? Как получить кредит?

Що таке кардинг?

Онлайн-покупки та інтернет-платежі - зручний варіант здійснення фінансових операцій. Адже таким чином можна купувати товари або оплачувати послуги не виходячи з дому, перебуваючи в подорожі або відрядженні, без особистого візиту в магазин або відділення банку. Але з розвитком шахрайства в сфері банківських карт і рахунків інтернет-платежі перестають бути безпечними. Все більше людей стають жертвами зловмисників, що викрадають дані пластикових карт з інтернет-магазинів і банківських терміналів. Кардінг - що це таке, і в чому особливість даного виду шахрайства, розповімо в цій статті.

Що таке кардинг?

Під терміном «кардинг» розуміють широкий спектр шахрайських дій, пов'язаних з викраденням даних банківської карти з метою подальшого їх неправомірного використання. Зняти гроші за допомогою кардингу вдається не завжди, але здійснювати покупки і оплачувати послуги цілком можна.   Що таке кардинг?   По суті кардинг - це звичайне шахрайство в інтернеті. При цьому для викрадення даних про карту можуть використовуватися найрізноманітніші способи. Найчастіше хакери просто зламують бази даних, де зберігається інформація про карти. Отримавши її, зловмисники зможуть здійснювати різні операції, оплачуючи товари і послуги засобами власника картки.

Як працює кардинг?

Крім злому можуть застосовуватися інші технології. Наприклад, створення фішингових сайтів інтернет-магазинів. Так називають ресурси, що «видають» себе за відомі торговельні майданчики, «маскуються» під них. З урахуванням того, що сьогодні популярність інтернет-торгівлі зростає, обдурити людей таким чином стає все простіше. Особливо тих, хто робить покупки в інтернет-магазинах відносно недавно. Покупець думає, що він знаходиться на офіційному сайті інтернет-магазину, і сміливо робить покупки, вказуючи свої платіжні реквізити - номер карти і її захисний код. Зловмисники отримують можливість за допомогою отриманих даних також оплатити якусь покупку або обміняти кошти на валюту або електронні гроші, щоб «замести сліди».

Для аналогічного шахрайства можуть використовуватися також сайти справжніх, але маловідомих інтернет-магазинів. Спочатку вони торгують чесно, щоб заслужити репутацію і набрати клієнтів, які залишать позитивні відгуки на сторонніх ресурсах. А потім починають активно користуватися довірливістю і платіжними засобами своїх клієнтів. Втім, небезпека може підстерігати і на цілком серйозних перевірених сайтах. Нерідко співробітники, які отримують доступ до інформації про платіжні засоби клієнтів, використовують її в своїх інтересах. Наприклад, свіжий ще скандал навколо відомої в Україні соцмережі «Фотострана», співробітники якої викрадали кошти у багатьох користувачів, які здійснювали покупку внутрішньої валюти.    створення фішингових сайтів інтернет-магазинів   Ще один варіант кардингу - це вішинг. Полягає ця методика в тому, що незнайомий чоловік дзвонить власникові і представляється співробітником банку. Далі відбувається діалог, в ході якого лже-співробітник намагається вивідати дані карти під різними приводами - наприклад, перевірка або розблокування нібито заблокованої картки.

Багато власників карт, навіть якщо вони не роблять інтернет-покупок, зберігають свої дані на комп'ютері або в телефоні. Зловмисники часто використовують різні шпигунські програми або віруси, які маскуються під нешкідливі програми або мультимедійні дані. Це програмне забезпечення використовується для збору інформації про платіжні засоби.

Наприклад, останнім часом все частіше в мережі зустрічаються вакансії «тестувальника додатків». Претендентові пропонує встановити на свій смартфон програму і перевірити її працездатність. Відразу після інсталяції програма збирає дані і відправляє їх творцеві, який таким чином може отримати доступ до важливої ​​інформації про банківські картки, інтернет-гаманцях і т.д.

Чим небезпечний кардинг?

Як і у випадку зі скіммінгом, помітити розкрадання коштів з карти вдається далеко не відразу. Найчастіше зловмисники відразу ж використовують кошти, перекладні покупцем, і той отримує звіт про успішно пройшов платіж та чекає свого замовлення, як ні в чому не бувало. У разі відсутності СМС-оповіщення та інтернет-банкінгу для контролю операцій по карті помітити витрати до певного моменту і зовсім неможливо.

Як убезпечити себе від шахрайства?

Знаючи, що таке кардинг, неважко передбачити способи обходу подібних шахрайських схем. По-перше, відмовтеся від інтернет-покупок в підозрілих і маловідомих магазинах. Використовуйте тільки перевірені інтернет-ресурси і обов'язково переконайтеся перед оплатою, що ви перебуваєте на офіційному сайті, а не на його підробку.

По-друге, проводьте оплату через спеціалізовані платіжні системи, а не безпосередньо інтернет-магазину. Сьогодні більшість перевірених офіційних торговельних майданчиків використовує платіжні системи ПриватБанку, Ощадбанку, Альфа-Банку та інших відомих банків.

По-третє, нікому не повідомляйте код і пін від своєї банківської картки. Пам'ятайте, що співробітники банку ніколи не цікавляться такою інформацією. Кожен, хто під будь-яким приводом хоче вивідати ці дані, є зловмисником.

По-четверте, забезпечте свій комп'ютер від вірусів і шпигунських програм. Якщо захистити дані, що зберігаються на стороні, ви не в силах, то зробіть максимально можливе, щоб ваша особиста інформація з комп'ютера, ноутбука або смартфона не потрапила в руки зловмисників.

Убезпечити себе від кардинг в інтернеті також можна відмовившись від оплати карткою і перейшовши, наприклад, на електронні гроші. Також можна використовувати готівку, переводячи їх через платіжні термінали і банкомати.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...