? Как получить кредит?
Головна - Блог - Банківські кредити - Які банки продають борги колекторам?

Які банки продають борги колекторам?

Продаж боргу колекторам - поширений спосіб вирішення проблеми отримання грошей від недобросовісних позичальників. Найчастіше цьому передує самостійна робота банку з клієнтом, спрямована на вирішення питання шляхом вимог і погроз у юридичному полі. Але не в кожному банку є відділ, що займаються стягненням заборгованостей, а робота кредитних консультантів в цьому напрямку виявляється низькоефективною. В такому випадку кредитору нічого не залишається, як продати борги позичальника колекторам.

Коли банк може продати борги колекторам?

Які банки продають борги колекторам?

Коли заборгували клієнту озвучується сам факт передачі його кредиту колекторам, у нього виникає питання в законності подібних дій. Сама можливість залучення третіх осіб для стягнення заборгованості прописується в кредитному договорі, дозволяючи банку використовувати факторингові фірми. На самому початку роботи з неплатником кредитор, як правило, обмежується лише погрозами про притягнення колекторів. З огляду на скільки в суспільстві це слово набуло негативного забарвлення і навіть здатне викликати страх, просте згадування такого способу повернення грошей може бути дієвим.

Відповідно до закону, кредитор має право переуступити борг третій особі, уклавши з ним договір. Угода відбувається без попереднього повідомлення, обмежуючись повідомленням постфактум. Ці дії з боку банку абсолютно законні і дозволяють йому позбутися проблемної позики, нехай і за набагато меншу вартість. Часто колектори залучаються без переуступки права вимоги, тобто з оплатою в залежності від суми, заборгованої позичальником. Колектори мають свої важелі тиску на проблемних клієнтів, якими банк скористатися не може. Тут мова йде про психологічний тиск і моральний пресинг, які змушують позичальника здатися і погасити борг.

Зміна кредитора не обмежена за часом і може статися на будь-якому етапі стягнення боргу, як до подачі судового позову щодо позичальника, так і після рішення суду, але тут є нюанси. Якщо право вимоги переуступается вже після винесення судового рішення, то воно повинно бути оформлено за допомогою процесуального правонаступництва. Говорячи простіше, факторингова фірма повинна сама звернутися в суд для встановлення її права володіння борговими зобов'язаннями позичальника, згідно з виписаним виконавчим листом. Тільки після винесення нового рішення судові пристави можуть замінити кредитора у виконавчому провадженні, іншим чином це неможливо.

При виникненні невеликого прострочення по кредиту позичальникові нічого боятися, така дрібниця не стане приводом для залучення колекторів. Максимум - дзвінок від кредитного консультанта з «нагадуванням». Банк завжди зацікавлений у мирному вирішенні проблеми, так як скандали і примусове стягнення негативно позначаються на репутації. Звернення до суду ще більш крайній захід, ніж залучення факторингового агентства, так як є ризик, що суддя частково займе сторону боржника, списавши частину виплат і відсотки за позикою. Більш рішучі дії з повернення запозичених коштів починаються після 30-90 днів без обслуговування кредиту з боку клієнта, що вже є приводом для примусового стягнення.

Які банки продають борги колекторським конторам і навіщо

Головною метою банку при зверненні в факторингову компанію є бажання компенсувати навіть мінімальну суму від проблемної позики, повернення якої судовим шляхом обійдеться набагато дорожче. Крім цього, продаючи проблемний кредит, він покращує свою статистику, адже якщо у банку багато прострочених кредитів, його рейтинг знижується. Крім цього, продаючи займ колекторам, кредитор позбавляє себе від необхідності самостійно займатися цим питанням. Йому не потрібно оплачувати послуги юристів, стежити за порядком виконання судових рішень та багато іншого, що робить повернення грошей судовим шляхом не вигідним для банку. Останнім чинником на користь продажу проблемної позики є ризик його повного неповернення. Боржник може виявитися ніде не прописаним або не мати майна і офіційної роботи.

питання про погашення заборгованості по кредиту

Варто сказати, що практично всі українські банки співпрацюють з факторинговими агентствами, так як це найбільш дешеве та ефективне повернення якщо не всіх грошей, то хоч частини їх. У список можна віднести такі банки, як:

  • ПриватБанк;
  • НадраБанк;
  • АвальБанк;
  • ПлатинумБанк;
  • Альфа-Банк та інші.

Якщо гостро постало питання про погашення заборгованості по кредиту, погрожуючи перейти в стадію судового розгляду або продажу його колекторам, затягувати з виплатами не потрібно. Для отримання потрібної суми грошей варто звернутися в компанію MyWallet і взяти термінову мікропозику на карту, яка допоможе швидко розрахуватися з боргами і позбавити від ризику зіткнення з колекторами.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...