? Как получить кредит?
Головна - Блог - Шахрайські схеми та афери - Фінансові афери в інтернеті

Фінансові афери в інтернеті

Финансовые махинации в интернетеЗ розвитком цивілізації розвиваються також і не найкращі види людської діяльності, наприклад, шахрайство. Вступивши в епоху цифрових технологій і комунікацій, злочинна сфера перенесла перевірені роками схеми махінацій на нові терени. Інтернет став місцем, де легко зіткнутися з ризиком грошових афер, пов'язаних з незаконним доступом до особистої інформації, банківськими картками, а також оформлення електронних позик.

Щоб уникнути неприємностей і прикрих збитків, варто знати найбільш використовувані види злочинних дій в мережі. Досить часто вони використовуються при безготівкових розрахунках, так як це не вимагає безпосереднього контакту з жертвою. Такі операції відбуваються дистанційно і, відповідно, з меншими ризиками для аферистів.

Способи шахрайства

Розглянемо, які загрози існують на цифровому терені незаконного заволодіння чужими грошовими коштами.

  1. Інтернет-магазини - можуть пропонувати оплатити товар безпосередньо на сайті або через банківський переказ. Такі операції не завжди безпечні, тому що сайт може виявитися несправжнім і покупка так і не буде доставлена, або ж за фактом продавець надасть не той товар, який був заявлений. Перестрахуватися від таких інтернет афер можна, здійснюючи покупки на перевірених онлайн-ресурсах і замовляючи оплату післяплатою.
  2. Ваша пластикова карта може знаходиться в зоні ризику навіть, якщо не було втрачено або викрадено. Для здійснення покупок в інтернеті досить знати її номер, дату терміну дії та код CVV. Цими даними зловмисники можуть заволодіти, сфотографувавши обидві сторони картки. Тому краще зайвий раз не демонструвати її незнайомим людям.
  3. Скіммінг - вид шахрайства в банкоматах. Принцип дії у всіх приблизно однаковий, але трохи може відрізнятися в деталях. Його суть така, що за допомогою спеціального малопомітного обладнання під час користування банкоматом зчитується секретна інформація про карту. А далі злочинці діють в залежності від ситуації і обладнання. Уберегти себе від цього можна будучи уважними при користуванні банкоматом і не розголошуючи стороннім інформацію про карту, номер телефону та інші персональні дані.
  4. Фішинг - досить підступна схема, на яку можуть попастися багато користувачів. Її хитрість полягає в тому, що для проведення афер, створюється фальшивий веб-сайт відомої фінансової організації або ж магазину, на який помилково заходить відвідувач. Наприклад, що пропонує зарахувати великий кредит студенту на карту. Далі шахраї виманюють у нього особисту інформацію, за допомогою якої спустошують грошовий рахунок. Тому потрібно бути уважними і, якщо щось насторожує, краще утриматися від користування ресурсом.
  5. Невідомі посилання - надсилаються як через електронну пошту, так і в особистих повідомленнях. Перейшовши по ним, можна заразити свій комп'ютер вірусом, який буде дистанційно передавати зловмисникам всю необхідну для грошових афер інформацію про жертву.
  6. Смішинг - вид шахрайства за допомогою мобільного телефону. Для отримання доступу до фінансів жертви, шахраям необхідно отримати певну інформацію, наприклад, цифровий код, який приходить в повідомленні. Для цього вони можуть дзвонити або писати, представляючись співробітниками фінансових організацій і вимагати надати конфіденційні дані. Ні в якому разі не потрібно відповідати на подібні питання і краще відразу ж передзвонити за офіційним номером гарячої лінії свого банку або тієї компанії, від імені якої телефонували аферисти.
  7. Повідомлення про виграш цінного призу - для його отримання необхідно нібито внести певний податковий збір. За фактом же це виявляється черговий обман. Не варто довіряти подібним обіцянкам.

Аферы в интернетеЯк себе убезпечити:

Як це не прикро, але попастися на виверти шахраїв може кожен. Їх методи розвиваються і пристосовуються до нових умов життя. Проте, в своїх підходах вони орієнтуються на людські слабкості і знання психології:

  • бажання заощадити і отримати «безкоштовний сир у мишоловці»;
  • надмірна довірливість і необережність;
  • емоційна нестабільність або шоковий стан людини.

На сьогоднішній день перевірені офіційні організації також приділяють багато уваги питанням безпеки своїх інтернет-ресурсів і персональних даних клієнтів.

Що робити при виявленні незаконних дій

Пам'ятайте, що як тільки у вас виникає підозра про шахрайство, діяти потрібно негайно:

  1. Через банкомат, звернувшись до найближчого відділення банку або в службу підтримки, заблокуйте платіжну карту.
  2. У разі розголошення особистих даних про рахунок, відразу ж зв'яжіться з правоохоронними органами та представниками банку.
  3. Неодмінно залишайте заяви в поліції і банку в разі виявлення пограбування рахунку та інших махінацій.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...