? Как получить кредит?
Головна - Блог - Споживчі кредити - Як не платити за комунальні послуги?

Як не платити за комунальні послуги?

Зростаюча вартість комунальних послуг змушує українців все більше економити і відмовляти собі в покупці потрібних речей або поїздці на відпочинок. Деякі частково вирішують цю проблему встановленням лічильників на воду, газ і електрику, інші намагаються домовитися про реструктуризацію заборгованості, але далеко не завжди комунальники йдуть на такі поступки. Кредит на послуги ЖКГ залишається поки єдиним варіантом, що дозволяє рівномірно розподілити сімейний бюджет, не відмовляючись від запланованих поїздок або потрібних речей.  

Що буде, якщо не платити за комунальні послуги

Платіжка з ЖЕКу входить в список місячних витрат кожного українця і становить пристойну суму, яка рік від року тільки зростає. Проте відмовитися від оплати без будь-яких причин неможливо, не створивши в подальшому проблем з законом. Кожен власник квартири пов'язаний Житловим кодексом, про який можна навіть не знати, але виконувати його - це зобов'язання кожного мешканця багатоповерхівки. Те ж можна сказати і про власників приватних будинків, тільки тут погашення заборгованості перед комунальниками ще більш важливо. Згідно з кодексом, власник нерухомості зобов'язаний своєчасно вносити плату за користування наданими комунальними послугами, в число яких входять:   Як не платити за комунальні послуги?

  • гаряча і холодна вода;
  • електрика і газ;
  • стоки, вивіз ТПВ;
  • централізоване опалення;
  • обслуговування ліфта і домофона.

 

  Зобов'язання перед ЖЕКом виникає відразу після юридичного оформлення документів і отримання права власності на житло. При цьому неважливо, чи проживає хто-небудь в квартирі чи ні. Якщо квартира здається в оренду, відповідальність за своєчасну оплату послуг ЖКГ несе власник житла, а не його квартиронаймачі.  

 

Якщо споживання послуг не оплачуються своєчасно, у користувача накопичується борг, перевищення яких певного порогу може призвести до судового позову з сторону державної служби. Насамперед боржнику буде запропоновано добровільно виплатити заборгованість, якщо цей варіант виявиться не дієвим, можливий варіант реструктуризації. У такому випадку термін погашення розтягується на більш тривалий час, а сума щомісячного платежу зменшується. Якщо і це не зробить ніякого впливу на боржника, ЖЕК може посилатися на 2 частину статті 625 Цивільного кодексу України, де сказано, що постачальник послуг, або кредитор, має право вимагати погашення боргу з урахуванням індексу інфляції та витрат судового провадження. Процес проходить в спрощеному порядку, без виклику відповідача відповідно до статті 95 Цивільного процесуального кодексу.  

 

Результатом судового способу вирішення несплати за послуги ЖКГ стане судова ухвала, в якому буде вказана сума виплати, розмір відсотків і штрафів, нараховані житлово-експлуатаційною конторою споживачеві. Боржник зобов'язаний погасити заборгованість протягом встановленого порядком терміну. Якщо виконання судового наказу з боку боржника не відбувається, до нього застосовуються більш жорсткі заходи. Згідно зі статтею 56 Закону України «Про виконавче провадження» в рамках судового рішення, на майно боржника може бути накладено арешт, як і на саму нерухомість. В особливо важких випадках на нього навіть може бути відкрито кримінальну справу за статтею 382 КК «Про невиконання рішення суду». Результат такого розвитку подій досить сумний.

 

Способи не платити за комунальні послуги

 

З огляду на все вищесказане, способів зовсім не платити комунальні платежі немає. Проте існує кілька варіантів, які дозволяють боржникові на час позбутися від необхідності виплачувати борги за комуналку, зменшити їх розмір або погасити з вигодою для себе.  

 

  1. Відхід від відповідальності за позовної давності.
  2. Розстрочка на погашення заборгованості.
  3. Позика в МФО.

 

  Перший варіант передбачає звернення боржника до суду з вимогою захисту своїх цивільних прав, вказуючи на той факт, що вимоги позивача по відношенню до нього необгрунтовано завищені. Помилково вважається, що позовна давність має на увазі закінчення терміну дії позову, але це не так. Подати заяву відповідач може тільки до рішення суду, в іншому випадку кредитор має право вимагати оплату поставлених послуг в повному обсязі.   Пільги на комунальні платежі, в числі яких і розстрочка, можливі тільки для деяких послуг, список яких затверджений постановою Кабінету Міністра України №630. Вони можуть бути частиною мирової угоди, досягнутої в ході судового розгляду або бути прямий домовленістю між постачальником і одержувачем. Для цього потрібно скласти письмову заяву в житлово-експлуатаційну контору, приклавши до неї копії:

 

  • документи на нерухомість;
  • виписки про заборгованість;
  • паспорт і код ІПН.

  Третій варіант, звернення в мікрофінансову організацію (МФО), дозволяє отримати потрібну суму грошей швидко і з мінімумом документів. Найбільш популярним варіантом залишається онлайн-кредитування, яка передбачає оформлення і отримання кредитів через інтернет. Компанія MyWallet надає мікрокредити під 0% для нових клієнтів і 1,6% для постійних на добу громадянам, які заборгували за комунальні послуги і вже мають відкрите судове провадження.

Компанія MyWallet

  Оформити кредит в MyWallet Оформити кредит в MyWallet може кожен громадянин України з постійним трудовим доходом у віці від 18 до 65 років. Для цього буде потрібно відправити фото паспорта та коду ІПН, а також вказати номер банківської карти. Заявка буде розглянута протягом півгодини, а після схвалення гроші миттєво надійдуть на обрану карту. Сума кредиту становить від 300 до 10 000 гривень і видається на термін від 5 до 30 днів з можливістю пролонгації.  

 

На відміну від інших способів вирішення проблеми заборгованості за послуги ЖКГ, кредит від MyWallet пропонує:  

  • фіксований відсоток;
  • швидке оформлення і отримання онлайн;
  • гнучкі умови погашення;
  • можливість пролонгації;
  • цілодобова доступність.

  Позбутися від боргів перед ЖЕКом просто, звернувшись в компанію MyWallet. Гроші надійдуть на карту швидко і в обраній кількості, а виплачувати їх можна буде в будь-яких зручних сумах.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...