? Как получить кредит?
Головна - Блог - Все про кредити - Чим відрізняється лізинг від кредиту?

Чим відрізняється лізинг від кредиту?

Потреба в додаткових коштах для придбання потрібних речей, техніки або транспорту характерна не тільки для бізнесу, але і для простих громадян. Може йтися про невелику власну справу або роботу для особистих потреб і в такому випадку українці вважають за краще брати кредит на придбання необхідного. Іншим варіантом вирішення проблеми є лізинг, який має ряд особливостей і відмінностей від класичного кредитування, про які ми розповімо в цій статті.

 

Що таке лізинг

 

Чим відрізняється лізинг від кредиту?

 

Лізинг - це форма кредитування, при якій лізингоотримувач набуває в тимчасову власність рухоме та нерухоме майно з можливістю його подальшого викупу. При цьому предмет договору, переданий в оренду, залишається у власності лізингодавця, числиться на його балансі і юридично йому належить. Термін оренди розраховується спочатку, виходячи з чого, вважається процентна ставка за користування майном, яке або спочатку належить лізингодавцю, або він купує його для лізингоодержувача.

 

 

Існує кілька видів лізингу, що розрізняються за терміном корисної експлуатації предмета угоди:

  • фінансовий;
  • оперативний.

 

У разі фінансової оренди, термін її дії можна порівняти з терміном експлуатації об'єкта договору, після якого він вже не може використовуватися і передаватися в користування іншим особам. Після закінчення періоду користування, майно переходить у повну власність лізингоодержувача без додаткової плати. Оперативний лізинг - це класична оренда, при якій термін договору значно менше терміну корисного використання об'єкта, після завершення якого він повертається власнику, укладається новий договір або одержувач купує його за залишковою ринковою ціною.

 

Чим відрізняється кредит від лізингу

Поняття кредиту давно закріпилося в умах українців, але коли звучить термін «лізинг» далеко не всі розуміють його значення, що призводить до плутанини в поняттях. Вибираючи між цими двома фінансовими послугами, варто розуміти їх відмінності, які достатньо суттєві. Лізингові компанії не належать до сфери фінансового сектора, як банки, і в своїй роботі керуються внутрішніми нормативними актами та принципами доцільності. Приймаючи рішення про передачу нерухомості, техніки або транспорту в оренду, компанія оцінює реальний фінансовий стан клієнта, а не тільки офіційний рівень доходу, як банки. Тут навіть можливий варіант, коли компанія оформляє кредит в банку на отримання лізингу для клієнта, що має ряд переваг для останнього:

 

  1. Не потрібно збирати пакет документів для банку;
  2. Не потрібно виконувати вимоги кредитора.
  3. Можна викупити орендовану техніку після виплати кредиту.

 

Ще однією перевагою такого способу фінансової оренди є те, що фактично можна кредитуватися в банку, без необхідності відповідати його вимогам. Крім цього, лізинг має і інші переваги перед банківським кредитом, про які варто розповісти більш докладно.

 

Гнучкі умови користування

Після укладення договору на оренду майна обумовлюються умови користування, в рамках яких складається індивідуальний графік внесення платежів, який може враховувати сезонні особливості бізнесу клієнта. Наприклад, при лізингу сільськогосподарської техніки компанія може надавати клієнту знижку або відстрочку на період збору врожаю або посівних робіт. Одержувач також може попросити про відстрочку при виникненні тимчасових фінансових труднощів, звернувшись в компанію з письмовим проханням. Банківський графік платежів - досить негнучкий документ, змінити умови якого може бути дуже непросто, а необхідність відстрочки тягне за собою штрафи та нарахування пені.

 

Великі терміни фінансування

Середня тривалість дії лізингового договору - 36 місяців, а в разі, якщо мова йде про оренду нерухомості або великої техніки, то вона може досягати 5 або навіть 10 років. Банківський кредит найчастіше видається на термін 12-36 місяців, якщо мова не йде про короткострокову споживчу позику або іпотеку.

 

Неможливість конфіскації

Об'єкт договору протягом всього терміну його дії залишається власністю лізингової компанії і не може бути заарештований або вилучений за борги одержувача. Такі умови користування вигідні тим, хто має відкриті фінансові суперечки з комерційними або державними структурами. Крім цього, орендоване майно обкладається зменшеним податком, а по завершенні договору його можна викупити за мінімальною залишковою вартістю.

 

Підсумок

Лізингові компанії є посередниками, які закуповують техніку або нерухомість у власників, передаючи її в оренду третім особам за певну плату. Вигода в різниці закупівельної вартості і ціни оренди, що дозволяє посередникам отримувати гарний прибуток від довгострокової співпраці з клієнтами. Виробники техніки і транспорту часто надають лізинговим компаніям знижки, особливо якщо мова йде про легкові автомобілі, що дозволяє існувати пропозиціям про оренду з нульовим подорожчанням. Тобто клієнт отримує в оренду автомобіль з можливістю подальшого викупу, за ціною, яку він заплатив би в салоні.

 

Лізингові компанії є посередниками

 

Крім фінансової вигоди клієнт лізингової компанії отримує кваліфіковану допомогу фахівців у вирішенні організаційних та інших питань, пов'язаних з предметом угоди. Це можуть бути:

  • юридична перевірка постачальника і об'єкта лізингу;
  • врегулювання з постачальником умов користування і обслуговування;
  • проходження митної перевірки об'єкта договору;
  • отримання вигідною страховки на лізингове майно;
  • взаємодія з контрагентами, брокерами, податківцями та іншими.

 

Відмінності кредиту від лізингу досить істотні і можна вигідно користуватися останнім, отримуючи необхідний об'єкт користування на спрощених і фінансово привабливих умовах. Допомогти скористатися послугами лізингової компанії при нестачі коштів може кредит онлайн від компанії MyWallet. Він швидко надходить на карту будь-якого українського банку і не вимагає довідки про доходи, застави або поручителів.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...