? Как получить кредит?
Головна - Блог - Шахрайські схеми та афери - Покарання за підробку документів

Покарання за підробку документів

В Україні все частіше і частіше зустрічаються випадки підробки документів. Адже це злочин і за нього відповідно до закону передбачена кримінальна відповідальність. Підробкою документів зазвичай займаються різні злочинні угруповання. Роблять вони це з метою заробітку і незаконно пропонують потенційним замовникам такі види паперів:

  • свідоцтва на право власності;
  • різного роду посвідчення та довідки;
  • дипломи і скоринки;
  • водійські права;
  • паспорти та ідентифікаційні коди.

Люди, які користуються послугами зловмисників, можуть купувати підроблені документи з різними цілями. Комусь знадобився "липовий" лікарняний або довідка про наявність захворювання для оформлення інвалідності, хтось хоче нечесно користуватися пільгами, надавши неправдивий документ, а хтось і зовсім бажає обійшовши закон заволодіти чужим майном.

Але бувають і ситуації, коли людина робить або набуває "липовий" документ не через жагу наживи, не через бажання обдурити когось і отримати вигоду, а просто через нестатки і безвихідь. Наприклад, у людини трапилася біда і йому терміново потрібні гроші. Зайняти нема у кого, і єдиний вихід - взяти позику. Але у нього немає офіційного місця роботи і стабільних фінансових надходжень, які гарантували б його платоспроможність. Відповідно, довідки про доходи у нього теж немає, а без неї банк кредит не видасть. У таких випадках люди наважуються на підробку документів для отримання кредиту. Але закон для всіх, і покарання за його порушення не уникнути нікому.

Вид і тяжкість покарання за підробку документів в нашій країні залежить від того, виробництво це документів або їх використання. У першому випадку санкції досить жорсткі. Але і використання сфабрикованою документації також карається законом.

Яке покарання за підробку документів передбачено кримінальним кодексом?

Статтею 358 Кримінального кодексу України передбачено такі санкції:

  • За фабрикацію неправдивої документації покаранням є штраф в розмірі до однієї тисячі мінімальних зарплат, арешт на строк до півроку або обмеження волі на строк до двох років;
  • За фальсифікацію документів компанії передбачений штраф в розмірі до 200 мінімальних зарплат, арешт на строк до шести місяців або позбавлення волі на строк до трьох років;
  • За повторні дії вищевказаних пунктів закон передбачає більш жорсткі заходи: обмеження свободи на строк до п'яти років;
  • За умисне використання фальшивої документації з людини візьмуть штраф в розмірі до 50 мінімальних зарплат, посадять під арешт на строк до 6 місяців або обмежать свободу на термін до двох років.

Підробка документів для отримання кредиту

Позичальники нерідко підробляють документи, щоб без проблем отримати кредит, не маючи необхідних довідок. Часто зустрічаються випадки використання чужих документів, надання неправдивих довідок про доходи, сфабрикованих пенсійних посвідчень, студентських і т.д. Звичайно, сервіси кредитування ретельно перевіряють всю надану потенційним позичальником інформацію і документацію, але часом шахраї діють дуже спритно і уберегтися від них буває непросто.

Як відбувається ретельна перевірка?

Як вже говорилося раніше, перш ніж схвалити заявку на кредит потенційному позичальникові, кредитори перевіряють всі зазначені ним дані. Для цього застосовується спеціальна автоматизована скорингова система, яка дозволяє точно і швидко перевірити інформацію клієнта і оцінити його надійність. Тут немає місця людському фактору, а обдурити скоринг практично неможливо. У даній системі міститься безліч різних чинників аналізу і вона регулярно поповнюється новими.

Перевірка даних

В сучасних сервісах мікрокредитування даний механізм ще більш ускладнений. Пояснюється це тим, що тут відсутній безпосередній контакт з позичальником і можливість подивитися на його документи. У мікрокредитних організаціях скоринг аналізує понад сто факторів, які в сукупності дають максимально повну і цілісну картину платоспроможності позичальника. Ця процедура дозволяє позичальникам отримувати кредити в МФО без надання довідки про доходи та іншої документації.

Позичальник може взяти кредит без довідок, тому підробка документів для вирішення фінансового питання з МФО не знадобиться.

Подаючи запит на кредит, будьте максимально чесними - це буде вам тільки плюсом. Не забувайте, що шанс обдурити автоматизовану систему мізерний, а шахрайство карається законом.

Ви можете взяти кредит без довідок, тому підробка документів для вирішення фінансового питання з МФО не знадобиться.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...