? Как получить кредит?
Головна - Блог - Все про кредити - Хто такий кредитний брокер і чим він займається?

Хто такий кредитний брокер і чим він займається?

Отримати кредит в банку не завжди просто, особливо якщо мова йде про велику суму, а позичальник не повністю відповідає вимогам кредитора. На допомогу прийде кредитний брокер, який прискорить процес оформлення і видачі грошей, і навіть допоможе трохи заощадити. Так це виглядає в ідеальному варіанті, але на практиці трапляється і навпаки. Іноді уявна допомога брокера закінчується не просто відмовою в отриманні позики, а й реальним тюремним терміном. Як таке може бути і що робити, якщо дуже потрібні гроші, читайте в цій статті.

 

Чим займається кредитний брокер

  Хто такий кредитний брокер і чим він займається? Процедура отримання позики в банку має безліч нюансів і тонкощів, в яких самостійно позичальникові може бути важко розібратися. Щоб убезпечити себе від невигідних умов договору і заощадити сили, нерви і час, одержувач вирішує звернутися до посередника, який прорахує вигоду від позики і вкаже на вигідну пропозицію. Він буде консультувати і сприяти на всіх етапах отримання позики: від подачі заяви і збору документів до підписання договору.  

 

 

Часто позичальник сам вибирає кредитну послугу, орієнтуючись на загальні відомості про неї і не володіючи потрібними знаннями в кредитно-фінансовій сфері. В результаті умови, що здалися найбільш вигідним, виявляються не зовсім такими, мають приховані непривабливі умови, високу комісію та інше. Спливає це найчастіше вже при оформленні договору, а трапляється що й після цього, що ставить клієнта в невигідне становище. Кредитні брокери краще розбираються в банківських послугах і можуть підібрати оптимальний варіант, без неприємних сюрпризів.  

 

Після вибору кредитної послуги, головне завдання брокера - допомогти клієнту зібрати потрібні документи. Він може прискорити процес отримання паперів з державних органів або підказати, які краще дані додатково вказати в анкеті або які документи додати. Якщо посередник пропонує підробити деякі довідки або залучити «свою людину» в органах для залагодження тих чи інших проблем, від послуг такого брокера краще відмовитися. Подача заявки відразу в кілька банків не входить в список заборонених послуг, а навпаки, допомагає прискорити отримання потрібної суми, хоча може бути неоднозначно сприйнята кредитором.  

 

Якщо отримати позику у клієнта не вийшло, завдання посередника з'ясувати причини, зрозуміти, що саме не влаштувало кредитора і по можливості перенаправляти позичальника в інший банк з більш лояльними вимогами. Якщо такий варіант не розглядається, він може запропонувати комплекс заходів щодо підвищення рейтингу клієнта перед кредитором. З цією метою брокер може провести:

 

  • юридичну або фінансову консультацію;
  • аудит і аналіз кредитної історії клієнта;
  • розрахунок основних і додаткових витрат по позиці;
  • розрахунок вартості кредиту за ануїтетною або диференційованою схемою погашення;
  • аналіз кредитного договору та інше.
  •  

  Всі ці послуги посередник може надавати як на стадії отримання, так і на етапі погашення позики. Клієнт, в свою чергу, теж може скористатися послугами брокера на будь-якому етапі, зокрема при проблемах з виплатою боргу. В такому випадку консультант спробує домовитися з кредитором про його реструктуризації і підбере для позичальника більш вигідну пропозицію.

 

Вартість послуг приватного кредитного брокера

 

В Україні за послуги посередників доводиться платити клієнту. Ціна питання встановлюється за фіксованим тарифом або у відсотках від суми отриманої позики. Якщо клієнт оформляє невеликий споживчий кредит, ставка майже напевно буде фіксованою, якщо великий (іпотека, автокредит та інше), ставка буде плаваючою. В середньому посередництво обходиться українцям в 1-2 тисяч гривень, при сумі кредиту до 30 000 грн.

 

Чорні кредитні брокери

 

Якщо від послуг посередника клієнт тільки виграє, то потрапивши в лапи чорних брокерів, він може втратити не тільки хорошу кредитну історію, а й свободу. Головною відмінністю білих консультантів від чорних, є те, що перші чесно скажуть клієнту, якщо отримати позику неможливо, тоді як другі підуть на будь-які хитрощі, аби отримати гроші. Серед «хитрощів» чорних брокерів зустрічаються:  

 

Чорні кредитні брокери

  • підробка довідок;
  • печаток і записів у трудовій книжці;
  • залучення підставних поручителів;
  • використання підробленого паспорта або коду ІПН.

 

  Погоджуючись на такі умови позичальник заочно підпадає під статтю «Шахрайство», за яку загрожує серйозний термін, коли банк викриє його в фальсифікації. Іншим, не менш серйозним ризиком, є надання своїх персональних даних підозрілим особам, які можуть оформити на них кредит у банку і сховатися. Крім того вартість послуг таких «посередників» часто становить до 25% від схваленої суми, що зовсім невигідно позичальнику. Визначити чорних брокерів нескладно: вони не зареєстровані офіційно, не мають офісу, не подаються повними іменами, зв'язок воліють тримати тільки по телефону.  

 

Допомога брокера може бути необхідною, якщо позичальник не може самостійно розібратися в тонкощах кредитного договору або є перешкоди для самостійного оформлення позики. Але не кожен посередник готовий братися за складний випадок і працювати безкоштовно. Від клієнта часто потрібна передоплата, яку може бути просто ніде взяти. Позика онлайн без відмови від компанії MyWallet допоможе вирішити ці невеликі фінансові труднощі, відкриє доступ до якісних брокерських послуг і позитивної відповіді від банку.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...