? Как получить кредит?
Головна - Блог - Борги - Термін позовної давності по кредиту: основні аспекти та поради фахівців

Термін позовної давності по кредиту: основні аспекти та поради фахівців

Коли клієнт звертається в банк за кредитом, в першу чергу він хоче дізнатися суму і відсотки, але є й інші важливі аспекти, які необхідно перевіряти відразу ж перед оформленням. Обов'язковим пунктом є перевірка терміну дії кредитного договору та терміну позовної давності за договором.

Термін позовної давності, а також, що необхідно врахувати при його визначенні, особливості даного терміну читайте в даному матеріалі.

Що таке позив давності по кредиту? Основна інформація по позовної давності по кредиту

Поняття і основна інформація по позовної давності по кредиту

Позовна давність за кредитом - це період з обмеженим часом, в якому можна звернутися в суд і заявити про свої права для їх захисту. Якщо питання піднімається по позовній давності, то тут розглядаються питання як кредитора, так і позичальника. Виходить, що позичальник завдяки позовній давності може скористатися умовами договору, щоб не платити борг, а кредитор відповідно теж використовує договір для вимог від позичальника - виплачувати необхідну суму.

Позовна давність - типова для всіх видів кредитів, а саме:

  1. Банківський. Такий кредит видають банки у вигляді грошових сум на певні потреби позичальника;
  2. Комерційний. Тут буде йти продажів товару з відстрочкою платежу.
  3. Іпотечний. Такий кредит розрахований на придбання житла під заставу нерухомості і земельних ділянок;
  4. Споживчий. Продаж або купівля товару за участю банківського кредиту.

Такий поділ на кредити дуже умовно, адже якщо подивитися, то навіть банківський кредит має ще кілька своїх подформа:

  • Споживчий для придбання товарів або послуг;
  • Картковий, у вигляді кредитної картки для клієнта банківської установи;
  • Заставний (також іпотечний);
  • Короткостроковий (кредит на мінімальну суму з мінімальними терміном).

Крім банків кредити можуть надавати й інші компанії. Але така велика різноманітність фінансових компаній не повинна налякати вже досвідченого клієнта, адже термін позовної давності застосовується для всіх форм компаній і видів кредитів.

Які терміни позовної давності в Україні?

Приклад №1. Термін позовної давності - це три роки з моменту завершення кредитного договору по Законодавству України. Даний період починає свій відлік з дати, наступної після дня закінчення кредитного договору.

Якщо термін кредитної угоди закінчитися 31 серпня 2018 року, тому, останній день строку позовної давності по кредиту 31 серпня 2021 року. Це означає, що вже 1 вересня 2021 року клієнт має право посилатися на закінчення строку позовної давності у відповідь на претензії кредитора.

У кредитора ж навіть після закінчення терміну позовної давності є можливість звернутися до суду, але шанси на те, що буде стягнення боргу - будуть мінімальні.

Приклад №2. Наприклад, в останній день - 31 серпня 2018 року, позичальник сплатив по кредиту 15 січня 2018 року, тоді договір продовжується саме до 15 січня 2021 року.

Досвідчені юристи можуть привести Вам приклад з практики, коли період позовної давності визначається від дати простроченої заборгованості.

Приклад №3. Дата останнього внеску за позикою 15 січня 2018 року, прострочена заборгованість виникла ще 31 березня 2018 року, тому строк позовної давності по кредиту закінчується 31 березня 2021 року.

Для того, щоб клієнт точно знав з якого моменту починається відлік позовної давності, необхідно уважно вивчити всі умови кредитного договору саме з тією частиною, де мова йде про період кредитування, його продовження і термін позовної давності.

Також необхідно звернути увагу на договори по заставному кредиту, який триватиме багато років. Саме за такими позиками розрахунок позовної давності буде визначатися тільки по закінченню їх терміну, не важливо наскільки він тривалий.

Так як самі юристи навіть не можуть прийти до спільної думки, то строк позовної давності визначається від дати закінчення кредитного договору.

Законодавча підстава визначення терміну позовної давності

Законодавча підстава визначення терміну позовної давності. Позив

Саме в Цивільному Кодексі України прописані всі правові норми по позовній давності, а саме в статтях 256 - 268. У статті 257 говориться про 3 роки за терміном позовної давності, а стаття 259 - умови, при яких можна змінювати даний пункт.

Період позовної давності, який визначений документом - не може бути скорочений, але може бути продовжений за домовленістю обох сторін. У такому випадку укладається угода про продовження терміну з підтвердженням обох сторін.

Чи правомірні вимоги кредитора після закінчення періоду позовної давності?

Чи може кредитор вимагати оплатити позику вже після закінчення терміну давності? Дане питання задають багато клієнтів.

Звичайно може. Кредитор може звертатися до суду і вимагати від позичальника необхідну суму. Якщо ситуація склалася інакше - якщо клієнт у вигляді захисту посилається на закінчення строку позовної давності. І звичайно, якщо між сторонами виникла спірна ситуація, то суд може запропонувати обом сторонам скласти нову угоду про продовження терміну позовної давності.

Кредитор або банківська компанія, яким були передані всі права на вимогу. Незалежно від розпорядження суду, можуть і далі продовжувати нагадувати позичальникові про його борг по кредиту. Такі попередження можуть проявлятися у вигляді дзвінків, СМС, листів і багато іншого. Те, що кредитор може таким чином вимагати повернути борг - повинен знати кожен позичальник.

Кредит на карту і термін позовної давності

Кредитна карта - це такий же кредит, але з різницею в тому, що ліміт на короткостроковий кредит видається безстроково. І таким чином термін за давністю кредитор може не оформляти. Такий кредит не дає шансу позичальникові скориставшись кредитною карткою сподіватися на закінчення строку позовної давності.

Але тут можливий і інший варіант. Коли період по щомісячних виплат має визначатися від дати виникнення простроченого боргу, а період позовної давності по поверненню всіх грошей позики - не після того як закінчитися термін договору, а після закінчення послений терміну погашення позики (за статтею 261 ЦКУ).

Кредитний договір

При отриманні позики, клієнт може навіть не помітити при підписанні договору строк позовної давності при такому вигляді кредиту, адже буде придивлятися до відсотків і суми позики. Якщо позичальник не прочитав уважно всі умови кредитування і підписав договір, то він автоматично згоден на всі умови.

Якщо в Цивільному Кодексі України зазначено, що період позовної давності закінчується після 3-х років і що обидві сторони можуть підписати договір на його продовження і ці пункти були опущені і виду клієнта, то банківська установа може виставити умова по більш тривалого терміну позовної давності за позикою (до 5-7-ми і більше років). І якщо така ситуація вже сталася, то вже марно посилатися на кодекс і його статті за періодами.

Коли може бути припинений термін позовної давності?

Коли може бути припинений термін позовної давності?

Цивільний Кодекс України в статті 253 надає перелік умов при яких можна призупинити термін позовної

давності:

  • Коли позичальник перебувати на службі в частинах, які переведені на воєнний стан. Заклик же на військову службу в мирний часом не буде підставою для призупинення періоду;
  • Коли клієнт не може подати позов з непередбачені ситуації. Це може бути стихійне лихо, страйки, порушення роботи транспорту і багато іншого;
  • Банком може бути оголошений мораторій на термін позовної давності при непередбачених надзвичайних обставин.

Така заморозка позовної давності означає, що цей термін не буде зарахований при розрахунку закінчення періоду. Як тільки все ситуації змінюватися, то зупинка завершується.

Можна на практиці зустріти ситуації, коли користувач сплачує борг вже після того, як термін позовної давності минув. Якщо така ситуація вже сталася (через незнання або навмисно), то користувач не має права вимагати повернення сплаченої суми, якщо ті були зроблені вже після закінчення терміну позовної давності. Звичайно, такий випадок може розчарувати користувача, але з боку законодавства і всіх умов кредитної угоди - це буде найкращим рішенням при такій ситуації.

Реструктуризація позики і термін позовної давності

Якщо і позичальник і кредитор вирішили провести реструктуризацію, то дата подачі заявки може стати первинної точкою відліку для терміну позовної давності, який буде незмінний 3 роки. Якщо ж банківська організація прийняла рішення про реструктуризацію позики, то число прийняття рішення може стати початковою точкою для відліку періоду.

Якщо за договором є штрафи або стягнення, то за такими вимогами період такої ж, як у основного договору по кредиту (за статтею ЦКУ 266).

Висновки

Даний матеріал надає читачеві корисну інформацію про термін позовної давності, який може знадобитися багатьом позичальникам. У матеріалі є головні пункти, які варто виділити:

Період позовної давності за позикою в Україні розрахований за умовами і обставинами по кожному випадку окремо, для цього буде необхідно комплексно підійти до ситуації і підібрати саме вірне рішення, при цьому враховувати факти ситуації;

Минулий період по позовної давності не позбавляє позичальника від відповідальності і йому необхідно виплатити весь кредит, але все ж дає можливість спростувати вимоги банку;

Суд не може встановити позовну давність по позиці і не проводить його розрахунки, він тільки виносить рішення з урахуванням клопотання. в якому користувач разом з адвокатом вказує на обставини для підрахунку позовної давності за позикою;

Період продовжується тільки за згодою як позичальника, так і кредитора. Скорочення періоду не допустимо;

Період давності можна поставити на паузу з подальшим відновленням терміну.

Вся подана інформація допоможе позичальникові знати свої права і, що необхідно враховувати при оформленні кредиту в банку. Якщо ж банк піднесе суду інформацію про те, що позичальник відбудовував плани на те, що не буде виплачувати кредит ще заздалегідь, то в такому випадку суд може залучити клієнта до відповідальності за шахрайство.

Дана інформація допоможе уникнути непередбачених ситуацій і мати правові докази в разі непередбачених ситуацій.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...