? Как получить кредит?
Головна - Блог - Способи заробітку - Акції: визначення терміна, види й способи заробітку на них

Акції: визначення терміна, види й способи заробітку на них

Всі ми коли-небудь чули про акції і про те, що на них можна заробити. Тому зараз у світі інтернету, де інформацію можна знайти за декілька хвилин, люди все більше почали цікавитись таким видом заробітку. В цій статті ми зробимо невеликий екскурс у світ акцій та інвестицій.

 

Що таке акція

Акція - це цінний папір, який випускає акціонерне товариство. Компанія, яка випускає цінні папери називають - компанією-емітентом. Купуючи акції компанії, ви станете власником долі, в залежності скільки ви акцій купили. Чим більше акцій, тим більша ваша доля в компанії. 

Раніше акції і справді виглядали як папери, і кредитний портфель теж був реальним. Зараз, коли все цифровізовано, акції є в електронному вигляді, а кількість акцій називають кредитним портфелем. 

 

Для чого потрібні акції?

В основному акції потрібні для заробітку. Купуючи цінні папери однієї компанії, ви можете отримувати частину їхнього прибутку - дивіденди. Також ви можете брати участь в акціонерних зібраннях для вирішення важливих питань для компанії.

Це в теорії. А як же відбувається на практиці?

Основна мета покупки акцій - це отримання дивідендів. Реальне право голосу є у людей які мають “контрольний пакет акцій”, тобто куплено понад 50% компанії.

При банкрутстві чи ліквідації фірми, акціонер отримує ті гроші, які вклав в акції.

Але для чого потрібні акції компаніям? Все просто, за допомогою продажі акцій, компанія поповнює свій бюджет великими коштами, якими вони можуть ще більше розвивати компанію та отримувати прибуток. Це набагато краще ніж брати кредит в банку чи зичити десь гроші. В такій ситуації виграє і компанія і акціонер, адже обоє в плюсі.

Види акцій

Акції є двох видів, і вони відрізняються лише кількістю привілеїв.

Перший вид акцій - прості. Найбільш поширений вид серед акціонерів. Вони дають можливість брати участь в голосуванні, отримання дивідендів та отримання прибутку в разі ліквідації компанії.

Другий тип - привілейовані. Цей тип акції дає акціонерам права на більші дивіденди, наприклад на певний процент від прибутку та право участі в голосуванні. За бажанням привілейований акціонер може і не брати участі в голосуваннях.

Якщо порівнювати 2 типи акцій, то привілейовані акціонері мають права на більший прибуток ніж прості акціонери, в цьому вся різниця.

 

Також виділяють класи акції - додаткова класифікація привілеїв для акціонерів. Щоб було зрозуміліше кожен клас акцій отримав своє маркування - А, B, C. В основному, кожна компанія сама визначає привілеї для кожного класу акцій. Наприклад, в одній компанії акції класу А - надають акціонеру отримувати лише дивіденди, класу B - 1 голос на акціонерних зборах, класу С - 10 голосів. 

Розглянемо кожен клас акцій детальніше:

 

  • Акції класу А - характеризуються тим, що при купівлі акціонер має сплатити комісійний збір. Розмір комісії можна зменшувати, якщо купляти акції повторно в ще більшому обсязі. Якщо вкладати маленькі суми на короткий період, у вас буде висока комісія і мало заробітку. Тому в клас акцій А потрібно вкладати великі кошти мінімум на 8 років. 
  • Акції класу В - також мають комісію, але вже на продаж. При купівлі акціонер не сплачує ніяких комісій і отримує дивіденди від компанії. Лише при торгівлі потрібно враховувати комісійний збір, який зменшується з кожним роком після купівлі. Тому такий тип акцій можна назвати довгостроковим. Після 8 років акції класу В переводять в акції класу автоматично. 
  • Акції класу С - комісія сплачується раз в рік незалежно від кількості протягом всього часу володіння акціями. Такий тип акцій не має комісії при покупці. При продажі має мінімальний збір до 1% при 1 році користування, а далі взагалі без комісій. Але щорічний збір все одно залишається. Такий тип акцій не конвертується в інші типи, тому тримати їх у себе довгий час немає сенсу через щорічні комісії. Також комісія не змінюється від суми вкладень. Тому акції класу С найкраще підходять для короткотривалого інвестування невеликих сум. 

 

Як заробляти на акціях

 Всього є три способи, як можна заробити на акціях: дивіденди, спекуляції та довгострокові інвестиції. Зараз розглянемо їх детальніше.

  1. Дивіденди

Це класичний спосіб заробітку на акціях. Ви купуєте акції, а компанія віддає вам частину прибутку - дивіденди. Але є деякі нюанси. Щоб отримувати дивіденди від компанії, потрібно вчасно купити акції, до того як буде створений реєстр акціонерів. 

Також в багатьох компаніях виплати дивідендів не регулярні, а як правило раз в 6 або 3 місяці. 

  1. Спекуляції 

Спекуляції зараз менш популярний термін, натомість цей спосіб називають трейдингом. Суть трейдингу полягає у тому, що акціонер заробляє кошти на акціях за рахунок коливання ринку. Підприємець купує акції, коли вони мають найнижчу ціну, а потім продає, коли з'являється ріст акції. На ринку постійно стаються мінімальні коливання на чому і заробляють трейдери.

На перший погляд виглядає просто, але без знань про економіку та ринок можна легко прогоріти.

Щоб мати хороші прибутки, потрібно приділяти цьому заняттю багато часу, тому це має бути основним заняттям. Також потрібно розуміти, що це ризикована робота, тому що ви можете як і заробити гроші, так їх і втратити, адже немає точної гарантії заробітку.

  1. Довгострокові інвестиції

Такий вид заробітку передбачає мінімальні ризики. Суть полягає у тому, що ви вкладаєте кошти в акції на довгостроковий час(не маєте наміру продавати раніше ніж один рік). Але, щоб відчути прибутки, потрібно вкладати великі суми грошей, в тисячах або навіть в мільйонах. 

Довгострокові інвестиції не підійде тим людям, які хочуть заробляти великі гроші тут та зараз. Такий вид заробітку більше підходить тим, хто шукає пасивний дохід та не знає як використати свої активи.



Як купити акції

Раніше торгувати іноземними акціями українцям було проблематично. До 2017 року потрібно було мати дозвіл на кожну зовнішню операцію з грошима, тому це створювало великі незручності. 

Тому інвестори працювали через українських брокерів, які обходили цей закон, формуючи рахунки в інших країнах. Така ситуація є небезпечною для акціонера, тому що він ніяк не може контролювати свої кошти, все тримається на довірі брокерам.

Зараз ситуація змінилась, тепер залишились лише обмеження щодо суми виводу - до 50 тисяч євро в рік. Тепер кожен бажаючий громадянин України може придбати акції через приватні брокерські компанії. 

Також потрібно враховувати оподаткування: в Україні податок на прибуток становить 19,5% від прибутку. Є податок на дивіденди в розмірі від 5 до 9 відсотків.

 

Розглянемо детальніше способи, як купувати акцій:

  1. Брокер - це людина, яка є посередником між біржею та покупцем. Раніше брокерами були лише люди, але в еру цифрових технологій, це просто може виконувати програма. Завдяки цьому покупець може зробити фінансову операцію у будь-який момент у будь-якому місці. Зараз популярні брокерські компанії, які мають спеціальні ліцензії для торгівлі на біржовому ринку. 

 

  1. Можна також купити самостійно через посередників або перекупити акції в інших інвесторів.

 

  1. Також можна інвестувати через пайові інвестиційні фонди. В такому випадку фонд сам розпоряджається портфелем, а акціонер лише отримує дивіденди та сплачує комісійні.



Як інвестувати в акції? Для правильних інвестицій в акції потрібно бути інформаційно готовим. Ви маєте знати все про ринок на якому ви працюєте. Якщо ви хочете купити акції певної компанії ви маєте знати не лише документальну інформацію, а і загальну - про компанію, які цінності вона має, який офіс, фізичне місцеположення. Всі фактори дуже важливі і все потрібно враховувати.

Купуйте акції на довготривалий час(10 років), обирайте компанії, які точно проіснують до того часу. Купуйте акції різних компаній, щоб мінімізувати ризики. Користуйтеся консультаціями брокерів та фахівців.

Вкласти всі гроші в акції - не найкраща ідея. Щоб займатись інвестиціями у вас має бути фінансова подушка та великий капітал.

Такі поради допоможуть новачкам краще орієнтуватись на ринку та мінімізувати збитки в торгівлі.

Отримати кредит

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Всі ми коли-небудь чули про акції і про те, що на них можна заробити. Тому зараз у світі інтернету, де інформацію можна знайти за декілька хвилин, люди все більше почали цікавитись таким видом заробітку. В цій статті ми зробимо невеликий екскурс у світ акцій та інвестицій.