих навчальних закладів втратить можливість отримувати стипендію. Абітурієнтів, які вирушають поступати в столицю, і їх батьків особливо хвилює питання: скільки коштує життя студента в Києві?

 

Вартість освіти в Україні

 

Скільки коштує життя студента в Києві

 

Ціна освіти - ключовий показник того, скільки може коштувати життя студента, незалежно від того, проживає він в столиці або є приїжджим. Вартість навчання збільшується щорічно в середньому на 10%, що самі керівники вузів пояснюють необхідністю мінімально покривати витрати на підготовку одного студента, тоді як сильний стрибок може відлякати абітурієнтів, число яких неухильно знижується. Негативну тенденцію пов'язують, перш за все, з низькою народжуваністю кінця 90-х років, так як народжені в цей час є нинішніми абітурієнтами. Крім цього деякі фахівці відзначають, що в процентному співвідношенні кількість вступників на контракт не змінилася і складає приблизно 54% ​​від загального числа студентів.

 

Незважаючи на очевидні причини, такі як демографія і складності здачі ЗНО (зовнішнього незалежного тестування) при вступі до вищого навчального закладу, одним з ключових факторів залишається ціна. Найдорожчим вузом України в 2018 році залишається КНУ ім. Т.Г. Шевченко, де, наприклад, студенту бакалаврату факультету міжнародних відносин доведеться заплатити за рік навчання 46 400 гривень, при тому, що рік тому воно коштувало на 2,3 тисячі грн менше, а два роки тому - на 11 тисяч гривень. Навчання в інших престижних вузах Києва обійдеться трохи дешевше, але все одно вдарить по сімейному бюджету.

 

Ціна навчання на різні спеціальності в інших містах України в середньому становить 18 тисяч гривень на рік, що в 2,5 рази менше, ніж в престижному вузі столиці. Але якщо враховувати середню заробітну плату українців в 6 600 гривень, то і виплата такої суми може стати непідйомною ношею. Саме тому багато навчальних закладів стали пропонувати студентам розстрочку, можливість виплачувати гроші протягом семестру, а не платити всю суму відразу. Незважаючи на зниження числа бажаючих вчитися на контрактній основі, уряд планує і далі скорочувати число бюджетних місць, збільшуючи конкуренцію між ВНЗ.

 

Вартість житла в Києві

 

Студенти, які зуміли прописатися в гуртожитку на час навчання, можуть вважати себе щасливчиками, тому що вартість життя в студентському гуртожитку і орендованій квартирі непорівнянна. На 2018 рік середня вартість оренди квартир у Києві виглядає наступним чином:

  • околиця - від 8 до 10 тис. грн;
  • навколоцентральні райони - 10-12 тис. грн;
  • центр - 12-15 тис. грн.

 

Це досить висока ціна, при тому, що вартість покупки 1 кв. метра в столиці складає 25-30 тис. гривень. Життя в гуртожитку обходиться приблизно в 1,5-2 тисячі гривень щомісяця, але може бути і безкоштовною, якщо студент відноситься до однієї з пільгових категорій, якій може бути надана така можливість.

 

Вибираючи знімне житло за ціною, студенту в Києві варто враховувати не тільки віддаленість від центру, а й такі фактори:

 

  • тип будинку - панельний або цегляний;
  • стара багатоповерхівка або новобудова;
  • близькість транспортних розв'язок, станцій метро;
  • зручне розміщення магазинів, ТРЦ, лікарні та іншого.

 

Навіть з урахуванням всіх нюансів, орендувати квартиру в столиці дешевше 7-8 тисяч гривень навряд чи вийде, тому варто серйозно розглянути варіант проживання в гуртожитку.

 

Ціни на продукти

Ціни на продукти

 

Ціни на продукти харчування в Києві за традицією в 1,5-2 рази дорожче, ніж в регіонах, що пов'язано з підвищеними цінами на оплату праці, транспортними та податковими витратами, які в столиці також на порядок вище. Якщо враховувати вартість готового харчування, то комплексний обід на одну людину в їдальні або кафе обійдеться приблизно в 4$, що досить багато, якщо враховувати необхідність регулярного харчування і складання меню студента на тиждень.

 

Найвигідніше купувати продукти оптом в гіпермаркетах, де можна непогано заощадити, позбувшись від магазинної націнки. В середньому на людину в тиждень можна витрачати 500 гривень, що в місяць складе 2 000 гривень, за умови, що харчування в кафе і столових буде вкрай обмежене. Деякі студенти обходяться і меншими сумами, отримуючи продукти від своїх батьків, але не у всіх є така можливість.

 

Підсумок

Підводячи підсумок можна сказати, що життя студента в Києві коштує приблизно 4-5 тисяч гривень, за умови, що він живе в гуртожитку, сам собі готує їжу і вчиться на бюджеті. В іншому випадку сума може досягати 15 тисяч гривень і більше в залежності від вартості навчання, розташування житла і багато чого іншого. Компанія MyWallet пропонує кредит для студентів, які терміново потребують грошей, але не хочуть просити у батьків. Оформити позику можна за півгодини, а все що потрібно, - це паспорт і код ІПН.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...