? Как получить кредит?
Головна - Блог - Все про кредити - Кредит, позика, позичка – які відмінності

Кредит, позика, позичка – які відмінності

Дуже часто люди плутають ці терміни та відбувається підміна понять. Це заплутує не лише самих людей, а і працівників кредитних установ. Тому раджу краще ознайомитись з цими поняттями, бо це позитивно вплине на вашу фінансову грамотність.

Володимир Мінкович

Засновник сервісу Kredit-Ok. Кредитний експерт компанії Mywallet.

Порівняння кредиту з позикою, а позики з позичкою поширене і зустрічається повсюдно. Причина цього в схожій суті всіх цих процедур, які передбачають одне - позичання грошей. У всіх випадках одержувач коштів буде називатися позичальником, але його зобов'язання перед кредитором не будуть однакові. Залежно від форми позичання змінюються правила і порядок виплат. Щоб не заплутатися в різноманітності кредитно-фінансових послуг, зрозуміти їх відмінності і які є обов'язки, і чи є вони взагалі, потрібно глибше вникнути в суть цих визначень і знайти відмінності між позикою, кредитом і позикою.

Що таке кредит

  Кредит (від лат. Credere - довіряти) - фінансове зобов'язання однієї зі сторін угоди, скріплене юридичними формальностями. Позичальник бере гроші в борг і зобов'язується їх повернути в повному обсязі з додатковою платою.

Такого роду фінансові взаємовідносини з'явилися ще до нашої ери в стародавній Месопотамії. Трохи пізніше вони навіть в якійсь мірі регулювалися знаменитим кодексом Хаммурапі, в якому прописувалися терміни «боргове рабство» і «передача відповідальності». Звичайно, з тих пір фінансові взаємини між позичальниками і кредиторами істотно змінилися і регулюються безліччю державних законів, що захищають інтереси обох сторін.   Кредит, позика, позичка - які відмінності

Головна функція кредиту - перерозподіл і стимулювання. Завдяки цьому позичальник отримує можливість перерозподілити витрачання власних коштів з урахуванням отриманих додатково і стимулювати споживчі потреби, розвиток бізнесу, промисловості, галузі або національної економіки. Залежить від того, хто виступає в ролі позичальника. Від цього також залежить і форма кредитування, яка може бути:

  • грошової;
  • товарної;
  • змішаної.

  Товарна форма являє собою передачу конкретного предмета у тимчасове володіння іншій особі. До появи перших грошей, такий процес не мав вираженого кредитного характеру, а вважався бартерними обміном. Після того, як такий тип фінансових взаємин зжив себе, йому на зміну прийшла грошова форма, що припускає обмін грошей між особами із зобов'язанням повернення для однієї сторони і правом вимоги для іншої. Наприклад, кредит на оплату комунальних послуг, відпустку або покупку товару - це і є сучасна форма послуги. Змішана форма кредитування з'явилася вже після двох інших. Суть її в обміні товару на гроші і навпаки. У внутрішній економіки вона називається розстрочкою, припускаючи отримання товару з відстроченою виплатою його вартості.

Що таке позика

  Позика - передача товару або грошей позикодавцем ссудополучателю в безоплатне користування. Основою процедури є юридичний договір, який прописує права і обов'язки сторін, і гарантує виконання прописаних умов. На відміну від схожого по суті договору зберігання, позика передбачає право на користування отриманої річчю або грошима з умовою повернення в отриманому якості і кількості. Щоб зрозуміти, ніж позика відрізняється від кредиту, потрібно заглянути в історію.

Позначення позики зустрічається в римському праві, де її суттю є надання однією особою іншій «неспоживної речі» в безоплатне користування з обов'язковим поверненням в цілому вигляді. Уже тоді встановлювався обов'язковість письмового договору між сторонами та наслідки для ссудополучателя в разі неповернення. При цьому ссудодателем мав право вимагати розірвання договору раніше встановленого терміну в разі якщо одержувач:

  • використовує отриманий товар або річ не за призначенням;
  • пошкодив або зіпсував отриману річ;
  • передав її третій особі.

  Сучасні правила надання позики регламентовані більш чітко, захищаючи права і кредитора і позичальника. При цьому позика і займ розрізняються, маючи державний або приватний характер і змінюючи умови в залежності від цього.

Що таке позичка

  Позичка - це боргове зобов'язання однієї сторони (позичальника) перед іншою (позикодавцем), яке має на увазі передачу у власність грошей або товарів з поверненням в такій же кількості і якості. Спочатку позика була безоплатним, але пізніше став оплатним, або процентним. Тобто, позичаючи щось, позичальник був зобов'язаний повернути повну суму з урахуванням обумовленої з позикодавцем додаткової плати.

Що таке позичка

Перші згадки про запозичення зустрічається ще в книзі "Хроніка Перу» 1553 року. У ній досить докладно розповідається про видачу чиновниками населенню їжі та одягу в неврожайні і холодні роки. Кожен одержувач записувався в звіт і на наступний рік зобов'язаний був з власного врожаю повернути взяте у держави. Таким чином, можна стверджувати, що займ, як форма товарно-фінансових взаємин зародився 6 століть назад.

Головною умовою позички є її обов'язкове письмове оформлення, яке засвідчує передачу грошей або товару від позикодавця позичальнику. При цьому згідно із законом, якщо позикодавець фізична особа, сума або грошова вартість боргу не може перевищувати 10 мінімальних розмірів оплати праці. У разі якщо кошти запозичуються у юридичної особи, ця умова може не виконуватися. Залежно від статусу сторін договору позичка може бути двох видів:

  1. Цільова;
  2. Нецільова.

  Цільова позичка вимагає вказівати в договорі конкретну мету витрачання. В іншому випадку вона може бути не наданою зовсім або виданою меншою сумою, в чому і є головна відмінність позички від кредиту. Нецільове позичання не має таких обмежень, і одержувач може витрачати гроші або користуватися отриманим товаром на свій розсуд.

Чому виникла плутанина в поняттях?

Основною причиною виникнення плутанини в поняттях представлених фінансових послуг виникла з моменту їх поширення по світу. Удосконалення платіжних систем і поглиблення термінології призвело до того, що більшості людей стало важко відрізнити позику від позички і зрозуміти в чому різниця між кредитом і позикою.

Цільові позики і кредити найчастіше припускають значну суму і надаються банками для фізичних або юридичних осіб. Нецільові теж можуть бути оформлені в банку, але найчастіше це незначні суми, наприклад, кредит на лікування зубів, виданий на короткий термін і з приставкою «мікро». Для такого виду послуг є окремий сегмент ринку - експрес-кредитування, в якому однією із найкращих компаній України є MyWallet.

При необхідності оформити кредит, позичку або позику на вигідних умовах, є сенс звернутися саме в MyWallet. Компанія надає кошти під фіксований відсоток на зрозумілих і прозорих умовах, без прихованих платежів і комісій. Оформити кредит для пенсіонера, студента, фрілансера або офіційно безробітного не складе труднощів. Оформлення займає близько 20 хвилин, а гроші зараховуються відразу на банківську карту.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...