? Как получить кредит?
Головна - Блог - Все про кредити - Права при покупці в кредит

Права при покупці в кредит

Рекомендую прочитати цю статтю всім, хто часто купує речі в кредит або в розстрочку. Ви маєте знати всі свої права та тонкощі таких процедур, бо можете стикнутись з ситуацією повернення товару.

Володимир Мінкович

Засновник сервісу Kredit-Ok. Кредитний експерт компанії Mywallet.

Знання своїх прав при покупці в кредит дозволяє не тільки відчувати себе впевненіше, але і не втрачати гроші даремно. Але що саме може зробити людина, якщо придбав товар за кредитні кошти і бажає його обміняти або повернути? Чому така тема, як кредити та захист прав споживачів, так важлива?

Споживчий кредит і закон про захист прав споживачів дозволяють не тільки придбати необхідний товар, а й повернути його при виникненні необхідності. Всі умови регулюються законодавством України: цивільним кодексом, ЗУ № 1023-XII та ЗУ № +1734-VIII.

Товар можна повернути, якщо він Вам не підійшов за розміром, фасоном або технічним характеристикам. Позичальник має право здійснити обмін або повернення товару, який вийшло купити за допомогою послуги кредитування або розстрочки, протягом 14 днів. Але в цьому випадку в угоді бере участь три сторони: споживач, продавець і банк (або МФО). Відносини обумовлені договором купівлі-продажу і договором про споживчий кредит. Якщо товар не повернено протягом 14 днів, його все одно можна повернути по гарантії. Потрібно буде лише надати всі потрібні документи.

При відмові від кредитного договору споживачеві не потрібно буде платити будь-які штрафи банківським або іншим фінансовим установам, бо це суперечить законодавству. При цьому ЗУ № 533-IX позбавляє споживачів від необхідності виплачувати штраф через прострочення кредиту, яка виникла після 01.03.2020.

Обмін при покупці в кредит

Обмін товару протягом 14 днів відбувається на продукт з тієї ж ціною, а також з ціною, яка нижче або вище початкової. З першим варіантом все зрозуміло, але інші два потребують прояснення. Норми закону від 16.10.2020 № 1023-XII нам допоможуть.

Обмін при покупці в кредит купленого товару на інший з більшою цінної відбувається при доплаті різниці. Продавець магазину при цьому видає спеціальну накладну, а умови погашення в договорі залишаються тими ж.

Якщо ж товар змінюється на більш дешевий, продавцеві потрібно буде повернути банку або МФО частина грошей. Покупець повинен взяти нову накладну про придбання нового товару. Разом з тим варто завжди пам'ятати про термін в 14 днів, протягом якого товар ще можна обміняти.

Погасили заборгованість після обміну? Не буде зайвим звернутися до фінансової установи, де був отриманий кредит, щоб упевнитися у відсутності боргу.

Повернення товару в кредит

Повернення товару в кредит також можна виконати протягом 14 днів. Подібна дія регулює закон, згаданий трохи вище.

Щоб виконати повернення товару, оформленого в кредит, відбувається наступна процедура:

  1. Вивчаються умови кредитування. Знайти їх можна в підписаному договорі.
  2. Відбувається звернення з письмовою заявою до продавця магазину з вимогою повернення грошей за товар, куплений в кредит. До нього варто додати:
  3. Копію договору про споживчий кредит.
    Технічний паспорт на товар або будь-який інший документ, що є повноцінною заміною, з відміткою про дату продажу, але за умови, що товар повертається з гарантією.
  4. Товарний або фіскальний чек. Якщо Ви не знаєте, то вони відрізняються способом складання. Перший заповнюється вручну, а другий реєструється за допомогою РРО. Важливо пам'ятати, що фіскальний чек видається в обов'язковому порядку, а товарний немає.
  5. Забирається акт повернення від продавця. Після цього гроші будуть переведені на рахунок банку або МФО.


Відбувається звернення до банку або МФО. Слід надати акт повернення, що підтверджує особу документ, РНУКН і договір про споживчий кредит для його розірвання. Необхідно буде виплатити відсотки за визначеною ставкою.

Плату за кредитом і відсотки фінустанови зобов'язані будуть повернути споживачеві протягом семи календарних днів від дати подання письмового повідомлення про розірвання договору та повернення товару.

Умови обміну та повернення

Обмін або повернення можна зробити тільки при дотриманні наступних умов:

  • товар не використовувався;
  • дотриманий період в 14 днів;
  • збережений розрахунковий документ;
  • на місці знаходяться всі ярлики і пломби;
  • збережений початковий вигляд і споживчі властивості.

Дії з електротехнічними товарами мають ряд особливостей. По-перше, доведеться доставити товар в сервісний центр і дочекатися завершення перевірки техніки. По-друге, можливо, доведеться заплатити значну суму за доставку. При цьому підставою для відмови в поверненні грошей при покупці телефону є:

  • присутність нової прошивки;
  • наявність в пам'яті нових файлів;
  • проведення розмов за допомогою телефону протягом більше п'яти хвилин.

Що робити при втраті чека

Якщо був загублений чек, є кілька способів виходу з ситуації. Перше, покупцеві варто написати заяву про видачу копії чека за потрібну дату і час. Воно після цього передається до адміністрації магазину. Справа в тому, що магазини з РРО повинні зберігати чеки, пов'язані з проведеними операціями, протягом трьох років. Друге, коли попередній спосіб виявився неуспішним, варто спробувати знайти інші докази покупки товару в магазині. Ними можуть стати, наприклад, записи з камер відеоспостереження.

Які товари не можна повернути

Зрозуміло, що повернення деяких товарів може завдати шкоди майбутнім покупцям. Тому держава обмежила кількість продукції, яку можна повернути.

До переліку основних товарів, які не підлягають обміну або поверненню, включені всі продовольчі товари і безліч непродовольчих.

Захист прав споживачів

Законодавство про захист прав споживачів надає широкі можливості реалізації своїх прав, а також інтересів: досудове регулювання, судовий захист, а також звернення до НБУ і / або Госпродпотребслужбу.

На жаль, велика кількість продавців не дотримується всіх законів. Тому доводиться хитрувати або звертатися до суду. При цьому, якщо справа доходить до суду, то варто розуміти, що споживачі не повинні платити судовий збір за позови на захист своїх прав.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...