? Как получить кредит?
Головна - Блог - Банківські кредити - Чи можуть банки відібрати квартиру за несплату кредиту?

Чи можуть банки відібрати квартиру за несплату кредиту?

Невиплата споживчих позик рідко призводить до серйозних наслідків у вигляді конфіскації майна, так як вимагає судового розгляду, на що банки йти зовсім не хочуть. Але якщо мова заходить про більш великі борги, справа може дійти до конфіскації майна та навіть нерухомості. У яких випадках банк може відібрати квартиру за несплату кредиту і що робити, щоб цього не допустити, читайте в цій статті.

Чи може банк конфіскувати квартиру?

Чи можуть банки відібрати квартиру за несплату кредиту?

Відповісти на це питання може кредитний договір, в якому зазначено, що кредитор має право задовольнити свої фінансові претензії до боржника за допомогою майна, що знаходиться у нього у власності. Таким чином, розвінчується міф про те, що якщо житло не виступає в якості застави по кредиту, конфіскувати його не можуть. Це саме можна сказати і будь-якого іншого майна боржника, тільки в ще більшому ступені. Квартира вилучається тільки за великі борги або в разі, якщо позичальник не може задовольнити вимоги банку ніяким іншим способом.

Згідно ч. 7 ст. 52 Закону України «Про виконавче провадження», рішення суду про конфіскацію майна не може бути винесено щодо єдиного житла боржника, якщо сума боргу не перевищує десять мінімальних заробітних плат. Якщо ж розмір заборгованості більше зазначеного значення, то у державного виконавця немає перешкод для стягнення. Конфіскувати можуть не тільки цілу квартиру, а й її частину, якщо боржник володіє лише часткою житлового приміщення. Не можуть забрати за борги нерухомість, власником якої боржник не є. При цьому він може проживати в ній фізично, не будучи її юридичним власником. Це означає, що ні орендоване, ні житло за адресою реєстрації постійного місця проживання не може використовуватися для задоволення вимог банку.

Якщо ж процес стягнення почався, то після нього квартира буде виставлена ​​на відкриті торги, де буде продана в рахунок сплати боргу. Примусовий продаж квартири може здатися непростим, але у банків є цілі підрозділи, які займаються подібними операціями. Тому продаж житла неплатника може пройти навіть швидше, ніж очікувалося. Цьому сприяє і те, що співробітники мають не тільки досвід і знання в цій сфері, але і потрібні зв'язки в органах виконавчої служби. Саме тому, якщо квартира відчужується і ставиться на торги, зволікати не можна. Важливо діяти швидко і не затягувати з подачею апеляції про рішення суду або скарги про неправомірність дій кредитора.

Конфіскація квартири державними виконавцями

Перш ніж розповідати про методи роботи виконавчої служби, варто уточнити, що всі дії по конфіскації будь-якого майна позичальника може проводити тільки вона. Для цього має бути рішення суду, в якому будуть позначені точні параметри майна, що стягується, та інша інформація. Тільки після опублікування судового рішення, пристави починають процедуру стягнення, яка може тривати кілька місяців і навіть більше.

Терміни виконання судового рішення залежать від бажання боржника співпрацювати. На першому етапі процедури йому пропонується з'явитися у відділення виконавчої служби для складання необхідних документів. Якщо цього не відбувається, пристави самі приходять до нього з ордером на проникнення в квартиру, яка вважається недоторканною приватною власністю громадянина. При спробі приставів проникнути в будинок без ордера можна сміливо подавати на них судовий позов, що дещо затягне процедуру стягнення, але не скасує її.

Після судового рішення боржнику буде запропоновано погасити заборгованість в повному обсязі. Якщо він відмовляється або не в змозі цього зробити, відбувається наступне:

Конфіскація квартири державними виконавцями

  1. На квартиру накладається арешт. Це перший етап відчуження житла, який не означає, що боржника негайно виселять з квартири. Він може продовжувати жити в заарештованої нерухомості, на яку будуть складатися документи її передачі у власність кредитору. Власник не має права продавати квартиру, здавати в оренду або навмисне наносити їй шкоди, що знижує вартість.
  2. Квартира конфіскується. Цей етап вже передбачає виселення, коли боржнику вручається документ про конфіскацію і необхідність покинути житло протягом певного часу (30 днів). Якщо він відмовиться добровільно виконати вимоги приставів до нього може бути застосована сила і санкції щодо перешкоджання роботі державних виконавців.

Конфіскація нерухомості - це остання стадія тривалого судового розгляду, якого можна було б уникнути, якби позичальник вчасно платив за боргами. Тому, якщо заборгованість за кредитом зростає, не варто чекати, поки це призведе до суду і стягнення житла. Якщо тимчасово немає грошей, можна отримати кредит без довідки про доходи, застави та поручителів в компанії MyWallet.

Переваги кредитування в MyWallet

Компанія видає мікропозики через власний онлайн-сервіс, а клієнтами можуть стати всі громадяни України у віці від 18 до 65 років з постійним трудовим доходом. Для цього буде потрібно лише паспорт та код ІПН. Максимальна сума позики становить 15 000 гривень і видається на термін до 30 днів з можливістю пролонгації. Перевагою кредитування в MyWallet стане:

  • низька плата за кредит;
  • мінімум документів;
  • відсутність прихованих платежів і комісій;
  • можливість пролонгації терміну погашення;
  • цілодобова доступність з будь-якої точки світу.

Якщо зростаюча заборгованість перед банком загрожує перерости в серйозні проблеми і навіть конфіскацію квартири, варто скористатися мікрокредитом онлайн від компанії MyWallet.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...