? Как получить кредит?
Головна - Блог - Борги - Виселення з квартири за борги по кредиту – чи можливо це?

Виселення з квартири за борги по кредиту – чи можливо це?

Історія про те, що банк забирає квартиру за борги, спливає кожен раз, коли у позичальника виникають проблеми з виплатою кредиту. Значна частина українців вважає, що фінансові установи мають право відсудити будь-яке майно своїх клієнтів, якщо ті не платять за рахунком. Почасти ця думка вірна, але якщо говорити про майнове стягнення, то варто розглянути всі нюанси і випадки, коли воно можливе.

Виселення з квартири за борги по кредиту

У яких випадках банк може відсудити квартиру?

Говорячи про взаємини кредитора і позичальника, варто розуміти, що їх права і обов'язки практично рівнозначні в очах законодавства. Це передбачає однакову відповідальність за виконання або невиконання взятих на себе зобов'язань. Якщо банк порушує умови своєї частини угоди: підвищує ставку без відома клієнта, списує кошти з карти і так далі, позичальник має право звернутися до суду і отримати фінансову компенсацію. З іншого боку і фінансова установа має право компенсувати грошові втрати, спричинені боржником, в тому числі і через майно, яке йому належить.

Майнове стягнення передбачає передачу майна боржника у власність кредитору, шляхом реалізації судової ухвали. Тільки за рішенням суду банк має право робити замах на власність клієнта, що заборгував. Якщо наявне у боржника майно йому не належить, то воно не може бути об'єктом матеріальної компенсації. Тобто ні орендоване житло, ні квартира прописки не можуть бути відняті у позичальника в рахунок погашення заборгованості перед банком, так як не є його власністю.

Ще один міф щодо права банку відсуджувати майно клієнта, що заборгував, посилатися до заставного договору. Помилково вважається, що квартира, що не передана в заставу, не є об'єктом задоволення грошових вимог з боку кредитора. Але це не вірно. Згідно ч. 7 ст. 52 Закону України «Про виконавче провадження», державна виконавча служба не має права конфіскувати житло боржника, у разі коли розмір боргу не покриває 10 мінімальних зарплат. Якщо заборгованість більше цього показника, може бути стягнуто не тільки житло по повній площі, але навіть його частина, що покриває розмір грошової претензії.

Конфісковане майно реалізується на відкритих торгах, де відбувається примусовий продаж житла за ринковою або іншою, прийнятною для банку ціною. Цим процесом займається вже не державна виконавча служба, а відділ фінансової установи, в який входять юристи і фахівці з нерухомості. Відсудити право власності в такому випадку практично неможливо, навіть якщо борг вже погашений, тому доводити до конфіскації майна краще не варто.

Чому банк не може виселити з квартири?

Недавня суперечка одного великого українського банку з позичальником, в основі якої лежало питання про конфіскацію житла, ще раз довела, що виселити з власної квартири не може навіть її передача у власність фінансової структури. Правова позиція Верховного суду з цього питання така, що банк не має права примушувати боржників звільнити житло, куплене не на кредитні кошти.

Верховний суд

Верховний суд нагадав, що виселення можливо лише в тому випадку, якщо виникли серйозні прострочення по іпотечному кредиту, на який житло було куплено. Якщо квартира була куплена за власні гроші і служила в якості застави при оформленні великої позики, то вона може бути стягнена і переоформлена на банк, але виселити мешканців він не може. Цікавий нюанс, що банки і раніше не могли виселяти людей не з кредитної квартири, але часто дозволяли собі це, діючи з порушенням законодавства України. У вищенаведеному випадку Верховний суд просто нагадав виконавчим органам нижчих інстанцій, що задоволення подібних вимог - це порушення закону і прав громадян. У таких суперечках обов'язково повинна вказуватися початкова ціна застави, інакше суд не має права приймати позов від кредиторів на стягнення майна позичальників.

Що робити, якщо є ризик виселення за несплату

В першу чергу потрібно уважно переглянути кредитний договір. Деякі його формулювання можуть бути вельми специфічними або розпливчастими, тому для цього краще залучити професійного юриста в цій області. Він допоможе знайти законні підстави для збереження майна або виключення виселення з власного житла. Але юрист не врятує від передачі квартири у власність банку, так як для цього потрібно платити по кредиту. В такому випадку, щоб отримати суму, необхідну для місячної плати і погашення штрафів, є кілька варіантів:

  • рефінансування в банку;
  • кредитування в мікрофінансової організації (МФО).

Рефінансування досить специфічна процедура, на яку установи йдуть неохоче, так як вона передбачає пом'якшення умов виплати позики і його процентної ставки, а це дуже не вигідно. Отримати позику на погашення іпотеки або іншого великого боргу можна, тільки якщо справа ще не дійшла до суду, і якщо у позичальника дуже хороша кредитна історія. В іншому випадку жодна організація не ризикне давати в борг людині, яка вже заборговує і на яку подано позов.

Отримати терміновий кредит за паспортом в мікрофінансової організації зручно для вирішення невеликих труднощів, але і для внесення плати за іпотеку або автокредит він теж підійде. Зручно отримати позику прямо на карту банка-кредитора або перевести кошти безготівковим способом, виключаючи комісію за переведення в готівку. Компанія MyWallet спеціалізується на онлайн-кредитах, пропонуючи позичальникам вигідні умови і швидке оформлення.

Умови оформлення позики онлайн від MyWallet

Компанія обслуговує клієнтів виключно через інтернет, що робить отримання позик швидким і зручним. Оформити онлайн кредит можуть громадяни України віком від 18 до 65 років, для чого буде потрібно заповнити анкету та надати фото:

  • паспорта;
  • коду ІПН.

В анкеті потрібно буде вказати номер мобільного телефону і банківської карти, на яку будуть переводитися кошти. При першому зверненні сума позики становить не більше 3000 гривень, але надалі вона може збільшитися до 10 000 грн. Термін погашення - від 5 до 30 днів з можливістю пролонгації, умовою якої є своєчасне погашення відсотка за користування. Процедура оформлення займає близько 20 хвилин, а всі умови угоди позичальник дізнається ще до її укладення.

При необхідності внести плату за іпотеку, автокредит або вирішити будь-які невеликі фінансові труднощі, мікрокредит від MyWallet стане найбільш зручним і вигідним інструментом.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...