? Как получить кредит?
Головна - Блог - Все про кредити - Кредит і розстрочка – відмінності

Кредит і розстрочка – відмінності

Ці два поняття давно і міцно сплелися воєдино в головах багатьох українців, які щиро вважають, що беруть товар в розстрочку, звертаючись в магазині до кредитного консультанта. Суть цих послуг багато в чому схожа, але має кардинальні відмінності, які важливо і потрібно розуміти. У чому різниця розстрочки і кредиту?

 

Дуже часто можна побачити вивіски, де пропонується техніка або меблі в розстрочку, але на ділі виявляється, що це звичайний споживчий кредит. Такий рекламний прийом досить поширений в Україні і багатьох країнах СНД, де в законодавстві немає чітких визначень щодо відстрочених платежів. Це дозволяє торговельним компаніям і рекламістам маніпулювати термінами, створюючи плутанину в головах споживачів. Зрозуміти відмінності розстрочки і кредиту можна, якщо глибше вникнути в їх суть і принцип дії. 

 

Що таке кредит

 

Кредит - це позика грошей з умовою повернення повної суми і відсотків до неї. Його особливістю є обов'язкове юридичне оформлення, якого може не бути у схожих послуг, типу позики і позички. В результаті позичальник отримує необхідну йому суму грошей на власні потреби, а кредитор - прибуток від відсотків після повернення коштів. Якщо інша сторона відмовляється платити по заборгованості, її сума вилучається в примусовому порядку відповідно до умов договору. Крім цього в папері прописується характер кредиту, який може бути цільовим або нецільовим. Саме цільова позика найчастіше плутається з розстрочкою.

 

Кредит і розстрочка - відмінності

Перевагою звернення в банк, в разі необхідності оформити кредит на пластикові вікна, техніку, меблі та інше, є необмеженість. Навіть цільова позика має набагато ширший вибір товарів, ніж розстрочка. В такому випадку в договорі обмовляється тільки тип товару і його приблизна вартість, але вибирати продавця або конкретну марку позичальник може самостійно. Крім цього кредит дозволяє:

  • купити товар за його повну вартість, не витрачаючи власних грошей;
  • планувати внесення платежів в графіку;
  • виплачувати вартість покупки протягом тривалого часу (від півроку і більше);
  • отримати товар в повне і безроздільне користування.

 

Позитивні якості споживчого кредитування вже давно оцінені в Україні та країнах Європи, де воно стало невід'ємною частиною життя. Незважаючи на це послуга має і недоліки, про які варто сказати:

 

  1. Складність отримання. Оформити кредит вийде далеко не у кожного, особливо якщо це перший займ або попередній був «проблемним». Збір документів, необхідних для оформлення договору, займає кілька днів і час розгляду заявки в банку стільки ж.
  2. Наявність додаткових комісій. Якщо кредит брався готівкою, а виплачується через карту, з кожного платежу позичальника за позикою буде вираховуватися операційна комісія. У зворотному випадку те ж саме. Навіть якщо картковий кредит буде погашатися через карту частину грошей «з'їсть» комісія платіжної системи.
  3. Штрафи за прострочення. Особливістю банківської позики є наявність суворого графіка внесення платежів, порушення якого фінансово карається. Навіть незначне запізнення по виплатах може стати причиною значної переплати.

 

Що таке розстрочка

 

Розстрочка - це спосіб оплати, при якому вартість товару або послуги виплачується частинами з певним часовим інтервалом. Її прикладною областю залишаються товарно-грошові відносини, але їх суть значно відрізняється від товарної або змішаної форми споживчого кредиту. Головною перевагою розстрочки є відсутність відсотків за користування. Тобто, одержувач товару повинен виплатити продавцеві його повну вартість, але не більше того. Але тут є нюанси.

 

На відміну від споживчого кредиту, який часто не вимагає матеріального забезпечення, запорукою при розстрочці є придбаний товар. Якщо покупець своєчасно не вносить платежі або не встигає виплатити повну вартість до завершення терміну дії послуги, товар у нього конфіскують. При цьому з нього будуть відняті витрати за користування товаром, які прописуються в договорі розстрочки. Крім цього, недоліками можна вважати:

 

Що таке розстрочка

  • внесення першого платежу, розміром від 20% вартості придбання;
  • обмеженість вибору товарів;
  • короткий термін погашення;
  • додану вартість, закладену в товар з розстрочкою.

 

Незважаючи на це, розстрочка в плані купівлі недорогих речей сприймається набагато сприятливішими кредиту, на що є кілька причин:

 

  1. Відсутність значної переплати і боргових зобов'язань;
  2. Спрощена процедура оформлення;
  3. Можливість повернути гроші або обміняти товар з доплатою.

 

Розстрочка не потребує залучення фінансових структур і проводиться продавцем з метою збільшення продажів. У цьому відмінності розстрочки і кредиту. Саме тому придбати якусь новинку з відстроченою виплатою найчастіше неможливо. Оформлення кредиту в банку займе дуже багато часу і сил. Рішенням проблеми може стати мікрокредит від MyWallet.

 

Переваги кредитування в MyWallet

 

Оформити кредит на побутову техніку, електроніку або інші потреби в режимі онлайн можна просто зареєструвавши особистий кабінет і надавши фото сторінок паспорта, ІПН, номер мобільного і банківської карти. Час розгляду заявки складе близько 20 хвилин, а розмір платежу від 3000 до 10 000 гривень. Виплачувати кредит можна буде в будь-які дні і в будь-якими частками.

 

Якщо виникне необхідність терміново взяти кредит на лікування, MyWallet не зажадає довідки про здоров'я або страховки. При виникненні труднощів з виплатами клієнт зможе оформити послугу пролонгації, просто сидячи за комп'ютером. Компанія шанобливо ставиться до своїх позичальників і пропонує:

 

  • швидке і зручне оформлення онлайн;
  • прозорі умови кредитування;
  • фіксовану процентну ставку по кредиту;
  • можливість погашати позику через сайт, термінал самообслуговування або відділення банку;
  • доступність сервісу цілодобово з будь-якого міста України.

 

Мікрокредит від MyWallet - це правильна альтернатива банківськім кредитам або розстрочення, що рятує від зайвих переплат і витрати часу.

Інші статті в нашому блозі
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...