? Как получить кредит?
Головна - Блог - Кредитна історія - Як дізнатися кредитну історію?

Як дізнатися кредитну історію?

Один із найдієвіших способів дізнатись свою кредитну історію - це звернутись в бюро кредитних історій. Ось список бюро де ви можете це перевірити: Українське бюро кредитних історій (УБКІ), Міжнародне бюро кредитних історій (МБКІ), Перше всеукраїнське бюро кредитних історій (ПВБКІ), Українське кредитне бюро (УКБ). Заходите на сайти цих організацій та користуєтесь.
Володимир Мінкович

Засновник сервісу Kredit-Ok. Кредитний експерт компанії Mywallet.

Кредитна історія (КІ) або кредитний рейтинг (КР) - один з найважливіших параметрів, на який орієнтуються банки і мікрофінансові організації (МФО), приймаючи рішення про кредитування того чи іншого суб'єкта. Саме негативний рейтинг найчастіше стає причиною відмови в кредитуванні. Банківські організації, швидше за все, не видадуть кредит з позичальника з негативною кредитною історією навіть при виконанні всіх ынших вимог, наявності застави і поручителів. Тому з необхідністю дізнатися кредитну історію найчастіше стикаються громадяни, які бажають взяти позику, оформити іпотеку або придбати щось в кредит.

Як формується кредитна історія?

Кредитна історія формується на основі інформації про взяті і погашені кредити. Всі дані про кредитування фізичних осіб надходять в бюро кредитних історій (БКІ) і там автоматично обчислюється рейтинг кожного позичальника (як колишнього, так і теперішнього).

Кредитна історія служить показником благонадійності і платоспроможності клієнта. Підписуючи кредитний договір з банком або МФО, позичальник автоматично дає згоду на надання своїх даних в БКІ. Кредитна організація направляє в бюро наступну інформацію:

  • Паспортні дані та контактну інформацію про позичальника - ПІБ і дані документа (документів) наданих при укладенні договору.
  • Дані про кредитний продукт - сума і термін позики, процентна ставка і деяка інша інформація.
  • Дані кредитуючої організації - банку або МФО.

Історія може бути негативною і позитивною. У першому випадку це говорить про наявність у позичальника непогашених кредитів, заборгованостей, прострочень і/або штрафів за кредитами. Відкриті кредити в іншому банку також можуть стати приводом для зниження кредитного рейтингу. Адже платоспроможність позичальника при цьому також знижується.

Як дізнатися кредитну історію?

Позитивний кредитний рейтинг формується в тому випадку, якщо заявник раніше вже брав кредити і погасив їх без прострочень і боргів. Позитивна КІ підвищує шанси на схвалення кредитної заявки.

Навіщо потрібна кредитна історія?

Для банків, МФО та інших організацій, що кредитують кредитна історія - важливий показник, на основі оцінки якого є можливість мінімізувати власні ризики і відсіяти неблагонадійних клієнтів. Але навіщо потрібна інформація про кредитний рейтинг потенційного позичальника? Вона дозволяє дізнатися:

  1. Про шахрайство. Схема оформлення кредиту на чужий паспорт або інший документ досить поширена. Ви можете навіть не підозрювати про те, що на ваші дані оформлений займ до тих пір, поки не звернетеся в банк або МФО для кредитування. Якщо ви коли-небудь втрачали свій паспорт або часто робили ксерокопії для надання в різні структури, перевірка своєї кредитної історії не стане зайвою.
  2. Про заборгованість. Найчастіше начебто закритий кредит виявляється непогашеним і виявляється, що позичальник повинен банку пристойну суму - штрафи і пенні - які накопичилися за кілька років. Це часто відбувається при оплаті через різні сервіси та банкомати, які беруть комісію. Непогашені кілька копійок, непомічені співробітниками банку і забуті вами, в результаті можуть вилитися в кругленьку суму.
  3. Про банківські помилки. Іноді збої трапляються і в самій системі, через що деякі платежі можуть бути не враховані або надходити із запізненням. У такому випадку при зверненні в банк для повторного кредитування ви напевно зіткнетеся з труднощами. Якщо ви опинилися в подібній ситуації, зверніться в банк з усіма платіжними документами, наявними на руках, щоб підтвердити, що насправді ви відповідальний платник.
  4. Про можливість кредитування в банках і МФО. Це особливо важливо і актуально для тих, хто планує оформляти іпотеку або автокредит. Спеціалізовані кредитні продукти з пільговими умовами і зниженою процентною ставкою видаються лише за умови хорошої кредитної історії. Тому слід подбати про це заздалегідь.
  5. Про неможливість виїзду за кордон. Наявність заборгованостей за кредитними зобов'язаннями - часта причина заборони на виїзд з країни. Найнеприємніше в тому, що виявлення проблем з кредитною історією ви зможете лише в аеропорту за кілька годин або хвилин до вильоту, коли виправити ситуацію вже неможливо.

Крім того, актуальна інформація про вашому кредитному рейтингу дозволить уникнути неприємних дзвінків і зустрічей з колекторами, а також судових розглядів і дій з боку приставів. Адже в ситуації, коли на вас оформлений «лівий» кредит або є заборгованість, що виникла через неполадки в банківській системі, може опинитися кожен.

Де дізнатися кредитну історію?

Зрозуміло, що дізнатися про свою негативну КІ можна, звернувшись в банк або МФО за кредитом і отримавши відмову. Але куди звертатися, щоб уточнити свої кредитні дані заздалегідь - до звернення. Запросити інформацію про кредитну історію можна в різних організаціях:

  • У банках і МФО.
  • У нотаріуса.
  • У Бюро Кредитних Історій.
  • У відділеннях зв'язку.

Так як дізнатися кредитну історію безкоштовно кожен громадянин може лише один раз на рік, то дані послуги надаються платно. Але вартість зазвичай невелика, тому не вдарить по кишені. Також інформацію по КІ можна отримати через інтернет, скориставшись спеціалізованими сервісами або звернувшись безпосередньо на сайт БКІ України.

Для цього необхідно знати код суб'єкта, що представляє собою буквено-числову комбінацію. Цей унікальний код, що ідентифікує конкретного позичальника, формується самим позичальником при підписанні кредитного договору або автоматично генерується системою безпеки банку. Знайти його можна в відповідному кредитному договорі. Також можна зробити запит в банк, де ви оформляли кредит, або в БКІ. За послугу в такому випадку можуть стягуватися гроші.

З кодом КІ можна звернутися в відділення БКІ, розташоване поблизу, або на офіційний сайт. Там слід зробити онлайн-запит, вказавши свої дані. На його основі (безкоштовно або платно) буде сформована виписка з БКІ, яка дозволить оцінити, наприклад, ймовірність схвалення кредиту. Слід зазначити, що отримання своєї кредитної історії в онлайн-режимі можливо тільки в тому випадку, якщо вам відомий код суб'єкта КІ. Отримати його через сайт не вийде - необхідно подавати запит особисто, звернувшись в БКІ або іншу уповноважену організацію за місцем проживання (реєстрації).

Як підвищити свій кредитний рейтинг?

Негативна кредитна історія - це майже 100% відмови в кредитуванні, але далеко не вирок. Адже кредитний рейтинг можна виправити декількома нескладними способами.

Якщо борг по кредиту у вас виник в результаті шахрайських дій, зверніться в банк або МФО з претензією і доказами, що ви не брали кредит. Також краще написати заяву в поліцію. Якщо заборгованість - результат помилки банку, то також слід звернутися до найближчого відділення з превенцією та платіжними документами, що підтверджують, що насправді ніяких прострочень у вас немає. Зазвичай після розгляду претензії і документів банк вносить зміни в КІ, але на це йде кілька місяців.

Як взяти кредит з поганою кредитною історією?

Якщо негативна кредитна історія - повністю ваша вина, то слід спробувати виправити ситуацію, взявши кілька невеликих позик і своєчасно погасивши їх. Оптимально вибирати мікрокредити, так як їх сума невелика, а термін рідко перевищує 1 місяць. Тобто вирішити проблему з кредитним рейтингом можна за короткий час.

Якщо причиною негативної КІ є поточні позики, то рекомендується погасити кредит в іншому банку, а вже після звернутися за новим кредитом.

Як взяти кредит з поганою кредитною історією?

Але де знайти гроші на погашення та кредитування в МФО, якщо негативна історія не дозволяє взяти позику? Онлайн-сервіс MyWallet пропонує вигідні мікропозики з мінімальними вимогами до позичальника і тільки за паспортом. Ми даємо гроші в кредит безробітним, студентам, пенсіонерам, домогосподаркам, фрілансерам і самозайнятим. При цьому дані БКІ практично не беруться до уваги, що істотно спрощує процедуру оформлення і підвищує ваші шанси на схвалення.

Подати заявку на позику можна на нашому офіційному сайті, заповнивши анкету і приклавши до неї фото паспорта. Після розгляду заявки і прийняття рішення (зазвичай не більше 20-30 хвилин) гроші можна отримати на картку практично моментально.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...