? Как получить кредит?
Головна - Блог - Все про кредити - Що таке кредитні канікули?

Що таке кредитні канікули?

Довгостроковий банківський кредит - зручне рішення, коли необхідні гроші на велику покупку. Адже зібрати кошти на придбання автомобіля або нерухомості в сучасних умовах досить складно. Але обставини можуть змінитися. Зниження матеріального достатку може серйозно підкосити позичальника. Адже грошей на оплату боргових зобов'язань часто просто не залишається. На допомогу позичальникові тоді приходять кредитні канікули - законодавчий механізм відстрочки виплат по кредиту до поліпшення фінансового стану позичальника.

Коли необхідні кредитні канікули?

Опинитися в складній економічній ситуації може кожен, зіткнувшись з форс-мажорними обставинами. Причиною фінансових проблем часто буває втрата роботи, зниження заробітної плати, нещасні випадки, що призводять до втрати майна або працездатності, а також інші проблеми зі здоров'ям. При цьому позичальник виявляється тимчасово нездатним виконувати свої зобов'язання по кредиту.

Якщо клієнт має об'єктивні причини до тимчасової відмови від погашення кредиту, банківські організації цілком охоче йдуть на поступки. Особливо щодо сумлінних перевірених позичальників. Адже для банку існує ризик зовсім не отримати своїх грошей. Куди вигідніше і надійніше надати позичальнику відстрочку по виплатах на певний термін - поки фінансове становище останнього не покращиться.

 

Що таке кредитні канікули?

 

Сьогодні більшість кредитних договорів в Приватбанку і інших великих банках України передбачають можливість кредитних канікул. Скористатися своїм правом громадянин може в будь-який час - при наявності вагомих підстав і причин, які зазвичай передбачаються договором.

Одержати відстрочку по кредитних платежах можна і в тих випадках, коли цього умови немає серед пунктів договору. Позичальнику для цього необхідно звернеться в клієнтську службу банку або до свого кредитного менеджера. Але остаточне рішення (як і умови надання відстрочки по платежах) в будь-якому випадку залишається все ж за банківською організацією.

Кредитні канікули в Україні

Законодавчо кредитні канікули можуть бути надані позичальникам, які підписали довгострокові кредитні договори з банківськими організаціями - іпотека, автокредитування і т.д. Тривалість відстрочки може становити від півроку до чотирьох років. У кожному конкретному випадку рішення приймається індивідуально, на підставі реальних обставин і прогнозів. Відстрочки можуть надаватися і на більш короткі терміни - 1-2 місяці. В цьому випадку до них зазвичай не вживається термін «канікули», але по суті відмінностей при цьому немає ніяких.

Для отримання кредитних канікул необхідно звернутися в клієнтську службу банку із заявою. Також необхідно подати пакет документів: посвідчення особи, код платника податків, кредитний договір та інші документи, що підтверджують ваше скрутне фінансове становище. Це може бути трудова книжка з відмітками про звільнення, виписка з медичної карти і т.д.

У скільки обійдуться кредитні канікули?

Звичайно, для банків не вигідно відмовлятися від платежів з боку позичальників. Тим більше, що ті продовжують користуватися позиченими грошима. Тому банківські організації надають відстрочку на певних умовах. Зазвичай використовується кілька схем роботи даного механізму:

  • Сума боргу разово збільшується на 15% або більше. Перераховується графік платежів. До виплат клієнт приступає після закінчення пільгового періоду.
  • Робиться пауза по платежах на основний борг, клієнт при цьому продовжує платити нараховані банком відсотки.
  • Позичальник єдине разово виплачує певну суму за право скористатися кредитними канікулами.
  • Кредитний договір підлягає реструктуризації зі збільшенням терміну кредитування і зменшенням щомісячного платежу.
  • У кожному конкретному випадку банк і клієнт приходять до угоди за умовами надання канікулярних пільг.

Особливі умови кредитних договорів для військових

Особливі умови погашення боргів по кредитах встановлюються для військовослужбовців та учасників АТО. Ці категорії громадян повністю звільняються від штрафних санкцій - штрафів за прострочення і сплати відсотків по кредиту. Якщо раніше дана ініціатива була виключно добровільною з боку деяких банківських організацій (наприклад, Ощадбанку і Приватбанку), то сьогодні - це закон.

 

Особливі умови кредитних договорів для військових

 

Згідно з ним для мобілізованих, військовослужбовців і жителів зони АТО передбачено:

  • Звільнення від нарахування та сплати штрафних платежів, платежів за основним боргом і відсотків.
  • Участь в спеціальних програмах допомоги по погашенню основного боргу і відсотків.
  • Реструктуризація боргових зобов'язань за кредитами з добровільним повним або частковим погашенням боргу.
  • Всі категорії громадян, які потрапляють під дію цього закону, має право вимагати надання кредитних канікул і пільгових умов погашення позики в банках.

Для цього необхідно звернутися до відділення з наступним пакетом документів:

  • Паспорт і код платника податків.
  • Копія військового квитка з датою мобілізації.
  • Звернення з проханням надати відстрочку по платежах або інші пільги за кредитним договором.

Якщо громадянин, який перебуває на службі і потрапляє під дію закону, не може звернутися в банківську організацію самостійно, він може зробити це через свого представника, Останній в такому випадку зобов'язаний надати нотаріально завірене доручення із зазначенням повноважень щодо внесення змін і підписання кредитного договору.

Що робити, якщо банк відмовляє в наданні кредитних канікул?

Якщо позичальник військовослужбовець і його звернення потрапляє під дію вищезазначеного закону, то наступним кроком після звернення в банк і відмови в реструктуризації кредиту або надання відстрочки по платежах - є звернення до суду. Практика показує, що судові інстанції останнім часом охоче стають на захист прав військовослужбовців, учасників АТО і жителів зони бойових дій.

На цей випадок при зверненні в банк із заявою останнім рекомендується складати в двох примірниках. Після передачі заяви та необхідного пакету документів банківським службовцям, вимагайте, щоб вони поставили підписи і печатки із зазначенням дати звернення на вашому (другому) екземплярі заяви. Для складання позовної заяви рекомендується звернутися до адвоката або юриста, приклавши до документа копію вашої заяви в банк.

За ідеєю, в суд може звернутися будь-який громадянин України, якому було відмовлено в наданні кредитних канікул, якщо на те є об'єктивні обставини. Але тут є свої тонкощі, так як не всі аспекти однозначно і детально прописані в законодавстві країни, а судова практика по подібних справ поки що відносно невелика.

Кредит на погашення мікропозик

У будь-якому випадку, навіть якщо ви вирішили звернутися до суду і добитися виконання банком своїх законодавчих зобов'язань, рекомендується не відмовлятися від виплат, якщо є така можливість. Справа в тому, що суд може прийняти рішення не на вашу сторону, і ви опинитеся перед ще більшими борговими зобов'язаннями.

Крім того, той факт, що ви продовжуєте сумлінно виконувати свої кредитні зобов'язання, незважаючи на обставини, що склалися не на вашу користь, може стати хорошим аргументом в суді, який ухвалить вашу сторону. У разі рішення на вашу користь, всі «переплати» будуть в підсумку компенсовані, і ви зможете повернути свої кошти.

Кращим способом швидко знайти гроші на погашення кредиту є мікропозика, яку можна оформити і отримати в найкоротші терміни і з мінімальним пакетом документів. Тим більше, що багато мікрофінансових організацій (МФО) сьогодні пропонують пільгові умови кредитування для певних категорій громадян, до яких належать і військовослужбовці.

Мікропозики в MyWallet

Сервіс онлайн-кредитування MyWallet пропонує швидкі позики для населення з можливістю оформлення і отримання в день звернення. Подати заявку можна на нашому офіційному сайті, витративши на це не більше 10-15 хвилин. Через такий же час ви зможете отримати відповідь про рішення, і в разі схвалення гроші будуть перераховані на ваш рахунок або банківську карту практично миттєво.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...