? Как получить кредит?
Головна - Блог - Пільги та субсидії - Розмір аліментів на дитину в Україні

Розмір аліментів на дитину в Україні

Аліменти на дітей - це регулярні виплати опікуну дитини, який займається його вихованням та перебуває в розлученні з іншим опікуном. Законодавство України говорить про те, що навіть розірвання шлюбу або навіть окреме проживання подружжя не є причиною того, щоб не платити аліменти на дитину. Крім цього, ті випадки де від дитини відмовилися двоє батьків і діти передані в органи опіки, також не дають права не виплачувати гроші. Є два види виплат аліментів:
  1. У грошовій сумі з можливістю індексації;
  2. Сума, яка виходить з відсотків або частки матері або батька дитини.
Нормативи визначають, який відсоток зі свого заробітку повинен платити батько в Україні в 2018 році.

Мінімальний і максимальний розмір аліментів

Мінімальний і максимальний розмір аліментів Мінімальна сума аліментів становить 50% від суми прожиткового мінімуму, який встановлено згідно із законодавством для утримання в сім'ї неповнолітніх дітей. Такі норми були введені спеціально для захисту дітей, а також для того, щоб отримати дані про те, як вимагати суму з осіб, які не мають постійного доходу. Так як прожитковий мінімум розраховується на один рік, то можна розрахувати мінімальну суму аліментів. Найменший відсоток аліментів - 50% від прожиткового мінімуму. Але так було не завжди, ще до 2017 року цей відсоток за законодавством України становив всього 30%. Якщо розраховувати по прожитковому мінімуму, то наприклад дітям до 6-ти років з 1 січня 2018 року виплати будуть від 746 гривень до 813 гривень, а дітям з 6 до 18-ти років необхідно буде виплачувати аліменти в розмірі з 930 до 1013 гривень. А ось максимальна сума аліментів буде дорівнювати десяти прожитковим мінімумам і буде виглядати так: дітям до 6-ти років необхідно буде виплачувати від 14 920 гривень до 16 260 гривень, а дітям з 6 до 18-ти років від 18 600 гривень до 20 270 гривень . Розмір аліментів залежить від місяця в якому може підвищитися той самий прожитковий мінімум,тому необхідно знати який прожитковий мінімум актуальний на даний період. Ось кілька факторів, які дозволяють визначити розмір аліментів на одну дитину:
  • Сума валового доходу виходить регулярно щомісяця;
  • Платник має нерухомість на правах власності;
  • Враховується загальне число людей, які знаходяться на утриманні у платника (це можуть бути батьки, подружжя та інші члени сім'ї);
  • Враховується рівень загальної забезпеченості дітей;
  • Також сюди входять витрати на навчання або надання медичної допомоги дітям.
Тому суму аліментів в 2018 році визначає суд з розгляду всіх перерахованих вище факторів. Але головним доказом того, що необхідна конкретна сума аліментів буде позовну заяву з доказовою базою. Незважаючи на нові методи введення фіксованої суми, на практиці позивач може стягнути аліменти від зарплати платника, розмір яких буде залежати від кількості дітей і їх віку. Можна переконатися, що відсоткові співвідношення можна розрахувати самостійно:
  1. На одну дитину за законодавством можна отримати одну четверту від платника;
  2. Якщо в сім'ї двоє дітей, то від платника можна вимагати одну третю від доходу;
  3. Якщо в родині троє дітей то можна вимагати половину від загального доходу платника.
Необхідно пам'ятати, що у фіксованої суми на аліменти є свої переваги, а у відсоткового - свої.

Зміни в українському законодавстві

Зміни в українському законодавстві. Як отримати аліменти на дитину Закон спрощує прийняття судового рішення про стягнення аліментів. Також вибір стягнення аліментів надається батьку, який живе і опікується дитиною. Опікун має можливість отримувати в порядку спрощеного судового рішення аліменти в розмірі на одну дитину - одну четверту, на двох дітей - одну третю, на трьох і більше дітей - однієї другої заробітку (доходу) платника аліментів при визначенні розміру аліментів як частки від зарплати матері, батька дитини, або в розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо заявлено вимогу про індексацію аліментів, присуджених у грошовій сумі. Але варто взяти до уваги, що сума аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів. Крім усього цього, документ визначає аліменти як власність дитини, а також звільняє позивача від сплати судового збору у справах про стягнення додаткових витрат, пені за прострочення виплат аліментів, індексацію аліментів, а також зміни способу стягнення. Один з батьків або опікунів дитини має розпоряджатися аліментами тільки у виняткових цілях саме для дитини. Неповнолітні діти мають право самостійно розпоряджатися сумою аліментів відповідно до Цивільного кодексу України.

Збільшення аліментів на утримання дитини

Збільшення аліментів на утримання дитини. Як прогодувати дітей в Україні Сума аліментів може бути збільшена на противагу спочатку встановленого розміру виплат. Для збільшення суми може бути кілька підстав:
  • Необхідність додаткових коштів на навчання дитини;
  • Необхідність у лікуванні дитини з додатковими витратами;
  • Інфляція в країні;
  • Зміна роботи платника або значне збільшення зарплати, що дає можливість отримувати аліменти в більшому відсотковому співвідношенні.
Також необхідно пам'ятати про те, що успішний розгляд питання про збільшення суми аліментів з боку батька, який пішов з сім'ї, можливий тільки при правильному складанні позовної заяви по обґрунтованим причинам. Таким чином, виплати на дитину або дітей буде обгрунтовано на законодавчому або конституційному рівні з прав неповнолітніх дітей, а також інших законів, які гарантують захист і гарантію матеріального забезпечення та гідного рівня життя дітей. Але в той же час суд може прийняти до уваги і інші факти, наприклад наявність у платника аліментів інших дітей, утримання батьків, за якими потрібен додатковий догляд. Також можливо, що майновий стан дитини може бути вище ніж його батька, тому кожне питання по виплаті аліментів необхідно розглядати в індивідуальному порядку з урахуванням всіх особливостей ситуації.

Як отримати аліменти?

Як отримати аліменти? Рекомендації На сьогоднішній день в Україні виникає дуже багато питань по тому, як здійснювати розрахунок аліментів на дітей. Звичайно, більшості також хвилює вік до якого необхідно виплачувати аліменти. Дане питання вже вирішене за допомогою законодавства, де вказано, що необхідно утримувати дитину до 18-ти років, але все ж виплати можуть тривати по призначенню судом до 23 років в тому випадку, якщо дитина навчається у ВУЗі. Давайте розглянемо ще кілька важливих особливостей по аліментах на утримання дітей:
  1. У суді опікуну необхідно довести, що дитині потрібні додаткові гроші в певній кількості, така особливість буде доказом того, щоб збільшити суму аліментів.
  2. Судові історії того, як відбувається нарахування необхідної суми аліментів на утримання дітей можуть виплачувати окремі особи, наприклад приватні підприємці. Такий підхід може також бути в тому випадку, якщо батько дитини не працює офіційно.
  3. На сьогоднішній день не можна сказати конкретну суму по аліментах, адже матері, які виховують дітей до 3-х років можуть також вимагати додаткові гроші і на своє забезпечення.
Зобов'язання надавати необхідну фінансову допомогу дітям зазначені в цивільному і сімейному праві, вимагають гарної підготовки для позивача, щоб довести що дитині необхідна певна сума на його утримання і забезпечення. Сьогодні судовий процес не триватиме місяцями, все набагато швидше - за судовим наказом. Позивачу необхідно просто подати заяву в суд. Крім заяви позивачу необхідно буде подати ряд обов'язкових документів:
  1. Копія свідоцтва про шлюб;
  2. Копія свідоцтва про народження дитини;
  3. Довідка про склад сім'ї;
  4. Копія паспорта позивача з пропискою і з реєстрацією шлюбу, а також код ІПН;
  5. Копія заяви з доповненням для іншої сторони;
  6. Копія рішення суду про розірвання шлюбу (якщо така є).
Всі зазначені документи необхідно зробити в двох копіях, адже одна буде для суду, а інша для боку платника. Позивач може бути звільнений від сплати судового збору за подачу заяви про видачу судового наказу та про стягнення аліментів. Якщо заява складена позивачем правильно і там були вказані вимоги з виплати мінімальної суми аліментів, то судовий процес може пройти і без сторін. Уже протягом трьох днів видається наказ, про те, що заяву неможливо оскаржити в апеляції на відміну від судового рішення. Але якщо необхідна сума аліментів більше ніж встановлений мінімум, то це змінює всю процедуру позову. І звичайно при такій процедурі кількість днів розгляду заяви буде набагато більше трьох. Також в таких випадках може статися те, що боржник не буде згоден із зазначеною сумою і тепер він має право звернутися до суду з власною заявою про зменшення суми аліментів. Тому найкраще звичайно не розлучатися і будувати щасливі шлюби без втручання суду, але якщо така неприємна ситуація вже сталася, то Ви тепер знаєте як все працює і які документи необхідні для того, щоб забезпечити дитину і дати їй все необхідне, тим самим захистивши права і потреби.
Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...