? Как получить кредит?

Що таке скімінг?

Викрадення інформації про банківську карту і використання її для здійснення операцій і зняття грошей - сучасний і все більш популярний спосіб шахрайства. Поширений він тому, що далеко не кожен власник картки може своєчасно помітити списання коштів і повідомити про підозрілі операції в банк і правоохоронні органи. А по закінченні навіть невеликого відрізку часу повернути викрадені кошти і знайти шахраїв стає набагато складніше.

Що таке скімінг?

Скіммінг - один з видів шахрайства з банківськими картами, що полягає в зчитуванні і копіюванні інформації з магнітного чіпа. Для цього використовується складне спеціалізоване обладнання, яке копіює дані. Але щоб скористатися ними необхідно ще знати ПІН-код. Для його зчитування застосовуються спеціальні накладні клавіатури або мініатюрні приховані камери. Все це дозволяє зловмисникам виготовляти повний дублікат картки і надалі використовувати його для списання коштів з рахунку справжнього власника.

Як це працює?

Конструктивно скіммінговий пристрій - скіммер - являє собою мініатюрний модуль, який зазвичай кріпиться на банкомат. Зловмисники мають у своєму розміщують його всередині картоприймача, що дозволяє зробити модуль максимально непомітним і спрощує процедуру зчитування і копіювання необхідних даних.   скіммер - являє собою мініатюрний модуль   Скіммер складається з трьох основних елементів:

  • Магнітна головка, яка зчитує дані з магнітної смуги банківської карти.
  • Цифровий перетворювач, який конвертує зчитану інформацію в цифровий код.
  • Носій інформації - твердотільний накопичувач, на який записуються перетворені дані.

Для спрощення процедури копіювання інформації скіммер може мати модуль мобільного зв'язку або радіомодуль, що дозволяє передавати інформацію в онлайн-режимі на приймаючий пристрій, що використовується зловмисниками. Це дає можливість шахраям не з'являвся біля банкомату повторно для зняття пристрою. Також конструкція передбачає наявність елементів живлення - мініатюрних батарейок - необхідних для роботи модуля.

Як виглядає скіммер?

Знати, що таке скімінг недостатньо для того, щоб убезпечити себе від шахрайства. Необхідно також уявляти, як виглядає цей пристрій. Шахраї намагаються зробити його максимально малопомітним, а тому виконують зазвичай у вигляді тонкої пластини вставленої всередину картоприймача або накладки, що закріплюється на картрідер банкомату.

Непідготовленому користувачеві виявити цей модуль досить складно, адже зловмисники намагаються максимально точно скопіювати оригінальну форму елемента банкомату і підібрати колір. На щастя користувачів, це вдається далеко не завжди, що і робить чіп помітним.

Також існують ручні портативні скімери, які можуть використовуватися офіціантами або продавцями для зчитування інформації з картки, переданої клієнтом. Такі пристрої немає сенсу під щось маскувати, тому виглядають вони як звичайний картрідер банкомату або платіжного терміналу.

Чим небезпечний скімінг?

Важлива відмінність скіммінгу від інших способів шахрайства з банківськими картами в тому, що технічно (і на законодавчому рівні) для банку операція по зняттю грошей з використанням копії карти і вкраденого ПІН-коду нічим не відрізняється від звичайної операції. Тобто довести, що гроші були зняті саме шахраєм дуже складно.

Тому рекомендується використовувати інтернет-банкінг і смс-оповіщення, щоб оперативно отримувати інформацію про всі операції по карті і/або рахунку. Це дозволить своєчасно звернутися в банк для блокування карти і написання претензії про підозрілі операції. Так як повернути гроші, вкрадені зловмисниками, при зверненні в банк через добу після злочину буде дуже непросто.

Як уникнути обману?

Знаючи, що таке скімінг, і як працює ця методика, можна з великою часткою ймовірності убезпечити себе від шахрайства. І якщо сам скіммер виявити деколи складно, пам'ятайте, що він працює тільки в комплексі з іншими пристроями і агрегатами. Це накладна клавіатура для зчитування ПІН-коду або камера для зйомки. Їх помітити вже простіше. Якщо в конструкції є модуль зв'язку, то швидше за все, він буде створювати перешкоди для мобільного телефону, що також можна помітити.   Що таке скімінг?   Сьогодні в Україні більшість банків переходять на банкомати з сенсорним екраном, відмовляючись від кнопкових моделей, що ускладнює життя зловмисникам. Але і сенсорний агрегат не є повною гарантією безпеки. Щоб уникнути розкрадання коштів, рекомендується дотримуватися простих правил безпеки:

  • Користуватися банкоматами, розташованими в відділеннях банків і великих гіпермаркетах, встановленими в людних місцях, де складно непомітно змонтувати апаратуру для шахрайства.
  • Уважно вивчіть банкомат перед тим, як вставити карту в картоприймач. Якщо ви помітили невідповідність окремих елементів апарату за кольором, великі зазори між модулями агрегату, підозрілі деталі, то краще не користуватися цим банкоматом.
  • Якщо з'явилися сумніви в автентичності конкретного банкомату, помацайте підозрілі елементи. Найчастіше вони кріпляться на двосторонній скотч, через що виникає люфт. Також підозріло виглядають, наприклад, сліди клею на поверхні.
  • Не віддавайте карту в руки чужим людям (обслуговуючому персоналу) і не залишайте її без нагляду.
  • Намагайтеся користуватися спеціальними антискіммінговими банкоматами, в яких карта вібрує при «затягуванні» її всередину картридера.

Хорошим методом контролю і захисту себе від шахрайства стане також встановлення ліміту на зняття грошей з карти. Це не дозволить зловмисникам зняти відразу всю суму з карти, а ви зможете своєчасно відреагувати після першої підозрілу операцію.

Що ще робити, щоб убезпечити себе? Оформляти банківські картки з чіпом - з них вважати інформацію дуже складно навіть з використання сучасних скіммінгових апаратів.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...