? Как получить кредит?
Головна - Блог - Споживчі кредити - Як використовують мікрокредити жителі Європи і США?

Як використовують мікрокредити жителі Європи і США?

Мікрокредити популярні не лише в Україні, а і в Європі та США. Але між нами є суттєва відмінність. Закордоном такі кредити популярні в підприємців, які використовують ці гроші раціонально. А в Україні через невисокий рівень життя, люди змушені брати швидкі кредити на життєві потреби. Також є велика різниця у законодавстві країн. В Європі та Америці відсоткова ставка більше регулюється законом. Доречі, відсоток в середньому 2% в день, так як і в Україні.

Володимир Мінкович

Засновник сервісу Kredit-Ok. Кредитний експерт компанії Mywallet.

На сьогоднішній день мікрокредити стали дуже популярні в Україні, ними користуються десятки тисяч громадян. Крім України можна виділити країни Європи і США, де мікрокредити мають таку ж велику популярність. Давайте розглянемо, наскільки популярні мікрокредити в інших країнах і чому такі позики посідають перші місця серед фінансових операцій.

Ринок споживчого онлайн-кредитування в усьому світі представлений двома основними областями:

  1. позики до зарплати - (термінові кредити, швидкі і зручні для клієнтів);
  2. кредити в розстрочку (короткострокові кредити до одного року з частковим погашенням).

На даний момент ринок позик з виплатою і розстрочкою ще знаходиться в стані розвитку, про що свідчить поява великих фірм щороку.

Мікрокредити в Європі

Як використовують мікрокредити жителі Європи і США?

Якщо брати Європу, то найменше відношення суми мікрокредитів до ВВП на душу населення спостерігається в Німеччині (6%), Франції (11%), Швейцарії (12%) і Великобританії (16%), більше 100% цей показник в Угорщині і Польщі. Ринок мікрокредитування в Польщі сьогодні одна із найбільш розвинених у світі, поряд з ринками США і Великобританії. У Польщі представлено понад 60 мікрокредітних компаній, в тому числі такі глобальні фінансові корпорації як 4finance, Kreditech, Creamfinance, Twino, Wonga.

У Європі більшість МФО пропонують тільки Мікрокредитний бізнес, 1/3 надають фінансування для бізнесу і особистий мікрокредит, і далеко не всі МФО пропонують виключно персональний мікрокредит. Незважаючи на помітне зростання особистих мікрокредитів, значна частина портфеля (71%) спрямована на бізнес-мікрокредитування. Фінансова підтримка з боку Європейського Союзу спрямована на МФО, які фінансують позики для отримання доходу, а не на особисті потреби клієнтів.

Умови мікрокредитування в європейських країнах сильно розрізняються. Середньорічна процентна ставка з бізнес-мікрокредитів варіюється від 3% в Польщі і Фінляндії і може досягати 28% у Франції і Сербії. Що стосується персонального мікрокредиту, процентна ставка за цим видом кредиту може варіюватися від 4% (в Італії та Франції) і до 41% (в Великобританії). Різниця пов'язана з відмінностями в законодавстві і ступеня державного регулювання умов отримання мікропозик.

Мікрокредит в США

Кожен день в США видається близько 350 000 мікрокредитів. У той же час максимальні процентні ставки в США можуть досягати до 3% в день. У 2004 році в Каліфорнії було більше мікрофінансових компаній, ніж в ресторанах McDonald's і Burger King. Середній розмір мікрофінансового кредиту в Сполучених Штатах складає $ 9 732, що в десять разів перевищує середній розмір мікрофінансового позики в країнах, що розвиваються.

У більшості країн Європи і США мікрокредити можуть оформляти особи старше 21 року. Мікрокредити найбільш активно беруться перед святами і відпустками, а зниження зазвичай спостерігається в літні місяці.

В відміну від українців, американці беруть короткострокові кредити, щоб заробити. Кредити для малого бізнесу дозволяють власникам більш ефективно управляти своїми операціями, не перериваючи виробничі процеси. У той же час 67% позичальників демонструють значне збільшення своїх доходів в результаті «своєчасного страхування» бізнесу.

Оформлення мікрокредитів в цифрах

Кредитування в США

Найбільшу частину кредитів беруть люди від 26 до 40 років, їх процентне співвідношення 50% з усіх клієнтів, які оформляють мікропозики. Далі йдуть клієнти, яким від 21 до 25 років, таких клієнтів 23%, потім люди, яким від 41 до 60 років, таких позичальників 21%. Найменший відсоток, всього 6% людей, які старші 60-ти років.

Також цікавим є те, що найчастіше мікрокредити оформляють незаміжні люди, їх аж 59%. Потім йдуть одружені і заміжні - 36% і ті, хто розведені, всього 5%. В середньому люди можуть взяти від 7 до 10 мікрокредитів в рік, вони можуть оформити таку позику на не дуже великі покупки, наприклад на придбання техніки або ремонт будинку.

Особисті кредити клієнти найчастіше в середньому буде на сума від 1 500 євро, мікрокредити на власний бізнес беруть в середньому на суму від 7 000 євро. Якщо брати США, то тут сума позики може коливатися від $ 500 до $ 4 000 за мікрокредит.

По термінах, на які оформляють мікропозики можуть варіюватися в середньому до 30-ти місяців, це в разі оформлення особистого кредиту, а також від 41 місяці на випадок оформлення мікрокредиту для бізнесу.

Середньою процентною ставкою на особистий кредит є приблизно 19%, на бізнес позику йде десь 10,7%.

Висновки

Якщо порівнювати мікрокредити в Європі, США і України, то рівень процентних ставок по онлайн-кредитах наприклад в Україні може досягати 2% в день. Якщо розумно використовувати мікрокредити, то можна заощадити (наприклад, скориставшись акцією в магазині, або сплативши борг по кредитній карті, при цьому, не допускаючи прострочення). В Україні в основному мікрокредити беруть оплату навчання, ремонт нерухомості, купівлю меблів та на лікування. Ще одна відмінність від західних країн - користування послугами мікрокредітних організацій на свята, дні народження, ювілеї.

Тому, роблячи висновки можна сказати, що все ж послуга з мікрокредитування дуже корисна в більшості країнах, а також люди користуються даною послугою через її вигідності, лояльних умов і менших відсотків ніж в банківських установах.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...